Tampereen kaupungin tekoälyn eettiset periaatteet -kysely kaupunkilaisille

Tampereen kaupunki linjaa tekoälyn käyttöön eettiset periaatteet, joiden valmisteluun kaupunki kutsuu sisäisten työryhmiensä lisäksi myös kaupunkilaiset. Avoinna on verkkokysely, johon kuntalaiset voivat vastata 4.2. mennessä. Vastauksia hyödynnetään Tampereen kaupungin tekoälyn käytön eettisten periaatteiden linjauksessa.
Kaksi nuorta naista istuvat yliopistokampuksen ulkorappusilla tietokoneen kanssa ja nauravat.
Tampereen kaupungin eettisten periaatteiden tarkoituksena on palvella kaupunkia tekoälyn käytössä.

Tekoälyn eettinen käyttö muodostuu arkisista valinnoista, jotka tarvitsevat tuekseen ohjeita, linjauksia, prosesseja ja esimerkillä johtamista. Tampereen kaupungin tekoälyn eettiset periaatteet auttavat tekoälyn käytössä. Tekoäly on yhä tärkeämpi osa sekä kaupunkilaisten arkea että Tampereen kaupungin toimintaa ja palveluita. Tämä näkyy muun muassa siinä, miten kaupunki hyödyntää tekoälyä vastuullisesti esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa ja hallinnon työskentelyn tehostamisessa. 

Eettisten periaatteiden valmistelutyön tueksi kaupunki kartoittaa, millaisia näkemyksiä kaupunkilaisilla on tekoälystä ja millaisia havaintoja valmisteilla olevat kaupungin tekoälyn eettiset periaatteet herättävät. 

Tampereen kaupungin Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmassa kehittämisasiantuntijana työskentelevä Sanni Pöntinen pitää yhteistä tekemistä tärkeänä kehitystoiminnassa ja eettisten linjausten työstämisessä. 

– On tärkeää, että eettiset linjaukset eivät perustu vain yhden ihmisen ohjeistukseen, vaan että linjaukset syntyvät yhteisen keskustelun kautta. Paras tulos saadaan, kun periaatteet syntyvät samaan aikaan, kun muodostamme toimijuutta – kuten nyt uusien tekoälytyökalujen kanssa, Pöntinen toteaa. 

Tampereen kaupungin tekoälyn eettiset periaatteet auttavat tekoälyn käytössä 

Tekoälyn eettisten periaatteiden valmistelutyö on aloitettu Tampereen kaupungilla sisäisten työryhmien ja tekoälyn etiikkatyöpajojen avulla vuoden 2023 aikana. Tampereen kaupungin eettiset periaatteet valmistuvat vuonna 2024. 

Pöntisen mielestä työssä on päästy hyvään alkuun, mutta työtä on myös jäljellä. 

 – Se, että kunta linjaa eettiset periaatteet, ei vielä tarkoita, että työ on valmis. Meidän tulee pysyä valveilla ja seurata tekoälyyn liittyvää kehitystä, Pöntinen muistuttaa.  

 Vastausaikaa on 4.2.2024 asti. Kyselylomake ja lisätietoa löytyy tästä linkistä.

Lisätietoja:

Sanni Pöntinen
[email protected]
0406361786

 

Teksti: Elina Uusitalo
Kuvat: Mikko Vares
Jaa sosiaalisessa mediassa