Lapsen oikeuksien viikolla pukeudutaan keltaiseen ja osallistutaan tapahtumiin

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023. Viikon aikana Tampereella järjestetään tapahtumia lapsille ja perheille. Viikon tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta.

Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain Suomessa ja ympäri maailmaa 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen hyväksymisen kunniaksi. Lapsen oikeuksien päivän ympärille rakentuu Lapsen oikeuksien viikko, jonka aikana nostetaan lapsen oikeuksia esiin monin tavoin.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa määritellään lapsen oikeudet, jotka koskevat jokaista alle 18-vuotiasta lasta. Kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus muun muassa terveyteen, riittävään ravintoon, sosiaaliturvaan, riittävään elintasoon, terveelliseen ja turvallisen ympäristöön, koulutukseen sekä lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan.

Tampere on mukana Unicefin Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyössä, jolla edistetään lapsen oikeuksien toteutumista. Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. 

Lapsen oikeuksien viikolla tapahtuu 

Lapsen oikeuksien viikko alkaa maanantaina 20. marraskuuta näyttävästi Lapsen oikeuksien päivällä, joka on valtakunnallinen liputuspäivä. Iltapäivällä lapsilla on oma puheenvuoro kaupunginvaltuuston iltakoulussa Tampere-talossa. Puheenvuoro sisältää alle kouluikäisten lasten terveiset videona, alueellisista lasten parlamenteista tulleita ajatuksia sekä nuorisotiloilta ja Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyön nuorten ryhmästä koottuja näkemyksiä.

Lapsen oikeuksien viikolla keskiviikosta sunnuntaihin 22.–26.11. voi vierailla Lastenkulttuurikeskus Rullassa Onni on olla -näyttelyssä ja taidepajassa. Näyttelyssä vierailijat pääsevät tutustumaan ONNI-kirjasarjan kuvituksiin, leikkimään Onnin leikkimatolle ja keittiöön, tekemään varjoteatteriesityksen sekä pulikoimaan minipallomeressä ja seilaamaan Onnin pahvilaatikkolaivalla. Taidepajassa tehdään kansitaidetta omiin pieniin kirjoihin.

Torstaina 23. marraskuuta on Pukeudu keltaiseen -päivä, johon Tampereen Vanhemmat ry:n haastaa kaikki tamperelaiset, työ- ja vapaaehtoisyhteisöt, kodit, koulut ja päiväkodit mukaan. Osallistuminen on helppoa. Omassa yhteisössä sovitaan, että jokainen pukee torstaina päälleen jotakin keltaista. Keltainen väri edustaa ystävyyttä ja kaveritaitoja. Pukeudu keltaiseen -päivästä voi ottaa valokuvia ja jakaa ne sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #lastentre, #pukeudukeltaiseen, #olettärkeä, #äläoletörkeä sekä tägäämällä kuvat Instagramissa @tampereenvanhemmatry ja @lapsiystavallinenkunta_tampere.

Lastenkulttuurikeskus Rullassa kokoontuu torstaina 23.11. kello 9–11 Rullan Perhekerho, joka on suunnattu kaikille alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Perhekerhon ohjelmassa on sadutusta ja lorutusta. Samalla reissulla voi myös lainata kirjoja Metson liikkuvasta kirjastosta.

Perjantaina 24. marraskuuta on Lapset mukaan töihin -päivä, jolloin lapset voivat käydä tutustumassa läheisen aikuisensa työarkeen. Tampereen kaupunki kannustaa työnantajia mukaan viettämään päivää. Sen aikana lapsille voi järjestää esimerkiksi esittelytilaisuuden, tutustumiskierroksia sekä toiminnallista ja osallistavaa ohjelmaa. Työpaikkaa voi esitellä lapsille kertomalla, mitä siellä tehdään, minkälaisia ammatteja siellä on ja millaiset työpaikan tilat ovat.

Lauantaina 25. marraskuuta vietetään Lapsen oikeuksien viikon perhetapahtumaa Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa. Tapahtuma alkaa kello 10, ja se tarjoaa perheille monenlaista yhteistä tekemistä. Tapahtuman toimintapisteissä lapset ja vanhemmat pääsevät leikkimään, pelaamaan, askartelemaan, liikkumaan, opettelemaan digitaitoja sekä pohtimaan, mitkä asiat tuovat hyvää mieltä ja lisäävät hyvää oloa. Tapahtumasta saa tietoa lapsen oikeuksista ja tahoista, jotka Tampereella järjestävät toimintaa lapsiperheille. Myös oman nallen, nuken tai muun lelun voi tuoda nallelääkärin vastaanotolle hoidettavaksi, ja liikkuvasta kirjastosta voi lainata kirjoja. Tapahtuma päättyy lastenorkesteri Höpinätötterön esiintymiseen. Esitys alkaa kello 14 ja kestää noin puoli tuntia. Monitoimitalon kahvila on avoinna tapahtuman ajan, ja sieltä voi ostaa pientä evästä.

Lisätietoja

Tiia Heinäsuo
Erityisasiantuntija
Puhelin:
050 411 2434
Jaa sosiaalisessa mediassa