Pysäköintipolitiikka luo suuntaviivat tulevaisuuden pysäköinnille - luonnos nyt kommentoitavana

Tampereen kaupunki on laatimassa uutta pysäköintipolitiikkaa, joka ohjaa pysäköinnin kehittämistä tulevina vuosina aina vuoteen 2040 asti. Pysäköintipolitiikassa linjataan muun muassa autojen, pyörien ja sähköpotkulautojen pysäköinnin suuntaviivoista, liityntäpysäköinnistä sekä pysäköinninvalvonnasta ja kunnossapidosta.

Tavoitteena turvallinen ja vaivaton pysäköinti

Osana uuden pysäköintipolitiikan laadintaa on selvitetty pysäköinnin nykytilannetta, laadittu visio ja tavoitteet sekä määritetty kehittämistoimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Työn aikana on toteutettu asukas- ja yrityskyselyt sekä järjestetty työpajoja sidosryhmille.

Pysäköinnin visioksi on valittu ”Toimivinta pysäköintiä ihmisille ja yrityksille”. Tavoitteena on, että pysäköinti on ensisijaisesti helppoa, turvallista ja vaivattomasti saavutettavaa. Lisäksi älykäs pysäköintijärjestelmä on tehokas, kestävä, monipuolinen ja joustava. Pysäköintiratkaisut edistävät myös kaupungin laajempia tavoitteita kestävästä liikennejärjestelmästä ja kaupunkirakenteesta. Mukana on sekä hyvin pitkän tähtäimen tavoitteita aina vuoteen 2040 asti että lukuisia toimenpiteitä, jotka on tehtävä jo lähivuosina.

Kommentoi ja kerro näkemyksesi tulevaisuuden pysäköinnistä  

Uudesta pysäköintipolitiikasta on nyt tehty luonnos, johon toivomme asukkaiden kommentteja.  Kommentointi onnistuu helposti verkossa vastaamalla kyselyyn 11.–24.3.2024. Näkemyksiä toivotaan erityisesti keskustan kadunvarsipysäköintiin, pysäköinnin hinnoitteluun ja maksamiseen, jakeluliikenteen pysäköintiin, pyöräpysäköintiin sekä liityntäpysäköintiin liittyviin toimenpiteisiin. Halutessaan voi lukea läpi pysäköintipolitiikan koko luonnoksen ja kommentoida myös muita teemoja ja toimenpiteitä.  

Kaikille avoimen kommentoinnin kanssa samanaikaisesti pysäköintipolitiikka on laajalla lausuntokierroksella erilaisilla sidosryhmillä, kuten yhdistyksillä, yrityksillä ja viranomaisilla. Tämän jälkeen kommentit ja lausunnot käydään läpi sekä hiotaan pysäköintipolitiikka lopulliseen muotoonsa eri näkemyksiä yhteen sovittaen. Pysäköintipolitiikka on menossa poliittiseen hyväksymiskäsittelyyn loppukeväästä.  

Uusi pysäköintipolitiikka edellisen jatkona

Nyt laadittava pysäköintipolitiikka on jatkoa vuoden 2016 pysäköintipolitiikalle, jossa oli niin ikään esitetty pysäköinnin strategiset linjaukset ja kärkitoimenpiteet sekä pysäköintinormit, jotka ohjaavat pysäköintipaikkojen määrää kaavoituksessa. Pysäköintiä on kehitetty pysäköintipolitiikan mukaisesti, ja useat vuosille 2014–2022 esitetyt toimenpiteet on toteutettu. 

Lisätietoja

Pekka Stenman
Liikenneinsinööri
Puhelin:
040 163 7226
Teksti: Laura Lettenmeier
Kuvat: Laura Lettenmeier
Jaa sosiaalisessa mediassa