Uusi Kisapuiston päiväkoti käyttöön Etelä-Hervannassa

Uusi Kisapuiston päiväkoti on valmistunut Etelä-Hervantaan ja otetaan käyttöön maanantaina 8.1.2024. Päiväkoti on rakennettu Teräskatu 1:een samalle tontille, jossa aikaisemmin sijaitsi Kisapuiston päiväkoti ja koulu.
Päiväkodinjohtaja seisoo päiväkodin yläkerran käytävällä.
Toiminta-ajatuksemme perustuu siihen, että yhden katon alla on kuusi pientä päiväkotia, sanoo uuden Kisapuiston päiväkodin johtaja Hanna-Mari Autioniemi.

Uuden päiväkodin tilat on suunniteltu 240 lapselle. Tilat sijoittuvat kahteen kerrokseen. Rakennuksessa on varhaiskasvatuksen ryhmätilat, palvelukeittiö, ruokasali, liikuntasali, henkilökunnan työ- ja taukotilat, aputilaa sekä henkilöhissi. Lasten tilat on suunniteltu esteettömiksi.

Ruokasali ja liikuntasali soveltuvat myös iltakäyttöön. Iltakäytön sisäänkäynnit on sijoitettu rakennuksen länsi- ja pohjoispäätyihin, joista rakennukseen on helppo kulkea. Kisapuiston päiväkoti on hyvien julkisten yhteyksien päässä, sillä ratikka ja bussi kulkevat talon vierestä.

Hanke on toteutettu vuokrahankkeena, jossa kiinteistö vuokrataan Tampereen kaupungin käyttöön 20 vuodeksi. 

Kisapuiston päiväkodin lapsiryhmät koostuvat käytöstä poistuvien Satoramin ja Pallopuiston päiväkotien ryhmistä sekä viidestä uudesta ryhmästä. Uuden rakennuksen valmistuttua kaupunki on jo luopunut Satoramin päiväkodista ja luopuu kesällä 2024 myös Pallopuiston päiväkodista.

Kuin kuusi pientä päiväkotia saman katon alla

Uusi rakennus on suunniteltu vastaamaan varhaiskasvatuksen tarpeita. Tilat on jaettu kuuteen kotialueeseen, joissa jokaisessa on jakotiloja. Tilat mahdollistavat pienryhmätoiminnan ja lasten yksilöllisen huomioimisen. Kotialueilla ei ole läpikulkua, joten ylimääräinen liikenne ei keskeytä aikuisten ja lasten toimintaa.

- Talo on iso, mutta toiminta-ajatuksemme perustuu siihen, että Kisapuistossa yhden katon alla on kuusi pientä päiväkotia. Ei ole tarkoitus, että lasten sosiaaliset kontaktit kattaisivat koko varhaiskasvatusyksikön, vaan lapset harjoittelevat vuorovaikutustaitoja oman kotialueen kesken pienryhmissä, kertoo Kisapuiston varhaiskasvatusyksikön johtaja Hanna-Mari Autioniemi.

- Painotamme erityisesti vuorovaikutus- ja tunnetaitojen sekä kielellisten taitojen tukemista. Keskeinen toimintatapamme on leikki, joka edistää lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia ja tuo iloa lapselle. Pidämme tärkeänä, että yksikön tilat mahdollistavat pitkäkestoisen, aikuisen tukeman leikin, Autioniemi jatkaa.

Suunnittelussa on kiinnitetty huomiota myös tilojen aistiärsykkeiden määrään ja talon kalustukseen, joten tilat soveltuvat hyvin myös neuropsykiatrisia eli nepsy-piirteitä kokevien lasten toimintaympäristöksi. Nepsy-piirteisyyteen liittyy kuormittuminen esimerkiksi liioista aistikokemuksista, virikkeistä sekä sosiaalisista kanssakäymisistä.

Päiväkodin kahteen osaan jaettu ulkopiha on monipuolinen ja luonnonmukainen. Korkeat puut ja isot kivet tuovat luonnon osaksi leikkejä. Uudet leikkivälineet tarjoavat hyviä mahdollisuuksia motoristen taitojen harjoitteluun, ja korkeat puut varjostavat pihaa kesän helteillä.
 

Lisätietoja

Hanna-Mari Autioniemi
Varhaiskasvatusyksikön johtaja
Puhelin:
040 357 8744
Teksti: Johanna Toivanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa