Ala- ja Ylä-Pispalan osia koskeva asemakaava nähtäville

Pispalan asemakaavan uudistamisen toisen vaiheen kaava-alueen kaavaehdotus numero 8310 hyväksyttiin 5.3.2024 Tampereen yhdyskuntalautakunnassa asettavaksi nähtäville. Asemakaavan muutosehdotus aineistoineen tulee nähtäville 7.3. 
Kaava-alue karttapohjalla
Asemakaavan 8310 aluerajaus kartalla

Nyt nähtäville tulevan asemakaavamuutoksen alueeseen sisältyy osia Ala-Pispalan sekä Ylä-Pispalan kaupunginosista. Kaava-aluetta rajaa pohjoisessa Mäkikatu mukaan lukien sen varrella olevat tontit, kaakossa Harjunpää sekä Punkkerinkadun varressa olevat tontit ja etelässä Tahmelan viertotie ja Uittotunnelinkatu. 

Kaavaan kuuluu kortteleiden ja tonttien lisäksi katu-, puisto-, viher- ja erityisaluetta. Alue on noin 12 hehtaaria ja sillä on 140 kaavatonttia.

Valtakunnallisesti arvokas alue

Pispala on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö eli korkeimman suojelustatuksen alue. Vaikka rakennuskanta on muuttunut uudisrakentamisen myötä, alkuperäiset rakennukset ja alueen ominaispiirteet tekevät Pispalan kaupunkikuvasta edelleen ainutlaatuisen.

Tavoitteena on turvata vielä jäljellä olevan, historiallisesti merkittäväksi arvotetun rakennuskannan ja arvoaluekokonaisuuksien säilyminen sekä mahdollistaa täydennysrakentamisen huolellinen sovittaminen alueen miljööseen.

Koko Pispalan kaavamuutosalue on noin 1,8 km pitkä ja kaakkois–luoteissuuntainen ulottuen Ratakadulta Pohjanmaantiehen. Pohjoisessa aluetta rajaa Tampere–Seinäjoki-rata ja etelässä Uittotunnelinkatu, Tahmelan viertotie ja Uittoyhtiönkatu.

Pispala sijaitsee noin 3 kilometriä länteen Tampereen keskustasta Näsi- ja Pyhäjärven välisellä harjulla. Ensimmäisen vaiheen kaksi kaavaa ovat tulleet voimaan 15.3.2017.

Tarkistettu kaavaehdotus

Tarkistettu kaavaehdotus 2024 on laadittu aiempien selvitysten, prosessin aikana tutkittujen kaavaratkaisujen vaikutusarvioinnin, viranomaisyhteistyön ja konsulteilla teetettyjen tonttitarkastelujen pohjalta. Tarkistetussa kaavaehdotuksessa on tarkennettu tasapuolisuutta keskenään vastaavissa tilanteissa olevien, kulttuuriympäristön säilymisen suhteen muutoksensietokyvyltään herkimpien tonttien kesken. 

Esitetyllä tonttitehokkuusratkaisulla täydennysrakentamisen määrä ja koko on rajattu maltilliseksi koko kaava-alueella. Täydennysrakentamista mahdollistuu kaava-alueelle 25 asuinrakennuksen ja 22 piharakennuksen verran.

Tontit ovat kohtuullisella tavalla käytettävissä käyttötarkoituksensa mukaisesti. Rakennusoikeuden määrä mahdollistaa jokaiselle tontille vähintään yhden asuinrakennuksen ja piharakennuksen, joka voi koon salliessa sisältää sivuasunnon.
Jotta Pispalan arvokkaat ominaispiirteet säilyisivät myös tulevaisuudessa, on kaavaan sisällytetty korjaus- ja uudisrakentamisen tapaa sääteleviä määräyksiä sekä laadittu rakentamistapaohje.

Maisemanhoitoon liittyen on täsmennetty yleismääräystä koskien pihojen aitaamista pensasaidantein alueen vehreyden säilyttämiseksi ja puuston hoitamista järvinäkymien turvaamiseksi.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Pekka Salmi
Puheenjohtaja Apulaispormestari
Puhelin:
050 565 8898
Minna Kiviluoto
Valmistelija Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 801 6951
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa