Kaupunginhallitus esittää Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen muuttamista osakeyhtiöksi vuoden 2025 alussa 

Kaupunginvaltuusto saa päätettäväkseen Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen muuttamisen osakeyhtiöksi vuoden 2025 alussa. Kaupunginhallitus päätti esittää Tampereen Kaupunkiliikenne Oy -nimisen osakeyhtiön perustamista valtuustolle kokouksessaan 8.4.2024. Esityksen mukaan perustettavasta osakeyhtiöstä tulisi Tampereen kaupungin kokonaan omistama.

Suunnitelmana on, että liikelaitoksen liikkeenluovutus toteutetaan apporttiluovutuksena, jossa siirtyvän omaisuuden arvo vastaa luovutushetken kirjanpitoarvoja. Varsinaiseen toimintaan ei ole tarkoitus tehdä muutoksia tässä yhteydessä ja liikkeenluovutuksessa TKL:n koko nykyinen toiminta ja henkilöstö siirtyisivät sellaisenaan yhtiölle liikkeenluovutusta koskevan lainsäädännön mukaisesti.

Nykyinen Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos (TKL) on kaupungin ainoa liikelaitosmuotoinen toimintayksikkö. TKL:n sopimusasiakas on Tampereen kaupunki ja liikelaitos tuottaa liikennöintipalveluja tilaajalle eli Nysselle.

Päätöksen perustelujen mukaan osakeyhtiömuoto mahdollistaa muun muassa toiminnan kehittämisen, johtamisen ja talouden kokonaisvaltaisemman hallinnan. Osakeyhtiömuoto mahdollistaa myös nykyisen sisäisen allianssimuotoisen toimintamallin jatkamisen ja edelleen kehittämisen. Lisäksi henkilöstön työhyvinvointiin osakeyhtiömuoto tarjoaa kokonaisuudessaan enemmän TKL:n henkilöstöä ja toimintakokonaisuutta palvelevia mahdollisuuksia.

Yhtiöittämisselvityksen etenemistä on käsitelty sekä kaupungin että TKL:n yhteistoimintaryhmässä. 
Liikelaitoksen palveluksessa oli vuoden 2023 lopussa 296 henkilöä. TKL:n liikevaihto vuonna 2023 oli noin 23,7 miljoonaa euroa ja liikeylijäämä noin 0,05 miljoonaa euroa. Taseen loppusumma oli viime vuoden lopussa noin 39,6 miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja

Arto Vuojolainen
Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
Puhelin:
050 345 1397
Teksti: Katja Kannonlahti
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa