Tampere tukee kiovalaisia lapsia ja nuoria ystävyyskaupunkien 70-vuotisjuhlavuotena

Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Kaupungit juhlistavat vuonna 1954 käynnistynyttä yhteistyötä monipuolisin toimenpitein sekä Tampereella että Kiovassa.

Tampereen kaupunki on yhdessä paikallisten ja alueellisten toimijoiden kanssa tukenut Ukrainaa ja Kiovaa monin eri tavoin Venäjän hyökkäyssodan alusta alkaen. Tukea on kohdennettu erityisesti Kiovan kaupungin esittämien tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Sodan jatkuessa ja pitkittyessä Kiovan kaupunki on toivonut Tampereen kaupungilta erityisesti lapsiin ja nuoriin sekä urheiluun kohdistuvaa yhteistyötä. 

Tulevana kesänä Tampereen kaupunki kutsuu kahden edelliskesän tavoin kiovalaisia nuoria kesäleirille Tampereelle. Lisäksi kaupunki järjestää talvilomaviikolla jääkiekkoleirin kiovalaisille nuorille Tampereella yhdessä Tapparan, Ilveksen ja Ukrainan jääkiekkoliiton kanssa.

- Kiovan kaupunki haluaa huolehtia lastensa ja nuortensa mielenterveydestä ja toimintakyvystä näinä äärimmäisen vaikeina aikoina. He ovat kertoneet, että urheilu on siihen yksi parhaista työkaluista. Haluamme auttaa heitä sekä Tampereella että Kiovassa parhaamme mukaan, Tampereen pormestari Kalervo Kummola sanoo. 

Tampereen ja Kiovan juhlavuosi näkyy tänä vuonna kaupunkiorganisaation toiminnassa esimerkiksi kulttuuripalveluissa, kaupunkitapahtumissa ja eri oppilaitoksissa. Kiovan kaupungin kanssa on suunniteltu myös taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä yhteistöitä, joiden toteutukseen myös tamperelaiset ja kiovalaiset lapset ja nuoret voisivat osallistua. 

- Haluamme omalta osaltamme välittää kiovalaisille ja ukrainalaisille viestiä, että olemme heidän tukenaan emmekä ole unohtaneet heitä. Vaikka tilanne Ukrainassa on vaikea, haluamme yhdessä Kiovan kaupungin kanssa kunnioittaa kaupunkiemme pitkää yhteistä historiaa 70-vuotisjuhlavuoden aikana, pormestari Kummola toteaa.

Kiova-tapahtumat kaupungin verkkosivuille

Kaupunkien 70-vuotisjuhlavuoden tapahtumat kootaan Tampereen kaupungin verkkosivuille. Tapahtumakalenteri on kaikille toimijoille avoin, joten myös erilaiset yritykset, yhteisöt ja yhdistykset voivat ilmoittaa oman Kiovaan tai Ukrainaan liittyvän tapahtumansa mukaan Tampereen tapahtumakalenteriin. Käyttämällä tunnistetta ” # Tampere ja Kiova 70 vuotta ” tapahtumat nousevat myös Tampereen ja Kiovan 70-vuotisjuhlavuosi -verkkosivulle. Ohjelmaa ja tapahtumia voi toteuttaa vuoden 2024 aikana omaan toimintaan sopivina ajankohtina. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa Kiovan päivä 26.5., Ukrainan itsenäisyyspäivä 24.8. sekä Tampereen päivä 1.10. 

Yhteinen sosiaalisen median tunnus on #TampereKyiv70. Tunnisteella merkityt somepostaukset nousevat myös verkkosivun someseinälle. 

Tampereen apu Ukrainaan ja Kiovaan jatkuu

Tampereen kaupunki on pyrkinyt auttamaan Ukrainaa ja Kiovaa säännöllisesti Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aiheuttamassa humanitäärisessä kriisissä. 

Tampereen kaupunginhallitus päätti heti Venäjän hyökkäyssodan alettua 150 000 euron tarvike- ja rahalahjoituksesta ukrainalaisille. Tämän jälkeen Ukrainaan on muun muassa lahjoitettu TKL:n käytöstä poistuvia busseja, joiden mukana maahan on kuljetettu myös avustustarvikkeita. Lisäksi tamperelaisten kulttuuritoimijoiden järjestämistä konserteista ja muista tapahtumista on lahjoitettu tuottoja Ukrainaan. Kiovalaisia lapsia ja nuoria Tampereen kaupunki on pyrkinyt tukemaan kutsumalla heitä kesäleirille kahtena edelliskesänä. 

Viime keväänä Tampereen kaupunki osallistui EU-parlamentin ja Eurocities-verkoston käynnistämään Generators of Hope -kampanjaan ja keräsi generaattoreita ja aggregaatteja Kiovaan. Yhteensä generaattoreita lahjoitettiin 33. Tampereen kaupunki osallistui kampanjaan ostamalla kolme generaattoria ja lahjoittamalla ne keräykseen. Viime syksynä Tampereen kaupunki, Ilves-Hockey Oy ja Tamhockey Oy päättivät lahjoittaa puolet Tampere Cupin lipputuloista Kiovan hyväksi. Samassa yhteydessä Pirkanmaan hyvinvointialue lahjoitti Kiovaan vesisäiliöauton. 

Lisätietoja

Pekka Pernu
Tampereen ja Kiovan 70-vuotisjuhlavuoden koordinointi Kansainvälisten asioiden asiantuntija
Puhelin:
041 730 2598
Teksti: Pekka Pernu
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa