Vuoden 2024 Sarjakuva-Finlandia-voittajaksi "Ei ois susta uskonut"

Valitsijadiktaattori Roman Schatz nosti kymmenen finalistin joukosta vuoden 2024 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi Emilia Laatikaisen sarjakuva-albumin "Ei ois susta uskonu" (Suuri Kurpitsa).

Roman Schatz perusteli valintaa seuraavasti:

– Kirja on valitettavan ajankohtainen – siksi, koska aihe on aina ajankohtainen. Teos on rohkea, koskettava, aito, autenttinen, henkilökohtainen ja elämänmakuinen. Se ei ole kaunista eikä viihdyttävää luettavaa, päinvastoin, se kertoo riipaisevan tarinan, joka kolahtaa lukijaan ja tulee iholle.

– Visuaalinen tyyli ja mustavalkoinen, graafinen toteutus sopivat täydellisesti aiheeseen ja tarinaan. Teos on taidokkaasti tehty sarjakuvaromaani, mutta sen todellinen ansio on siinä, että se voi tarjota konkreettista apua muillekin nuorille ja myös vähemmän nuorille päihteistä riippuvaisille ihmisille, jotka vielä taistelevat riippuvuutensa ja sen tuoman ahdistuksen ja häpeän kanssa.

"Ei ois susta uskonu" -albumin ja Emilia Laatikaisen esittely

"Ei ois susta uskonu" on tositarina nuoren alkoholistin rimpuilusta päihteen pihdeissä, yrityksistä olla ilman ja pelosta tuntematonta, ehkäpä parempaakin, tulevaisuutta kohtaan. Kun vain uskaltaisi!

Emilia Laatikainen on oululainen kuvataiteen opettaja ja sarjakuvantekijä, joka opettelee elämään päivän kerrallaan. "Ei ois susta uskonu" on hänen toinen sarjakuvateoksensa.

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle joko yksin tai yhdessä toisten osapuolten kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5.000 euroa.

Vuonna 2024 ehdolla oli 63 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia päätuomareiden puntaroitaviksi. Emilia Laatikainen on haastateltavana Tampere Kuplii -festivaalilla Tampere-talossa 23.–24.3.2024. Tarkat ohjelma-ajat löytyvät festivaalin verkkosivuilta.

Lisätietoja

Pauli Kallio
Suuri Kurpitsa (kustantaja)
Kyösti Koskela
puheenjohtaja, Tampere Kuplii ry
Puhelin:
050 572 8777
Kuvat: Linnea Laatikainen
Jaa sosiaalisessa mediassa