Laikun uusissa näyttelyissä Minttu Saarisen värikkäitä ekosysteemejä ja Gunzi Holmströmin symbolismia kosmoksen mysteereistä

Minttu Saarisen Morbid Orbit -näyttely Laikun Galleriassa esittelee väreillä leikitteleviä luontokuvauksia, joissa kuvataan sekaisin olevaa ekosysteemiä ja sen ottamia uusia muotoja. Studiossa aukeava Gunzi Holmströmin Tietämättömyyden pilvi -näyttely ammentaa vanhasta meditaatiokirjasta ja myös keskiajan visuaalisesta tarinankerronnasta. Näyttelyt avautuvat lauantaina 30.3.2024.
Värikkäässä maalauksessa on violetteja kukkia, punaisia rintoja ja violetti eläinhahmo taustalla.
Minttu Saarinen: Egging Season (2023)

Minttu Saarisen Morbid Orbit -näyttely rakentuu teoksista, jotka luovat lempeän humoristisen, odottavan ja merkityksellisen ilmapiirin. Aiheet on käsitelty värikkään ja viattoman muotokielen kautta, joka tuo hämmentävän ristiriidan teosten sisältöön nähden.

Useissa teoksissa äiti maan rinnat on pumpattu tyhjiksi ja niistä alkaa kasvaa kuollutta heinää. Kapasiteetti ei enää riitä. Puut korvataan keinotekoisilla ja ekosysteemi on sekaisin. Mikään ei toimi niin kuin ennen. Luonto löytää uusia tapoja kehittyä, seeprat alkavat munia ja ihminen sekoittuu kasveihin. Maailmanlopun enteilystä syntyy värikäs, humoristinen ja kepeän hämmentävä kokonaisuus.

Saarisen teokset käsittelevät aikamme ilmiöitä ja kulttuurin muutoskohtia, joihin kietoutuu suomalais-ugrilainen kansanperinne, tarustot ja myytit, jotka luovat uusia narratiiveja nykypäivään. Myös tieteellä on oma osuutensa teoksissa ja yhtymäkohtia on löydettävissä muun muassa Donna Harawayn kirjoituksiin, kvanttifysiikan teorioihin sekä biotieteiden kokeiluihin.

Minttu Saarinen (s. 1987, Hattula) työskentelee maalauksen, installaation, tekstin sekä performanssin parissa. Saarinen on tunnettu installaatioistaan sekä metafyysisistä performansseistaan.

Violetin pilvimäisen kuvion päälle on maalattu keltareunainen kuutio.
Gunzi Holmström: Tyhjyyttä ei ole (2023)

Gunzi Holmströmin Tietämättömyyden pilvi -näyttely on saanut inspiraationsa meditaatiokirjasta The Cloud of Unknowing, joka ilmestyi Englannissa 1300-luvulla – luultavasti munkin tai papin kirjoittamana. Kirjoittaja toteaa, että on hedelmätöntä etsiä olemassaolon totuutta älyn kautta – se täytyy tehdä rakkaudella ja olla alaston askel tuntemattomaan pimeyteen.

Gunzi Holmström työskentelee intuitiivisesti ja käsittelee taiteessaan omia kokemuksiaan henkisestä ulottuvuudesta, elämän pyhyyttä ja kosmoksen mysteeriä. Maalauksissaan hän on erityisen kiinnostunut symbolistisesta ja surrealistisesta perinteestä sekä keskiajan visuaalisesta tarinankerronnasta. Näyttelyssä on esillä myös veistoksia.

Holmström aloitti uransa video- ja installaatiotaiteilijana ja on esittänyt teoksiaan taidemuseoissa, gallerioissa sekä festivaaleilla kotimaassa ja ulkomailla noin kahdessakymmenessä maassa. Hän on opiskellut Turun piirustuskoulussa sekä Valandin taidekorkeakoulussa Göteborgissa (MFA). Holmströmin kolmas julkinen taideteos Sieni, joka koostuu pronssiveistoksesta ja ääni-installaatiosta, valmistui syksyllä 2023 Kulttuurikeskus Hanasaaren taidepuistoon.

Päivitetty 2.4.2024. Korjattu kirjoitusvirhe Minttu Saarisen näyttelyn nimessä. 

Minttu Saarinen: Morbid Orbit
Gunzi Holmström: Tietämättömyyden pilvi 

Näyttelyt ovat esillä 30.3.–5.5.2024.
Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, Tampere

Aukioloajat 30.4. saakka:
ti-pe klo 16–20
la-su klo 10–18

Aukioloajat 1.5. alkaen:
ti-pe klo 9–20
la-su klo 10–18

Lisätietoja

Irma Puttonen
Johtava koordinaattori
Puhelin:
050 553 8673
Jaa sosiaalisessa mediassa