Aleksanterin koulu perusparannetaan historialliset arvot huomioiden

Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi Aleksanterin koulun perusparannuksen hankesuunnitelman 17.1.2024. Hankkeessa Aleksanterin koulutalon kivi- ja puurakennukset perusparannetaan.
Havainnekuvassa Aleksanterin koulun rakennuksia ja pihapiiriä.
Havainnekuva peruskorjatuista Aleksanterin koulun rakennuksista ja piha-alueesta.

Aleksanterin koulutalo koostuu kolmesta eri aikaan rakennetusta rakennuksesta. Aleksanterin koulun ruokalarakennuksen vuodelta 1875 on suunnitellut Brynolf Sjöström, puurakennuksen vuodelta 1886 on suunnitellut F.L. Calonius ja kivirakennuksen vuodelta 1904 on suunnitellut Wivi Lönn. Ruokalarakennus on perusparannettu vuonna 2000 ja kivirakennus vuonna 2001. Puurakennus on peruskorjattu tulipalon jälkeen vuonna 2011. Voimassa oleva asemakaava on vuodelta 1985. Kaikilla rakennuksilla ja piha-alueella on suojelumerkintä. 

Wivi Lönnin koulun Aleksanterin koulutalossa toimii perusopetuksen luokat 1–6 sekä varhaiskasvatuksen esiopetusryhmät. Perusparannuksen jälkeen koulutalossa on tilat noin 550 oppilaalle. 

Koulun tilat suunnitellaan nykyisen laajuuden mukaisesti ja perusparannus tehdään vanhoja rakenteita kunnioittaen ja historialliset arvot huomioiden. Puu- ja ruokalarakennuksissa kotiluokkien, keittiö- ja siivoustilojen sekä ruokasalin kokoa kasvatetaan tilamuutoksin. Kivirakennukseen järjestetään laajemmat tilat muun muassa opiskeluhuollolle ja käsityötiloille ja rakennuksen esteettömyyttä parannetaan. Osa luokista kaikissa kolmessa rakennuksessa varustetaan siirtoseinällä, mikä mahdollistaa luokkatilojen monipuolisemman käytön. 

Peruskorjaus alkaa kesällä 2025

Rakennustyöt on suunniteltu alkaviksi kesäkuussa 2025, jolloin perusparannetut tilat olisivat valmiita elokuussa 2027. Perusparannuksen aikaisina väistötiloina toimivat Eteläpuiston päiväkodin ja koulun tilat sekä Pyynikintie 2:n perusopetuksen väistötiloiksi suunnitellut tilat. 

Hankkeen kustannusarvio on 24,14 miljoonaa euroa. Tarveselvityksen mukainen kustannusarvio oli 25,5 miljoonaa euroa. Hankesuunnitteluvaiheessa on tutkittu kustannussäästömahdollisuuksia kaikkien rakennusten osalta, joten arviota on saatu pienennettyä 1,36 miljoonalla eurolla. Hankkeelle on esitetty investointiohjelmassa määrärahaa vuosille 2024–2027 yhteensä 22,95 miljoonaa euroa. Toteutussuunnitteluvaiheessa etsitään ratkaisuja, joilla kustannuksia saadaan alennettua investointiohjelman mukaiseen kustannustasoon tavoitellusta laatutasosta tinkimättä.

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Elina Kalliohaka
Koordinaattori
Puhelin:
040 486 4918
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Aleksanterin koulun havainnekuva / Arkkitehtitoimisto Forssi Oy
Jaa sosiaalisessa mediassa