Kesäduunia etsimässä?

Moni nuori etsii jälleen kesätöitä. Kesätyö on monelle ensimmäinen askel kohti itsenäisyyttä ja antaa mahdollisuuden tienata omaa rahaa. Ensimmäisten kesätöiden löytäminen ei kuitenkaan välttämättä ole helppoa. Hakijoita on paljon ja kilpailu on usein kovaa. Jos merkittävää kokemusta ei vielä ole ehtinyt kertyä, oman osaamisen sanoittaminen saattaa tuottaa hankaluuksia. Tässä on meidän neuvomme, jotka auttavat sinua kohti kesätyötä!

Osaamisen sanoittaminen

Jos kokemusta on kertynyt vain vähän, kannattaa panostaa etenkin hakemuksen visuaalisuuteen. Hyvällä hakemusrungolla ja visuaalisesti selkeällä rakenteella erotut hakemusten massasta. Jos haettavassa työssä korostuu merkittävästi vaikkapa sosiaaliset taidot, voit korostaa omaa persoonaasi myös videohakemuksen muodossa.

Kehitä osaamisesi sanoittamista tunnistamalla vahvuutesi. Olet varmasti saanut koulussa, harrastuksissa tai kavereiltasi hyvää palautetta jostakin ominaisuudestasi. Ehkä olet hyvä kuuntelija, ahkera, tarkka tai aurinkoinen. Pohdi, miten erikoispiirteesi auttaisi sinua pärjäämään kesätyössä. Voit esimerkiksi hyödyntää kielipäätäsi palvelemalla turisteja tilanteessa kuin tilanteessa. Pue vahvuutesi sanoiksi ja esimerkeiksi, joiden avulla vakuutat työnantajan osaamisestasi.

Ennakkoluulot pois kesätyönhaussa

Ensimmäisten kesätöiden kenties tärkein anti on kokemuksen kasvattamisessa. Pidä mielesi avoimena kesätyöpaikkoja hakiessasi. Älä anna työtehtävien sisällön suoraan estää sinua hakemasta tiettyjä työpaikkoja. Jokainen kesätyö antaa arvokasta kokemusta, joka hyödyttää varmasti tulevaisuudessa. Kaupunki ja seurakunta ovat yleisimipä nuoria työllistäviä tahoja. Myös kaupat, huvipuistot sekä erilaiset jäätelö- ja turistikioskit palkkaavat usein nuoria. Jos kuitenkin tiedät jo kesätyötä hakiessasi, millaisella toimialalla haluaisit työskennellä, voit hakea kesätöitä avainsanojen mukaan.

Tutustu hakemaasi työpaikkaan etukäteen vierailemalla yrityksen nettisivuilla. Monilla nettisivuilla on erikseen luotu osio juuri työnhakijoille, jossa kerrotaan rekrytointiprosessista ja työpaikalla vallitsevasta kulttuurista. Nettisivuilla saattaa myös löytyä yrityksen toimintaa koskevia uutisia, jotka kannattaa vilkaista läpi. Jos yritys on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, käytä hetki eri kanavien sisältöjen tutkimiseen. Etenkin pienemmät, ajankohtaiset asiat nostetaan usein esille sosiaalisessa mediassa. Pohdi, mikä yrityksen toiminnassa herättää mielenkiintosi ja ilmaise se hakemuksessasi.

Kaikki yritykset eivät välttämättä etsi aktiivisesti kesätyöntekijöitä. Jos olet erityisen kiinnostunut jostakin yrityksestä, joka ei ole vielä ilmoittanut hakevansa kesätyöntekijöitä, harkitse avoimen kesätyöhakemus jättämistä. Yritykset eivät välttämättä aina tiedä mitä he tarvitsevat, ennen kuin he kuulevat siitä. Markkinoi siis osaamistasi rohkeasti erilaisille yrityksille ja luo heille mielikuva, miten osaamisesi saattaisi auttaa yritystä kohti jotain uutta.

Ethän kuitenkaan jätä kesätyötä vain yhden hakemuksen varaan? Lähetä rohkeasti hakemuksesi useampaan kesätyöpaikkaan.

Aktiivisuus ja kesätyö

Hakijoiden aktiivisuus korostuu etenkin kesätyöpaikoista kilpailtaessa. Koska kesätyöt kestävät vain muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen, työnantajat etsivät tiimipelaajia, jotka solahtavat mahdollisimman helposti osaksi porukkaa. Osoittamalla kiinnostuksesi tehtävää kohtaan, näytät myös työnantajalle, että sinä olet omatoiminen ja reipas tyyppi, joka omaksuu tehtävät nopeasti osaksi toimintatapojaan. Älä siis peittele innostustasi hakemaasi tehtävää kohtaan, vaan anna positiivisen energiasi vakuuttaa työnantajat kyvyistäsi.

Voit antaa itsestäsi positiivisen vaikutelman jo hakuprosessin ensimetreillä soittamalla työnantajille. Hyvä puhelinsoitto välittää työnantajalle kiinnostuksesi avoimena olevaa tehtävää kohtaan sekä auttaa sinua jäämään mieleen. Puhelu on yksi tilaisuus osaamisesi myymiseen, joten valmistaudu puheluun huolellisesti etukäteen. Voit esimerkiksi kysyä lisätietoja tehtävästä tai rekrytointiprosessista. Noudata kuitenkin aina työpaikkailmoituksessa annettuja yhteydenotto-ohjeita. Älä myöskään haaskaa työnantajan aikaa kysymyksillä, jotka selviävät nopealla googlauksella tai jotka on jo kerrottu rekrytointi-ilmoituksessa.

Aina kesätyötä ei kannata etsiä jokaisen kiven ja kannon alta. Hyödynnä jo olemassa olevaa verkostoasi rohkeasti. Kerro sukulaisille, tuttaville ja jopa naapurin villakoirille etsiväsi kesätöitä. Usein ensimmäinen kesätyö löytyy juuri verkostojen kautta. Muista myös hyödyntää somea työnhaussa vaikkapa lataamalla avoin kesätyönhakuvideo profiiliisi.

Kesäduuni-kampanja auttaa!

Hyödynnä myös Tampereen kaupungin ja Ohjaamo Tampereen Kesäduuni-kampanja! Kampanja yhdistää alle 30-vuotiaat kesätyönhakijat ja Tampereen alueen työnantajien tarjoamat kesätyöpaikat sähköisellä ja helppokäyttöisellä Tiitus-alustalla.

Kampanjassa saat lisätietoa myös oman kesäduunin luomisesta yrittäjänä sekä Kesätyösetelistä, joka on suunnattu alle 18-vuotiaille kesätyönhakijoille.

Kampanja järjestää myös Löydä Kesäduuni! -rekrytointitapahtumia, joissa sinun on mahdollista päästä tapamaan rekrytoivia työnantajia. Kevään tapahtumat järjestetään 7.3. ja 25.4.

Katso Kesäduuni-kampanjan avoimet kesätyöpaikat tästä!

Tutustu Kesäduuni-kampanjaan tästä!

Lue lisää 7.3. Löydä Kesäduuni! -tapahtumasta

Tsemppiä kesätyönhakuun!

Teksti: Sanna Orbinski
Kuvat: Pexels
Jaa sosiaalisessa mediassa