Saa koskea! Laikun näyttelyissä pääsee osallistumaan jälleenrakentamiseen sekä pohtimaan maahanmuuttoa suomalaisen silmin

KO-KOO-MO ja ROP tuovat Laikun Galleriaan jälleenrakennustyömaan, jossa yleisö pääsee rakentamaan palikoista omia veistoksiaan. Laikussa nähdään myös näyttelyyn liittyviä maksuttomia, kaikenikäisille suunnattu Palikkateatteria-esityksiä. Studiossa Jenni Hailin Voyage Out -valokuvainstallaatiossa ovat lähtökohtana hänen sukulaistensa Fannyn ja Signen muuttomatkat Amerikkaan. Installaation kuvat on vedostettu harvinaisella ambrotypiatekniikalla.
Sinivalkoisessa grafiikan vedoksessa on erilaisia kantikkaita ja pyöreitä palikoita.
KO-KOO-MO ja ROP: Jälleenrakentaminen

Työryhmät KO-KOO-MO ja ROP ovat aloittaneet taiteellisen ja teknisen yhteistyön vuoden 2024 alusta. Teosten peruselementteinä toimivat erimuotoiset ja -kokoiset rakennuspalikastot, jotka ovat ryhmien itse suunnittelemia. Palikoiden pohjalta rakentuvat yhteistyössä suunnitellut veistokset. Palikkaveistokset ovat yleisölle suunnattujen työpajojen materiaalina sekä toimivat Palikkateatteri-esitysten tarpeistona.

Kulttuuritalo Laikun Galleriaan KO-KOO-MO ja ROP asettavat jälleenrakennustyömaan. Näyttely koostuu kahdesta erillisestä teoksesta, jossa yleisö pääsee osallistumaan rakentamalla palikoista uusia kokonaisuuksia. Työmaa on vuorovaikutuksellinen, avoin tila kohdata ja kokea oma luovuus osana yhteistä rakennetta. Näyttely muuttuu ja muovautuu osallistujiensa mukana: palikoilla rakentaminen on mahdollista koko näyttelyn ajan.

Teokset ovat leikki, joka muuttuu ja muovautuu loputtomasti osallistujiensa mukana. Palikoilla rakentaminen on yksi kuvanveiston muoto ja palikoiden avulla voidaan veistää lukemattomia erilaisia kokonaisuuksia, muotoja ja merkityksiä.

Näyttelyyn liittyen KO-KOO-MOn Palikkateatteri esiintyy Musiikkisalissa lauantaina 23. maaliskuuta kello 13 ja 15. Esitykset ovat sanattomia ja sopivat kaikenikäisille. Esityksiin on vapaa pääsy.

Sukuhistoriaa valokuvissa

Jenni Hailin valokuvainstallaation Voyage Out lähtökohtana toimivat hänen isoisotätinstä Fannyn ja isotätinsä Signen emigroitumismatkat Amerikkaan.

Mustavalkoisessa kuvassa on iso asemahalli. Hallissa kävelee muutamia ihmisiä ja Yhdysvaltojen liput liehuvat parvelta.
Jenni Haili: Voyage Out

Fanny (s. 1894) oli kotoisin Suurperolta ja Säiniöstä Viipurin maalaiskunnasta. Hän muutti yksin 16-vuotiaana New Yorkiin, meni naimisiin ja työskenteli taloudenhoitajana, miehensä merillä. 1930-lopulla hän muutti Kaliforniaan, avioitui vielä kahdesti, kunnes kuoli vuonna 1969 Fresnossa. Signe (s. 1902) lähti täysin vastakkaiselta puolelta Suomea, länsirannikolta Kaskisista New Yorkin kautta Bostoniin 25-vuotiaana. Hän löysi aviomiehekseen ruotsalaisen Alfredin, jonka kanssa avioitui Manhattanilla. Myös Alfred työskenteli merillä. Heidän viimeisin asuinpaikkansa oli Malmössa Ruotsissa.

Installaation muodostamilla aikajanoilla Hailin kuvaamien maisemavalokuvien rinnalle lomittuvat kuvat eri lähteistä: arkistoista, verkosta, kirjoista sekä tekoälyohjelmien luomista kuvista. Teoksen kuvat on vedostettu historiallisella märkälevyambrotypia-menetelmällä.

Jenni Haili (s. 1980) on Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Valokuvataiteen koulutusohjelmasta valmistunut valokuvataiteilija. Keskeistä hänen tuotannossaan on piilottamisen ja esittämisen tematiikka, kuten myös valokuvahistoria niin tekniikoiden kuin sisältöjen kautta. Hailin teoksia on nähty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Taiteellisen työn ohessa hän toimii valokuvataiteen lehtorina Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa. 

Näyttelyt ovat esillä Kulttuuritalo Laikussa 17.2.–24.3.2024.
Vapaa pääsy.

HUOM! Kulttuuritalo Laikussa on poikkeusaukiojoajat 1.3. alkaen julkisivuremontista johtuen.

Aukioloajat 29.2. saakka:
ti-pe klo 9–20
la-su klo 10–18

Aukioloajat 1.3. alkaen:
ti-pe klo 16–20
la-su klo 10–18

Lisätietoja

Irma Puttonen
Johtava koordinaattori
Puhelin:
050 553 8673
Jaa sosiaalisessa mediassa