Hervannanrinne halutaan kunnostaa ulkoilu- ja virkistyskäyttöön ‒ suunnitelma on nyt nähtävillä

Hervannan laskettelukeskuksen toiminta päättyi vuonna 2019. Nyt aluetta kehitetään ulkoilu- ja virkistyskäyttöön ja luontoarvoiltaan monipuolisemmaksi. Suunnitelmissa on muun muassa maastopyöräilyreittejä, ulkokuntoilusali ja pulkkamäki.
Havainnekuva Hervannanmäen huipulta, jossa näkyy nuotiopaikka, pöytiä ja tuoleja.
Havainnekuva Hervannanrinteen näköalapaikalta

Pohjois-Hervannassa Lukonmäen asuinalueen lähistöllä sijaitsevan Hervannanrinteen yleissuunnitelmaluonnos on nyt nähtävillä kaupungin verkkosivuilla sekä Turtolankadun ja Yrjöläntien risteyksessä alikulkutunnelin lähettyvillä.

Suunnitelmasta voi antaa kommentteja 24.4.2024 asti.

Alueella sijaitsi ennen laskettelukeskus, mutta sen toiminta lopetettiin vuonna 2019. Hervannanrinteestä on purettu hiihtohissit ja rakennukset, mutta mäkihyppytornit ja hyppytoiminta pysyvät ennallaan. Mäessä on kolme avointa rinnettä sekä metsäalueita. Rinnettä kehitetään nyt ulkoilu- ja virkistyskäyttöön. Maastopyöräratojen parantaminen aloitetaan jo vuonna 2024. Muita investointeja tullaan esittämään tulevien vuosien talousarvioon.

Suunnittelun lähtökohtana oli viime vuonna toteutettu kysely, jossa kuntalaisilta toivottiin ideoita ja toiveita alueen kehittämiseen. Kysely oli avoinna 1.-25.6.2023, ja siihen saatiin yli tuhat vastausta.

Alueelle monipuolisia maastopyöräreittejä sekä kuntoportaat

Virkistysmäelle suunnitellaan reittejä erityisesti maastopyöräilyä ajatellen. Reitit kulkevat avoimissa rinteissä ja metsäalueilla. Niiden vaikeusasteet vaihtelevat, ja reiteille muotoillaan hyppyreitä ja kaarteita.

Pyöräilyn laskureitit erotellaan kävelyreiteistä niin, ettei vaarallisia risteyskohtia kävelijöiden kanssa synny. Lisäksi reittien varrelle asennetaan opasteita, jotka kertovat pyöräilijöille ajosuunnan. Tämä lisää pyöräilijöiden ja kävelijöiden turvallisuutta.

Nykyinen mäessä kulkeva suosittu polku kunnostetaan kävelijöille. Polun vierelle toteutetaan osan matkaa kulkeva rata, joka on tarkoitettu rinnejuoksuun. Lisäksi rinteisiin rakennetaan valaistut kuntoportaat, jotka vievät Hervannanrinteen näköalapaikalle. Viime vuonna toteutetussa kyselyssä kuntoportaat oli eniten toivottu yksittäinen asia Hervannanrinteeseen. 

Kuntoilua ja hyvinvointia

Hervannanrinteeseen on suunnitteilla myös muita kuntoilumahdollisuuksia. Kuntoportaiden ja rinnejuoksuradan lisäksi rinteen alaosaan rakennetaan ulkokuntosali, josta löytyy kahdeksan erilaista kuntoiluvälinettä. Ulkokuntasalin yhteyteen tulee myös penkkejä ja piknikpöytä.

Myös talviaikaan Hervannanrinteeltä löytyy tekemistä. Alarinteelle rakennetaan pulkkamäki, jossa koko perhe voi laskea mäkeä.

Hervannanrinteen näköalapaikalle tulee nuotiopaikka, jossa voi paistaa vaikka makkaraa. Näköalapaikalle tulee myös penkkejä ja pöytiä sekä pyöräteline.

Luonto ja maisemointi ovat suunnittelussa mukana

Hervannanrinteen avoimia alueita hoidetaan jatkossa niittyinä. Rinteen metsäiset osat säilytetään, mutta jossain valikoiduissa kohdissa huonokuntoisia puita kaadetaan pois. Hervannanrinteen mäen laelle tulee niittyalue, jossa saa oleskella ja pitää piknikkejä. Rinteen reuna-alueille istutetaan pensaita, mikä tekee kasvillisuudesta monipuolisempaa ja kerroksellisempaa. Kasvillisuusvalintojen ja hoidon tavoitteena on tehdä kaupunkiluonnosta monipuolisempi.

Hervannanrinteen suunnittelussa noudatetaan kestävän ympäristörakentamisen periaatteita. Reittien kunnostamisessa sekä pienimuotoisessa maastonmuotoilussa hyödynnetään puhtaita ja soveltuvia kierrätysmaa-aineksia. Suunnittelussa otetaan huomioon myös liito-oravat ja niiden liikkumisyhteyksien säilyttäminen istuttamalla puita niiden liikkumisreiteille. Myös erittäin uhanalaisesta lahokaviosammaleesta tehdyt havainnot sekä vieraslajit on huomioitu suunnittelussa.

Lisätietoja

Timo Koski
Kaupunginpuutarhuri
Puhelin:
050 345 7568
Teksti: Julia Koski
Kuvat: Sitowise
Jaa sosiaalisessa mediassa