Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen yhtiöittämisestä päätetään konsernijaostossa 19.3.2024

Tampereen kaupunki aikoo perustaa Tampereen Kaupunkiliikenne Oy -nimisen osakeyhtiön. Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsittelee asiaa tiistaina 19.3.2024 kokouksessaan. Konsernijaostolle esitetään päätettäväksi, että Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen yhtiöittäminen hyväksytään 1.1.2025 alkaen. Lopullisen päätöksen yhtiöittämisestä tekee valtuusto.

Uudesta osakeyhtiöstä Tampereen Kaupunkiliikenne Oy:stä (TKL Oy) tulee esityksen mukaan Tampereen kaupungin kokonaan omistama yhtiö. Liikelaitoksen liikkeenluovutus toteutetaan apporttiluovutuksena, jossa siirtyvän omaisuuden arvo vastaa luovutushetken kirjanpitoarvoja. Varsinaiseen toimintaan ei ole tarkoitus tehdä muutoksia tässä yhteydessä.

Nykyinen Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos (TKL) on kuntalain mukainen kunnallinen liikelaitos. Sen toiminta-ajatuksena on yhteistyössä joukkoliikenteen tilaajan kanssa tuottaa korkealuokkaisia paikallisia joukkoliikennepalveluja. TKL:n sopimusasiakas on Tampereen kaupunki ja sen tilaajayksikkö (Nysse), jolle liikelaitos tuottaa tilauksen mukaisia liikennöintipalveluita. 

TKL on kaupungin ainoa liikelaitosmuotoinen toimintayksikkö. Jo aiemmin on yhtiöitetty muun muassa työterveyden palvelut sekä logistiikan, infran ja tilapalvelujen liiketoiminnat ja myös ateria- ja puhtaanapitopalvelut sekä vesiliiketoiminta.

Yhtiöittämisselvityksen ohjausryhmä on omassa arviossaan päätynyt yksimielisesti siihen, että liikelaitoksen toiminta tulisi yhtiöittää. Myös selvityksessä apuna olleen KPMG:n tekemän yhtiöittämisselvityksen johtopäätökset ja suositukset ovat selkeästi osakeyhtiömuotoisen toiminnan kannalla.

Ohjausryhmän perustelujen mukaan osakeyhtiömuoto mahdollistaa muun muassa toiminnan kehittämisen, johtamisen ja talouden kokonaisvaltaisemman hallinnan. Osakeyhtiömuoto mahdollistaa myös nykyisen sisäisen allianssimuotoisen toimintamallin jatkamisen ja edelleen kehittämisen. Lisäksi henkilöstön työhyvinvointiin osakeyhtiömuoto tarjoaa kokonaisuudessaan enemmän TKL:n henkilöstöä ja toimintakokonaisuutta palvelevia mahdollisuuksia, todetaan perusteluissa.

Yhtiöittämisselvityksen etenemistä on käsitelty sekä kaupungin että TKL:n yhteistoimintaryhmässä. Infotilaisuuksia henkilöstölle on pidetty maaliskuun alkupuolella, ja asian käsittelyä jatketaan muun muassa TKL:n yhteistoimintaryhmässä 18.3.2024.

Liikelaitoksen palveluksessa oli vuoden 2023 lopussa 296 henkilöä. TKL:n liikevaihto vuonna 2023 oli noin 23,7 miljoonaa euroa ja liikeylijäämä noin 0,05 miljoonaa euroa. Taseen loppusumma oli viime vuoden lopussa noin 39,6 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

Arto Vuojolainen
Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
Puhelin:
050 345 1397
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa