Eläinystävät ottivat Lasten gallerian haltuunsa

Leijona, hylje sekä maaliviidakossa piileskelevä kettu toivottavat ystävineen kaikki ihmisetkin tervetulleeksi Lasten gallerian Eläinystäviä-näyttelyyn! Näyttelyn taiteilijoina toimivat tällä kertaa Lastenkulttuurikeskus Rullan taidetuntilaiset.
Lapsi ja hänen vasemmalla puolella seinässä kiinni oleva taideteos.
Sébastien teoksensa Mix and Match äärellä.

Eläinystäviä-näyttely avautui Kulttuuritalo Laikun käytävägalleriassa lauantaina 6.4. avajaisvieraiden kera. Taiteilijoiden kasvoilla loisti ylpeys - tuntui hienolta nähdä oma teos osana näyttelyä Guassimaalausten lähtökohtana on paitsi maalauksen kieli ja maalileikki, myös ympäristöempatia. Lapset ovat itse valinneet eläinystävä -aiheen, jota he käsittelevät monipuolisesti. Mukana on lemmikkien ja lempieläinten muotokuvia, uhanalaisia lajeja sekä käsitteellistä pohdintaa.

Taidetunneilla pitkään käynyt Oskar pohdiskeli teoksensa kuva-aiheen lomittumista taustaan. Tropiikin lintu pysäyttää tutkimaan tarkemmin maalipintaa ja haastaa perinteistä ääriviivaa sekä taustan ja hahmon erillisyyttä.

Taidetuntien konkarit Stella ja Filippa kertoivat teoksistaan. Filippan aiheeksi valikoitui suosikkitubettajan kissa, Tikku. Kissasta ei ollut saatavilla mallia, joten työskentely tapahtui muistikuvien varassa. ”Halusin teokseen myös roisketähtiä. Ne levisivät ja annoin sen tapahtua”, kuvailee Filippa teoksen roiskemaalattua pintaa. Stella nimesi teoksensa intensiivisen ja pohdiskelevan työskentelyn yhteydessä nimettömäksi. Nyt maalausta tauon jälkeen katsellessa teos kertoi taiteilijalle nimensä: Villikettu.

Vaarallinen aarteenetsintäseikkailu -nimisen teoksen maalannut Urho kuvaili työskentelyään: ”En saanut maalattua haluamaani tyyppiä, mutta jatkoin maalaamista ja keksinkin tehdä tällaisen. Tuli aina uusia ajatuksia, miten jatkan maalausta”, hän kuvaa osuvasti maalauksen prosessimaisuutta.

Erilaiset tassut ja hännät viuhtovat ulos teoksen Mix and Match hahmosta Sébastienin käsitteellisessä tulkinnassa. ”Teokseen on maalattu luku 1 000 000, joka kertoo maalauksessa olevien lajien määrän. Maalauksen olio voi olla niistä mikä tahansa, se on niiden kaikkien potentiaali.”

Taidetunnit ovat osa Rullan Vihreä lippu -ympäristösertifikaattitoimintaa. Tunneilla ympäristökasvatus kulkee mukana kuvataidekontekstissa. Lasten ääni ja toiveet kuuluvat opetussisällöissä: osallistujat päättävät aina syksyisin kevätkauden tuntisisällöt. Maksuttomat tunnit järjestetään suomeksi ja englanniksi joka toinen lauantai. Lisätiedot ja linkki ennakkoilmoittautumiseen löytyvät Lastenkulttuurikeskus Rullan verkkosivuilta.  

Lasten galleria esittelee kevään aikana lasten ja nuorten taideteoksia. Eläinystäviä – näyttely on auki Kulttuuritalo Laikun aukioloaikoina 7.5.2024 saakka. Kuluvana vuonna Lastenkulttuurikeskus Rulla ja kulttuurikasvatusohjelma Taidekaari nostavat lasten taidetta esiin julkiseen tilaan.

Teksti: Mia Saharla
Jaa sosiaalisessa mediassa