9.-luokkalaisten Vaikuta! -päivillä lähes 1000 nuoren ääni esillä

Syksyn 9.-luokkalaisten Vaikuta! -päivät kokosivat yhteen 930 nuorta sekä 17 nuorten ajatuksia ja mielipiteitä kerännyttä toimijaa viiden päivän aikana.

Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden osallisuustiimin järjestämiin tapahtumapäiviin osallistui syksyllä nuoria Kaarilan, Kämmenniemen, Tesoman, Vuoreksen, Sammon, Wivi Lönnin, Takahuhdin ja kansainvälisen koulun yläkouluista.

Nuorten ajatuksia kehittämistyönsä tueksi olivat kartoittamassa muun muassa kouluruokatoimittaja Voimia, useat Tampereen kaupungin yksiköt, nuorisovaltuusto sekä Taksvärkki ry. Lisäksi nuoret pääsivät keskustelemaan kaupungin päättäjien ja valtuuston edustajien kanssa, luomaan ja esittämään kantaa ottavaa räppiä sekä äänestämään varjovaaleissa tulevaa presidenttiä.

Päivien ideana on esitellä nuorille erilaisia vaikuttamisen tapoja, innostaa ja kannustaa vaikuttamaan sekä tarjota aitoja vaikuttamismahdollisuuksia toimijoiden kehittämistyön tueksi. 

Saatuja tietoja on ryhdytty hyödyntämään

Perusopetuksen alainen Toimenpiteet nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseksi 2023–2024 -hanke kysyi nuorilta kysymyksiä koskien turvallisuutta. Saaduista vastauksista on kehitteillä kuvamateriaali opettajille puheeksi ottamisen tueksi sekä ikävistä tilanteista kertomista helpottava digitaalisen sovelluksen kokeilu yläkouluille. Kaupungin osallisuustiimin tuottamassa vaikuttamistehtävässä nuoret pääsivät kertomaan näkemyksiään syrjinnästä ja rasismista ja niiden torjunnasta tekemällä mielenosoituskylttejä, joita tuodaan näkyvämmin esille keväällä rasismin vastaisella viikolla kirjastoissa, kouluissa ja sosiaalisessa mediassa.

Voimia puolestaa pyysi nuoria äänestämään keväällä 2024 järjestettävän juhla-aamiaisen sisällöstä ja tulos otetaan käyttöön ensi toukokuussa. Taksvärkki ry:n Mun valinta vaikuttaa -hankkeessa rohkaistiin nuoria kertomaan ajatuksiaan mielenterveydestä ja yhdenvertaisuudesta, ja vastausten pohjalta tuotetaan somevideoita yhdessä asiantuntijoiden kanssa keväällä 2024.

Tapahtumapäivistä kerätty palaute osoitti, että nuoret pitivät tehtävien tekemistä hauskana ja moni koki oppineensa uutta. Opettajien mukaan nuorten kiinnostuksen herättivät monipuoliset tehtävät sekä mahdollisuus päästä aidosti vaikuttamaan. Paikalla olleiden toimijoiden mielestä oli silmiä avaavaa päästä kohtaamaan nuoria ja juttelemaan heidän kanssaan asioista.

Seuraavat Vaikuta! -päivät järjestetään maaliskuussa 4.-luokkalaisille ja huhtikuussa 9.- luokkalaisille.
 

Lisätietoja

Jenna Naukkarinen
Nuoriso-ohjaaja
Puhelin:
050 385 0222
Jaa sosiaalisessa mediassa