Vuoden Luontokuvat esillä Vapriikissa

Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttely on esillä Vapriikissa 13.2.-14.4.2024. Näyttely tarjoaa monipuolisen katsauksen Suomen luonnon kauneuteen ja monimuotoisuuteen.
Tunturimaisema, jonka ylle valoilmiö muodostaa kaarevan muodon.
Jetro Luhtaa: Portti tunturiin.

Näyttelyssä voi ihailla kilpailun parhaita kuvia, jotka valittiin yli 11 000 osallistuneen kuvan joukosta. Näyttelyssä on mukana kaikki 38 palkittua kuvaa, mukaan lukien Vuoden Luontokuva 2023: Jetro Luhtaan upea kuva “Portti tunturiin”; otos sateenkaaresta tunturimaisemassa.  

Vuoden Luontokuvaksi valitun maisemakuvan upea tunnelma ja tasapainoinen sommittelu herättivät kilpailun tuomaristossa ihastusta ensi silmäyksellä.

-Tällaisen pysäyttävän tilanteen kokeminen ja sen täydellisesti onnistunut tallentaminen on luonnonvalokuvauksen syvintä ydintä, tuomaristo hehkutti Vuoden Luontokuvan välittämää tunnelmaa.  

Vuoden Luontokuvan ottanut Jetro Luhtaa kertoo olleensa syksyisellä kuvausreissulla Käsivarren erämaa-alueella ja edellisenä iltana telttapaikka oli löytynyt jylhän pahdan lähimaastosta.

-Tarkoituksena oli kiivetä tunturiin aamulla heti auringon noustessa kuvaamaan ruskassa hehkuvia maisemia, Jetro kertoo.

Jetron kiivetessä kohti tunturin huippua alkoi synkkä saderintama lähestyä uhkaavasti, ja pian pilvet nielaisivat tunturin sisäänsä.

-Räntäsadekuurojen pyyhkiessä yli aurinko pilkahteli pilvien takaa ja muodosti sateenkaaren tunturijonon ympärille, Jetro valottaa.

Tilanne oli nopeasti ohi, ja Jetro toteaa kerrankin olleensa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.  

-Juuri siitähän onnistuneessa luontokuvassa usein on kyse.

Kuten edellisinäkin vuosina, kilpailussa oli yhdeksän sarjaa. Niistä kahdeksan oli perinteisiä, ja kuvia sai käsitellä ja säätää vain hyvin maltillisesti. Yhdeksäntenä oli erikoissarja Vapaa ja luova, ja siinä säännöt sallivat vähän reippaammat käsittelytavat.

Kaikista kilpailuun osallistuneista kuvista tuomaristo valitsi semifinalisteiksi 1496 kuvaa. Niistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, selvisi 401 kuvaa 200 kuvaajalta. Jokaisesta kilpailusarjasta tuomaristo valitsi sarjavoittajan, 2. ja 3. palkinnon sekä kunniamaininnan saajat, sekä lopuksi perinteisten sarjojen sarjavoittajien joukosta Vuoden Luontokuvan.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. 

Jaa sosiaalisessa mediassa