Rasisminvastainen viikko lukiokoulutuksessa 18.–24.3.2024

Lukiokoulutuksessa vietetään valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa 18.-24.3.2024. Lukioilla on viikon aikana erilaisia tapahtumia opiskelijoille.

Kaikissa lukioissa opiskelijat osallistuvat oppitunnille, jossa pohditaan mm. rasismiin puuttumisen eri tapoja. Opiskelijat pääsevät lisäksi tekemään Teflon-testin, jolla jokainen voi tutkia, joutuuko elämässään syrjityksi ja huomaako ympäristössään syrjintää.

Välituntiolohuoneessa pohditaan yhdessä identiteettihahmotehtävän avulla identiteetin monimuotoisuuksia.

Opettajat saavat käyttöönsä Tampereen Maailmankoulun tekemät opetusmateriaalivinkit sekä kirja- ja sarjavinkit.

Galleri Vivissä, Pellavatehtaankatu 4, on nähtävillä nuorten julistekilpailun näyttely 11.3.-22.3.2024. Julistetöissä on ollut tehtävänä pohtia miten voi puhua ja kuvittaa rasismin vastaisuutta proaktiivisesti, miten kuvataiteen keinoin voi viestittää sitä, että olemme kaikki yhdenvertaisia, vaikkakin erilaisia ja kuinka ilmaista, että moninaisuus on voimavara ja osa meidän kaikkien elämää? Paikan päällä on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan 20.3. klo 14 asti. Galleria on avoinna ma-pe klo 9-20 ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

Tampereen teknillisellä lukiolla on välituntiolohuonetoimintaa kahtena päivänä. Opiskelijat voivat tutustua rasismin ja syrjinnän vastaiseen toimitaan erilaisilla pisteillä, ja osallistua aiheeseen liittyviin kilpailuihin. Toiminnallisilla pisteillä ovat mukana Tampereen kaupungin lukioiden yhteisöllisyyskoordinaattori, Hervannan seurakunta, SPR, sateenkaarinuorisotyö, Hepolamminkadun kampuksen koulupsykologi ja koulukuraattori sekä Tampere Peace Research Institute TUNIsta .

Anti-Racism Week in general upper secondary education from March 18 to March 24, 2024
 

  • Anti-Racism Week
    •    A lesson (approx. 30 min) on anti-racism for all students (including the Teflon test and ways to intervene in racism).
    •    In the hangout break, pondering the diversity of identity with the help of an identity character task.
    •    For teachers, teaching material tips made by Tampereen Maailmankoulu as well as book and series tips to Wilma.
    •    Anti-Racism Week - youth poster competition exhibition from March 11 to March 22, 2024 at Gallery Vivi, Pellavatehtaankatu 4, Tampere (open Mon-Fri from 9 am to 8 pm, free entry).

In addition, at the Teknillinen lukio
•    Hangout break room activities on two days. Functional tasks, information and competitions on anti-racism and discrimination, held by the school community coordinator, Hervanta parish, Finnish Red Cross, sateenkaarinuorisotyö, Hepolamminkatu campus school psychologist and school social worker.

Käännös: Laura-Leena Leiwo
 

Teksti: Heidi Meltovuo
Jaa sosiaalisessa mediassa