Kati Koalasta uusi pehmopresidentti

Tampereen kaupunginkirjaston pehmoleluvaalien voittajaksi äänestettiin Kati Koala. Ensi töikseen uusi pehmopresidentti pääsi haastatteluun kirjastopalvelujohtaja Taina Sahlanderin kanssa.

Tammikuussa presidentinvaalien ennakkoäänestyksen aikana Tampereen kaupunginkirjaston toimipisteissä järjestettiin pehmoleluvaalit. Pehmoleluvaaleissa oli kuusi ehdokasta, joiden kuvat ja vaalilauseet olivat esillä Tampereen kirjastoissa. Kirjastossa kävijät saivat äänestää suosikkiaan perinteisellä lippuäänestyksellä. Äänestämässä kävi myös koululuokkia ja päiväkotiryhmiä. Pehmoleluvaaleilla haluttiin antaa lapsille osallisuuden kokemus sekä opettaa vaalien käytäntöjä ymmärrettävällä ja hauskalla tavalla. 

Pehmoleluvaaleissa annettiin kaikkiaan 1 559 hyväksyttyä ääntä. Kirjaston keskusvaalilautakunta hylkäsi 82 ääntä, sillä protestiääniä keräsi muun muassa Aku Ankka.

Pehmopresidentiksi valittiin 22,6 prosentin kannatuksella Kati Koala. 

Äänet jakautuivat seuraavasti:
Kati Koala 22,6 %
Nalle Karhunen 18,5 %
Jää-Karhu 18,2 %
Kiti Kattila 18,1 %
Kauko Äly 11,5 %
Marilyn Bunroe 11,1 %

Pehmopresidentti Kati Koala näkyy kuluvan vuoden mittaan kirjastossa erityistehtävissä, joihin liittyen äänestäjiltä kysytään keväällä toiveita. Ensimmäisenä virkatehtävänään Kati pääsi haastatteluun yhdessä kirjastopalvelujohtaja Taina Sahlanderin kanssa. 


Haastattelussa pehmopresidentti Kati Koala ja kirjastopalvelujohtaja Taina Sahlander 


Mikä demokratiassa kiinnostaa?
Kati: No, yllättäen minua kiinnostaa demokratiassa vapaus – on ihanaa hengata vapaasti puissa ja nauttia levosta. 
Taina: Yhteisvastuullisuus ja jokaisen velvollisuus kykyjensä ja voimiensa mukaisesti huolehtia toinen toisistamme ja yrittää tehdä yhteisestä Telluksesta parempi paikka elää, myös koalille.

Millaiset arvot/asiat ovat kirjastossa tärkeitä?
Kati: Minulle pehmeät asiat ja varmaan arvotkin ovat tärkeitä. Miten täällä kirjastossa ajatellaan?
Taina: Yhdenvertaisuus on yksi tärkeimmistä arvoistamme ja sitä haluamme vaalia. Kirjasto on tasa-arvoisesti tarkoitettu ihan jokaiselle, ja tänne voi tulla sellaisena kuin on. Jokainen voi löytää meiltä elämää kohentavia ja kohottavia asioita, tekemistä ja palveluita.

Mikä on kirjastossa parasta?
Kati: On ihanaa, että kirjastossa voi tavata ystäviään.
Taina: Onpa hankala kysymys yksinkertaisesti siksi, että kirjasto on kaikkineen uljas keksintö. Melko kaoottisessakin nykymaailmassa on tärkeää, että on olemassa paikka, jonne voi tulla olemaan ja hengähtämään, yllättymään ja olemaan ihmisten ilmoilla ilman ostopakkoa. Toivon, että kaikilla on kirjastossa turvallinen olo.

Kirjavinkkisi?
Kati: Vinkkasin pehmopresidenttikampanjassani kirjaa nimeltään Kyllä, sanoi Koala. Se on Rachel Brightin kirjoittama ja suomeksi sen on kääntänyt Katariina Kallio. Mitä kirjaa sinä vinkkaisit?
Taina: Koska pidän valokuvataiteesta ja metsässä samoilusta, vinkkaan viime vuonna tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana ollutta Pohjoistuulen metsä -teosta. Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon tietokirja on kerrassaan lumoava ja voisi kiinnostaa sinuakin, vaikkei siinä eucalyptuspuita esiinnykään. Vinkkaanpa myös, että Kovalainen on haastateltavana Metso Goes Green -tapahtumassa 4. toukokuuta.

Kirjastokortti – mihin sitä tarvitaan?
Kati: Kaikilla pehmoleluystävilläni ei ole vielä kirjastokorttia. Mitä sanoisit heille?
Taina: Kirjastokortti kannattaa hankkia ihan ensi tilassa, koska sillä saa vaikka mitä! Voit lainata läjäpäin (=niin paljon kuin jaksat itse kantaa) kirjoja, levyjä, nuotteja, elokuvia, pelejä, lehtiä ja vaikka kahvakuulan tai ukulelen (didgeridoota ei valitettavasti vielä ole valikoimassa), ommella karvakavereille asusteita tai tulla laulaa lurauttamaan viisuja tai kähisemään kuin koala äänieristettyyn soittohuoneeseen. Ja ennen kuin ehdit kysyä, niin sähköisiä aineistojakin löytyy montaa sorttia. Tiesitkö, että kortti on myös avain omatoimikirjastoihin? Aikamoinen taikakortti, sanoisin.

Pidätkö sinä eucalyptus-pastilleista?
Kati: Minä rakastan eucalyptusta, ihan kaikissa muodoissa.
Taina: Kröhöm, täytyy myöntää, että olen heikkona salmiakkiin, vaikka eucalyptus tekisi kyllä kurkulle parempaa. Toden totta pastillit herättävät ihania muistoja: Kuten isoäideillä ennen vanhaan oli tapana, myös omalla mummullani oli aina piirongin laatikossa jemmassa eucalyptus-pastilleja.
 

Teksti: Marjo Hietikko ja Taina Sahlander
Kuvat: Marjo Hietikko
Jaa sosiaalisessa mediassa