Vuokrattavien sähköpotkulautojen käyttöön tiukennuksia työryhmän selvityksen myötä

Tampere parantaa sähköpotkulautailun turvallisuutta ja tiukentaa lautojen pysäköintiä. Keskustaan tehdään uusia sähköpotkulautojen pysäköintiruutuja ja telineitä, joiden ympärillä on digitaalinen pysäköintirajoitus. Vuokrattavien lautojen nopeusrajoitus on 20 km/h päivisin ja 15 km/yöaikaan. Käyttäjän on tehtävä myös reaktiotesti torstaista lauantaihin öisin. Toimenpiteet tulevat käyttöön vuoden 2024 aikana vaiheittain.

Pormestari Kalervo Kummolan nimittämä työryhmä selvitti ja etsi keinoja sähköpotkulautailun haittojen hallitsemiseksi. Työryhmä sai työnsä valmiiksi maaliskuussa 2024. Työryhmän vetäjänä toimi apulaispormestari Pekka Salmi, ja muut jäsenet olivat edustajat kaupungin lakiosastolta, pysäköinninvalvonnasta, liikennesuunnittelusta, poliisista sekä operaattoreilta.

Keskustassa sähköpotkulaudat omiin pysäköintiruutuihin ja telineisiin

Jatkossa vuokrattavat sähköpotkulaudat tulee pysäköidä kaupungin toteuttamiin pysäköintiruutuihin ja telineisiin. Keskustan alueella pysäköintiä valvotaan ja hallitaan asettamalla pysäköintiruutujen ympärille mahdollisimman tarkka digitaalinen pysäköintikieltorajoitus. Muualla kaupungissa pysäköinti on vapaata, mutta kaupunki toteuttaa kuitenkin myös ydinkeskustan ulkopuolisille alueille pysäköintipaikkoja. Lisäksi kaikki operaattorit sitoutuvat velvoittamaan sähköpotkulaudan käyttäjän ottamaan valokuvan pysäköidystä laudasta, kun hän päättää ajonsa.

Nopeusrajoituksia ja viikonloppuöisin käyttäjälle reaktiotesti

Tampereella turvallisuuden parantamiseksi vuokrattavien sähköpotkulautojen maksiminopeus rajoitetaan yleisesti 20 km/h, yöaikaan (klo 23–05) 15 km/h. Hitaamman ajonopeuden 10 km/h alueita lisätään ja torstaisin-lauantaisin klo 23–05 sähköpotkulaudan käyttäjän on läpäistävä reaktiotesti.

Vuokrattaville sähköpotkulaudoille tulossa pakollinen liikennevakuutus

Vuokrattaville sähköpotkulaudoille on tulossa pakollinen liikennevakuutus, jonka myötä operaattoreiden on vastattava onnettomuuksien kustannuksista. Lakimuutos tullee voimaan ajokauden 2024 aikana, ja tulee olemaan operaattoreille merkittävä vaikutuksiltaan.

Nyt päätetyt toimenpiteet ovat voimassa tämän vuoden, ja niiden vaikutusta seurataan ja toimenpiteisiin tehdään tarvittaessa muutoksia kauden aikana.

Uutista päivitetty 16.4. kello 10: määräykset koskevat vuokrattavia sähköpotkulautoja. 

Lisätietoja

Pekka Salmi
Apulaispormestari
Puhelin:
050 565 8898
Pekka Stenman
Liikenneinsinööri
Puhelin:
040 163 7226
Jaa sosiaalisessa mediassa