Harjun koulun perusparannus etenee toteutussuunnitteluun

Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta päätti Harjun koulun rakennusten perusparannusten hankesuunnitelmasta kokouksessaan 17.1.2024. Asunto- ja kiinteistölautakunta käsittelee suunnitelman 18.1.2024. 
Harjun koulun keltainen koulurakennus etualalla, taustalla valkoinen koulurakennus ja pihapiiriä.
Harjun koulun A, B ja C rakennukset sekä piha-alueet perusparannetaan kahdessa vaiheessa vuosina 2025-2027.

Raholassa sijaitseva Harjun koulu koostuu neljästä eri aikaan rakennetusta rakennuksesta. Harjun koulussa toimii esiopetus ja vuosiluokat 1–6. Koulussa on noin 260 oppilasta, joista 40 on esioppilaita. 

Koulun vanhimmat B- ja C-rakennukset ovat valmistuneet 1862 ja 1864. B-rakennus on laajennettu vuonna 1908 arkkitehti Wivi Lönnin suunnitelman mukaan. A-rakennus valmistui vuonna 1925. Ulkorakennus on rakennettu 1960-luvun alussa. Kaikki koulurakennukset saneerattiin 2000-luvun alussa ja neljäs koulurakennus D valmistui 2003. Perusparannushankkeeseen kuuluvat rakennukset A, B ja C sekä piha-alueet. 

Rakennukset perusparannetaan vastaamaan nykyaikaista koulukäyttöä rakennussuojelunäkökohta huomioiden. Kuntoselvityksien mukaan rakennuksissa tulee tehdä mittavia rakenteellisia korjauksia julkisivuissa, sisätiloissa sekä piha-alueella. Myös toiminnallisille parannuksille on tarvetta, jotta tilat vastaavat paremmin oppimisympäristön nykyvaatimuksiin. Rakennusten esteettömyyttä parannetaan rakentamalla A- ja C-rakennusten sisäänkäyntien yhteyteen luiskat ja A-rakennukseen hissi.

Harjun koulun keittiö ja ruokailutilat, liikuntatilat, teknisen käsityön tilat ja hallintotilat sijaitsevat rakennuksessa, joka ei kuulu tähän perusparannushankkeeseen. 

-Koulu on aina asuinalueensa sydän. Raholan alueelle ja laajemminkin on merkityksellistä, että perusparannus etenee ja hankkeeseen kuuluvat rakennukset A, B ja C sekä piha-alueet. On hienoa, että päiväkotien ja koulujen perusparantamisia sekä uudisrakennuksia viedään määrätietoisesti, suunnitelmien mukaan eteenpäin. Turvalliset ja terveelliset sekä pedagogisesti monikäyttöiset tilat mahdollistavat kasvun ja oppimisen sekä työnteon parhaiten, toteaa apulaispormestari Matti Helimo.

Toteutus kahdessa vaiheessa

Perusparannus toteutetaan kahdessa vaiheessa siten, että ensimmäisinä perusparannetaan B- ja C-rakennukset sekä tontin lounaispäädyn piha-alue, johon sisältyy myös urheilukenttä ja henkilökunnan pysäköintialue. Toteutuksen ensimmäinen vaihe alkaa kesäkuussa 2025. Tilat valmistuvat elokuussa 2026. Toisessa vaiheessa perusparannetaan A-rakennus ja tontin kaakkoispäädyn piha-alueet. Tähän vaiheeseen sisältyy huoltopihan muutokset, meluaidan rakentaminen ja Suurmäenkadun viereisen tukimuurin ja rinteen pengerrysten kunnostaminen. Toinen vaihe alkaa kesäkuussa 2026 ja valmistuu elokuussa 2027.

Perusparannuksen kustannusarvio on yhteensä 8,88 miljoonaa euroa. Hankesuunnitelman mukainen kustannusarvio on noussut tarveselvitysvaiheesta 230 000 euroa. Tilapalveluiden tulee toteutusvaiheessa edistää suunnitelmaa siten että päästään investointiohjelman mukaiseen kustannustasoon. 

Osa koulun toiminnasta siirtyy väistötiloihin kesällä 2025. Väistötilat on nyt esitetty sijoitettavaksi Hyhkyn koulun viereiselle tontille, johon on etäisyyttä Harjun koululta noin 2,3 kilometriä. Tavoitteena on, että esikoululaiset ja pienimmät oppilaat voivat jatkaa koulunkäyntiä Harjun koulun tontilla koko remontin ajan. Väistötilaratkaisut tarkentuvat toteutussuunnitteluvaiheessa.


Väistötiloina tullaan hyödyntämään kaupungilla valmiiksi käytössä olevia väistötiloja. Harjun koulun kanssa samaan aikaan tontilla on väistössä myös Lamminpään koulu.  Väistötilat suunnitellaan niin, että niitä voidaan käyttää tarvittaessa muidenkin koulujen väistötiloina.

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Elina Kalliohaka
Koordinaattori
Puhelin:
040 486 4918
Teksti: Aila Rajamäki
Jaa sosiaalisessa mediassa