Tähtisadetta Tampere Filharmonian keväässä

Koko kaupungin orkesteri ja lauluyhtye Rajaton tarjosivat vuoden alkuun Tampere-talossa mahtavat bileet ikonisten Abba-hittien tahtiin. Tänä konserttikeväänä Tampereella nähtävä ja kuultava solistien kaarti hakee vertaistaan kansallisella ja jopa kansainvälisellä tasolla. Kausi huipentuu toukokuussa teemasäveltäjä James MacMillanin johtamaan konserttiin, sekä Mahlerin kuorosinfoniaan ”Ylösnousemus” ylikapellimestari Matthew Hallsin johtamana.
Tampere Filharmonian konserttikevät käynnistyi vauhdikkaasti Rajattoman kanssa Abba-hittien tahtiin. Kapellimestari Eero Lehtimäki antoi kaikkensa, tanssiliikkeitä myöten.

Tampere Filharmonian kevät 2024 sisältää jännittävä yhdistelmiä ensiesityksistä, tutuista helmistä ja kiinnostavimmista löydöistä. Tampere Filharmonian tuore ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Matthew Halls kertoo:

– Kevätkaudella haluamme jakaa kanssanne kiehtovia musiikkielämyksiä ja Tampere Filharmonian soiton parhaimmillaan. Orkesteristamme erityisen tekee sen hieno monipuolisuus ja sitoutuminen kaikkien aikakausien musiikkiin. Teosten kirjo ulottuu Bachista nykypäivään ja huipentuu teokseen, jota voi kuvata yhdeksi musiikinhistorian jättiläissaavutuksista, eli Mahlerin eeppiseen kuorosinfoniaan ”Ylösnousemus”.

Viime elokuussa Tampere Filharmonian puikoissa aloittanutta Hallsia tullaan näkemään kotiorkesterin korokkeella useaan otteeseen. Hän johtaa keväällä Tampereella seitsemän konserttia. Monipuolisiin konserttiohjelmiin mahtuu niin barokkia, ranskalaista musiikkia kuin muiden muassa Sibeliuksen ja Beethovenin kolmannet sinfoniat.

Kauden teemasäveltäjä James MacMillan saapuu Tampereelle toukokuussa johtamaan oman pasuunakonserttonsa (17.5.). Sen lisäksi Sir James on valinnut konserttiohjelmaansa teoksia säveltäjiltä, jotka ovat innoittaneet häntä.

Maailmanluokan tähtisolistit säihkyvät Tampere-talon lavalla

– Ensi kevät tulee olemaan huikean herkullinen, aivan poikkeuksellisen hieno. Ohjelmassa on ikonisia teoksia – ja ennen kaikkea huippuluokan solisteja, iloitsee Tampere Filharmonian intendentti Eija Oravuo.

– Esimerkiksi trumpetisti Pacho Flores, viulisti Alina Ibragimova, sopraanot Lucy Crowe ja Anu Komsi, sekä mezzosopraano Dame Sarah Connelly, vain muutamia mainitakseni, jatkaa Oravuo.

Helmikuun alussa on aivan upea konserttihelmi, kun Mozart-spesialisti, kapellimestari Bernard Labadie saapuu johtamaan Mozart-ohjelman (2.2.). Heti perään on luvassa värikäs Ranskalainen ilta (16.2.), jossa tähtipianisti Angela Hewitt tulkitsee Ravelin pianokonserton. Sellisti Alban Gerhart tarttuu Elgarin sellokonserttoon (19.4.) ja samassa konsertissa soi ikoninen Stravinskyn Kevätuhri. Kevään suurin kuoroteos on Bachin Johannes-passio ( 28.3.), kuoro on mukana myös Debussyn teoksessa Nocturnes  (16.2.) ja kauden päätöskonsertissa (23.5.).

Rajaton kevät

Orkesterin kevät korkattiin heti tammikuun toisella viikolla ikonisilla diskohiteillä lauluyhtye Rajattoman ja Tampere Filharmonian yhteiskonserteissa. Tampere-talossa koettiin mahtavat bileet, kun suosittu Abba-ohjelma nosti tunnelman kattoon molempina konsertti-iltoina. Helmikuussa musiikkisatujen klassikko Prokofjevin Pekka ja susi tarjoaa ohjelmaa koko perheelle ja tuplakonsertit vauhdittavat talviloman alkuun (23.2.). Vappukonsertin ohjelma (1.5.) poreilee muun muassa operettisäveliä, ja lavalla sädehtii 25-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä sopraano Angelika Klas.

Tavalliseen tapaan orkesteri kutsuu konserttikauden aikana jälleen tuhansia päiväkoti- ja koululaisryhmiä omiin konsertteihinsa. Keväällä konsertissa vierailevat esimerkiksi kahdeksasluokkalaiset Taidetestaajat-ohjelman kautta. Kuluvalla kaudella yhteistyö musiikkioppilaitosten kanssa on entisestään monipuolistunut, kun yhteistyö Sibelius-Akatemian ja Talent Norgen kapellimestariohjelman kanssa on saateltu käyntiin. Yleisö pääsee nauttimaan tiivistyneen yhteistyön tuloksista konkreettisesti, kun professori Sakari Oramo tuo kapellimestarioppilaitaan Tampereelle, jotka johtavat Huomisen huiput -konsertin (9.2.).

Ajantasaiset konsertti- ja lipputiedot osoitteesta tamperefilharmonia.fi.

Kapellimestari johtaa sinfoniaorkesteria lavalla.
Ylikapellimestari Matthew Halls johtaa keväällä Tampereella seitsemän konserttia. Kausi huipentuu Gustav Mahlerin eeppiseen kuorosinfoniaan ”Ylösnousemus”.
Teksti: Leena Mäki-Suominen
Kuvat: Rajaton & Tampere Filharmonia / Rami Marjamäki, TF & Matthew Halls / Ville Hautakangas
Jaa sosiaalisessa mediassa