Pirkkalan ja Linnainmaan raitiotieosuuksien katusuunnitelmaluonnoksia nähtävillä - suunnitelmia voi kommentoida allianssin nettisivuilla

Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssi on julkaissut allianssin nettisivuilla osoitteessa www.pirkkalalinnainmaa.fi tulevan raitiotiereitin katusuunnitelmaluonnoksia. Niissä esitetään raitiotien sijainnin lisäksi mm. ajokaistojen, jalankulku- ja pyöräilyväylien sekä istutusten paikat katutilassa.
Hatanpään valtatien ja Tampereen valtatien risteys, näkymä etelään, autoja
Hatanpään valtatien ja Tampereen valtatien liittymäalue

-    Tamperetta koskevia katusuunnitelmaluonnoksia voi kommentoida nettisivuillamme 6.–20.3.2024 välisenä aikana.  Pirkkalan osalta katusuunnitelmaluonnokset tulevat nähtäville nettisivuille viikkoa myöhemmin, eli 13.– 27.3. väliselle ajalle, Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssin varaprojektipäällikkö Mika Arvonen kertoo. 

Tamperetta koskevat katusuunnitelmaluonnokset ovat Hatanpään valtatien osuus ja Nuolialantie. Linnainmaan ratahaaralta nähtävillä ovat katusuunnitelmaluonnokset Taysin Kaupin kampuksen pysäkiltä Linnainmaan Mäentakusenkadulle. Alasjärven länsipuolta eli Ruotulan golfkenttää koskevalta osuudelta katusuunnitelmaluonnos tulee nähtäville huhtikuussa yhdessä siihen liittyvän asemakaavan kanssa. 

Katusuunnitelmaluonnoksista saatujen kommenttien pohjalta valmistellaan viralliset katusuunnitelmaehdotukset päätöksentekoa varten.

-    Katusuunnitelmaluonnosten nähtävillä olo on epävirallinen menettely, jonka avulla haluamme kerätä mahdollisimman kattavasti mielipiteitä ja käydä vuoropuhelua. Luonnosten ja niistä saadun palautteen pohjalta valmistellaan viralliset katusuunnitelmaehdotukset, jotka laitetaan nähtäville huhtikuusta alkaen Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan nettisivuille sekä ilmoitustauluille. Katusuunnitelmaehdotuksista on mahdollista jättää muistutuksia kaupungin ja kunnan kirjaamoihin, Tampereen kaupungin kuntatekniikan suunnittelupäällikkö Jouni Sivenius selvittää. 

Pirkkalaa koskevat katusuunnitelmaluonnokset Naistenmatkantie ja Partola tulevat nähtäville allianssin nettisivuille www.pirkkalalinnainmaa.fi 13.–27.3.  

-    Naistenmatkantien viralliset katusuunnitelmaehdotukset tulevat kunnan sivuille nähtäville huhtikuussa. Partolan osuuden katusuunnitelmaehdotus asetetaan nähtäville yhtä aikaa Partolan asemakaavan kanssa kesällä. Päätöksentekokäsittely tapahtuu kunnassa kesän aikana, Pirkkalan kunnan yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen täydentää.

Kevään aikana Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssi järjestää useita yleisö- ja –sidosryhmätilaisuuksia, joissa on paikan päällä mahdollisuus tutustua suunnitelmiin, kommentoida niitä ja keskustella asiantuntijoiden kanssa. 

Maaliskuussa tilaisuuksia on seuraavasti: 

•    Maanantai 11.3. klo 17–19, Koilliskeskus, Linnainmaan ratahaaran suunnitelmien esittely
•    Tiistai 12.3. klo 17–19, Hatanpään lukio, Hatanpään valtatien ja Nuolialantien esittely
•    Tiistai 19.3. klo 17–19, Nuolialan koulu, Pirkkalan osuuden suunnitelmien esittely

Tilaisuuksista löytyy lisätietoa allianssin nettisivuilta. 

Päätökset rakentamisesta syksyllä Pirkkalan ja Tampereen valtuustoissa

Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssin kehitysvaiheen tuottama aineisto Tampereen ja Pirkkalan valtuustojen päätöksentekoon valmistuu syyskuussa. Tänä aikana allianssi suunnittelee raitiotien ja siihen liittyvät katu-, pysäkki- ja liikennejärjestelyt Hatanpään valtatieltä Sorin aukion pysäkiltä Pirkkalan Suupan kuntakeskukseen ja Taysin alueelta Kaupin kampuksen ratikkapysäkiltä Linnainmaalle. 

Kehitysvaiheen rinnalla Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta laativat raitiotieradan toteuttamisen edellyttämät asemakaavat. Raitiotien katusuunnittelu kytkeytyy monin paikoin muuhun maankäytön suunnitteluun, josta saa lisätietoa Pirkkalan kunnan ja Tampereen kaupungin verkkosivuilta.

-    Tavoitteena on, että lokakuussa 2024 Tampereen ja Pirkkalan valtuustot voivat allianssin suunnitelmien ja selvitysten valmiuden puolesta päättää raitiotien rakentamisen aloittamisesta, rakentamisen laajuudesta ja mahdollisesta raitiotieradan vaiheittain toteuttamisesta, kertoo Tampereen Raitiotie Oy:n kehitysjohtaja Ville-Mikael Tuominen. 

Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien suunnittelusta tietoa useissa kanavissa

Raitiotien suunnittelusta Pirkkalan ja Linnainmaan välille on tarjolla tietoa monissa kanavissa. Tampereen Ratikan Pirkkala-Linnainmaa-allianssin nettisivujen www.pirkkalalinnainmaa.fi lisäksi sosiaalisen median kanavat (Facebook, X, Instagram), tarjoavat tietoa hankkeen ja suunnitelmien etenemisestä sekä tulevista yleisötilaisuuksista.  

Myös Tampereen Ratikka jakaa omissa kanavissaan tietoa jatkosuunnitelmista. Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta tiedottavat omissa kanavissaan katusuunnitelmista ja asemakaavoista sekä päätöksenteon vaiheista.

Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssi suunnittelee raitiotietä Tampereen Linnainmaan ja Pirkkalan Suupan välille. Allianssin muodostavat Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen kaupunki, Pirkkalan kunta, AFRY Finland Oy, Sweco Finland Oy, NRC Group Finland Oy ja YIT Intra Oy. 

Lisätietoa:

Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssi

Varaprojektipäällikkö Mika Arvonen

puh. 0400 706079

Lisätietoja

Jouni Sivenius
Tampereen kaupunki Suunnittelupäällikkö
Puhelin:
041 730 4296
Jouni Korhonen
Pirkkalan kunta
Puhelin:
050 512 3981
Ville-Mikael Tuominen
Tampereen Raitiotie Oy Kehityspäällikkö
Puhelin:
050 343 0700
Teksti: Marja Merta
Kuvat: Pasi Tiitola
Jaa sosiaalisessa mediassa