Satsaus uusiutuvaan energiaan säästää Raevaaroilta 2 000 litraa öljyä vuodessa

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma ja Ekokumppanien energianeuvonta Neuvoo.fi järjestivät syksyllä Avoimet pannuhuoneet -illan Leinolassa. Excel-intoilijaksi tunnustautuva Seppo Raevaara toivotti tervetulleeksi tutustumaan kotinsa energiaratkaisuihin.

Seppo Raevaara on asunut puolisonsa kanssa 90-luvulla rakennetussa kodissa Tampereen Leinolassa alusta saakka.

– Vaimoni kanssa katselimme molemmat tätä samaa tonttia toisistamme tietämättä, se oli sitten aika selkeä valinta, mihin koti rakennetaan, Raevaara kertoo.

Raevaarojen kodissa energiankäyttöön kiinnitetään paljon huomiota. Tätä tukemaan on tehty monenlaisia parannuksia viime vuosina.

– Excel on minulle harrastus, aina kun jotain voi seurata sillä, olen riemuissani. Siksipä kaikkea kulutusta – veden, sähkön ja öljyn – on tullut seurattua alusta alkaen, Raevaara naurahtaa.

Kaikki lähti vedenpaineiden säätämisestä ja vuotovahdista.

– Luin jonkun lehtiartikkelin vesivahdeista ja silloin innostuin. Samaan aikaan osui vakuutusyhtiön tarjouksena Ekokumppanien käynti tutkimassa taloni energia-asioita ja muuta. He suosittivat vedenpaineen alentamista. Päätin hankkia samalla sekä vesivahdin että paineenalennuksen.

Vahti huomaa nopeasti ylimääräiset vuodot, katkaisee kiinteistöstä veden ja lähettää hälytyksen sovellukseen.

– Se on ainakin pari kertaa huomauttanut vuotamaan jääneestä hanasta.

Vesi-ilmalämpöpumppu sopi tilanteeseen

Raevaarojen öljyllä lämpiävään taloon asennettiin vesi-ilmalämpöpumppu 2018. Öljy hoitaa enää käyttöveden lämmityksen ja toimii varajärjestelmänä, talon lämmityksestä huolehtii vesi-ilmalämpöpumppu. Hybridiratkaisu on vähentänyt öljyn kulutusta merkittävästi.

– Ennen meni öljyä noin 3 000 litraa vuodessa, nyt menee tuhat litraa. Ennen öljyä piti täydentää vuosittain. Nytkin minulla on jo kahden seuraavan talven öljyt varastossa. Valinta päätyi hybridilämmitykseen, koska kattila oli vielä hyvässä kunnossa, enkä halunnut rasittaa sähköverkkoa ylimääräisellä talvikuormalla, Raevaara kertoo.

Hän kokee laitteen olevan hyvin huoltovapaa. Vesi-ilmanlämpöpumppu tarvitsee sähköä toimiakseen, joten sähkön tarve nousi investoinnin myötä. Raevaara muistuttaa oikeiden säätöjen merkityksestä.

Sähkönkulutuksessa oli iso nousu ensimmäisen vuoden aikana, mutta oikeilla säädöillä sitä saatiin merkittävästi alaspäin.

Myös kolmisen vuotta sitten hankitut aurinkopaneelit ovat pudottaneet ostoenergian tarvetta. Vuosituotto on noin 15 prosenttia kaikesta ostetusta sähköstä, mutta koska vaihtelua on paljon kausittain, kaikkea tuotantoa ei pystytä itse hyödyntämään. Aurinkoenergiainvestointia Raevaara pitääkin enemmän mielenkiintoisena harrastuksena.

– Kesällä tuotan uusiutuvaa energiaa muiden käytettäväksi. Se on oma pieni hyvä tekoni.

Seurantaa ja säätämistä

Energiankulutuksen seurantaan Raevaaralla on vakiintunut tapa: kirjaukset tehdään taulukkoon aina kuun lopussa. Kirjaamista on jatkunut jo niin monta vuotta, että myös vertailua vuosien välillä pystyy tekemään. Tämäkin auttaa mahdollisten häiriöiden ja poikkeamien huomaamisessa.

Seurannan lisäksi myös säätöä tehdään energiantarpeen mukaan. Jos Raevaarat ovat viikon Lapissa, kodin lämmitystä alennetaan tuntuvasti. Lastenlasten viikonloppuvierailu taas tietää lämpimän veden kulutuksen kasvua, ja tähänkin voidaan varautua ennakkoon. 

Näin satsaukset vaikuttivat

60 %

vähemmän öljyä vesi-ilmalämpöpumpun hankinnan myötä

5,8 t

vähemmän hiilidioksidipäästöjä

50 %

pienempi ostoenergiantarve ilmalämpöpumppu- ja aurinkopaneelihankintojen myötä

Haluatko jakaa kokemuksia? Ilmoittaudu mukaan

Oletko sinä vaihtanut lämmitysjärjestelmää, tehnyt muuta energiaremonttia tai oivaltanut uutta energiankäyttöä seuraamalla? Haluatko jakaa kokemuksiasi muille asioita pähkäileville? Ilmoita kotisi mukaan Avoimet pannuhuoneet -listalle ottamalla yhteyttä Neuvoo.fi asiantuntijoihin.

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa