15-vuotias Pauliina Mannerhovi syrjäytti Pormestari Kummolan Planin #GirlsTakeover-tempauksessa

Kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi Tampere ja pormestari Kalervo Kummola osallistuivat Plan Internationalin #GirlsTakeover -tempaukseen, jossa tytöt ja nuoret naiset eri puolilla maailmaa valtaavat eri alojen johtajien paikat yhdeksi päiväksi.
Kalervo Kummola ja Pauliina Mannerhovi.
Pormestari Kalervo Kummola luovutti paikkansa valtaaja Pauliina Mannerhoville.

Tampereen kaupunki osallistui tempaukseen tiistaina 10.10.2023, kun Pauliina Mannerhovi, 15, astui päivän ajaksi pormestari Kalervo Kummolan kenkiin. Päivän aikana Mannerhovi tutustui pormestarin työnkuvaan ja osallistui muun muassa kaupungin johtoryhmän kokoukseen, piti puheita ja antoi haastatteluita. Lisäksi hän tapasi Naisten Superpesiksessä pelaavan Manse PP:n pelaajat Kaupin pesäpallostadionilla. 

‒ Toivon, että #GirlsTakeover-valtauksia seuratessaan tytöt näkevät, millaisia mahdollisuuksia heillä on ja mihin he voivat tulevaisuudessa päätyä, Mannerhovi kertoo. 

Matti Helimo, Lauri Savisaari, Juha Yli-Rajala, Pauliina Mannerhovi ja Kalervo Kummola johtoryhmän kokouksessa.
Mannerhovi puhui kaupungin johtoryhmässä urheilun tasa-arvosta ja nais- ja miesurheilijoiden tasapuolisesta kohtelusta.

Tänä vuonna #GirlsTakeover nostaa esiin ajankohtaisia kysymyksiä sukupuolten tasa-arvosta urheilussa. Tempauksella kiinnitetään erityisesti huomiota harrastamisen ja urheilun yhdenvertaisuuteen. Pormestari Kummolan mukaan urheiluyhteisöillä on mahdollisuus näyttää esimerkkiä muille ja purkaa raja-aitoja sukupuolten välillä.

 ‒ Urheilu koskettaa lähes kaikkia meistä. Siksi liikkumisen esteitä tulee purkaa, ja meillä on myös kaupunkina tahtoa auttaa liikkumissuositusten täyttymisessä jokaisessa ikäryhmässä, sukupuoleen katsomatta. Yhdenvertaisilla harrastamisen mahdollisuuksilla lapset ja nuoret voivat oppia valtavasti uutta, vahvistaa itseluottamustaan sekä sosiaalisia suhteitaan, pormestari sanoo. 

Myös Mannerhovi korostaa urheilun ja itsetunnon yhteyttä:

‒ Urheilu on monelle tytölle tärkeä harrastus ja se, miten heidät nähdään ja miten heitä kohdellaan urheilun maailmassa, vaikuttaa heidän itsetuntoonsa.

Maija Vastamäki, Pauliina Mannerhovi, Venla Tanhua ja Sylvi Pellonperä Kaupin pesäpallostadionilla.
Mannerhovi tapasi Manse PP:n pelaajat Maija Vastamäen (vas.), Venla Tanhuan ja Sylvi Pellonperän. Heidän mukaansa urheilun tasa-arvossa on edelleen kehitettävää, mutta pesäpallossa suunta on oikea.

‒ Kunnissa ja kaupungeissa tehdään asukkaita kaikista lähinnä olevat päätökset. Siksi kaupunkien tulee olla vastuullisia toimijoita, jotka edistävät yhdenvertaisuutta sekä sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Jokaisella tulee olla mahdollisuus ja kyky toteuttaa itseään ja olla aktiivinen osa yhteisöä, pormestari sanoo.

Tampereen kaupunki on sitoutunut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman periaatteisiin kaikessa toiminnassaan. Alkuvuonna hyväksytyn suunnitelman tavoitteena on paitsi edistää sukupuolten tasa-arvon toteutumista, myös lisätä sukupuolten moninaisuuden tunnistamista.

Pekka Salmi, Pauliina Mannerhovi ja Matti Helimo.
Päivän aikana Mannerhovi keskusteli Tampereen kaupungin apulaispormestarien kanssa muun muassa nuorten urheilumahdollisuuksista. Kuvassa Pekka Salmi (vas.) ja Matti Helimo.

‒ Jokainen tamperelainen iästä ja muista taustoista riippumatta saa olla turvallisesti oma itsensä. Tätä edistetään esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmilla, kiusaamiseen ja väkivaltaan puuttumisen malleissa sekä turvallisemman tilan periaatteilla, Kummola kertoo.

Mannerhovin mukaan kunnat ja kaupungit voivat edistää tasa-arvoa konkreettisilla teoilla.

‒ Kunnat voivat esimerkiksi huolehtia siitä, että urheilutilat ovat kaikille saavutettavissa ja vuoroja jaetaan miesten ja naisten joukkueille sekä erilaisille lajeilla tasapuolisesti, Mannerhovi sanoo.

Kalervo Kummola ja Pauliina Mannerhovi lyövät kädet yhteen.
Pormestari Kalervo Kummolan mukaan sukupuolten tasa-arvo näkyy myös tulevaisuudessa Tampereella.

‒ Haluaisin ihmisten muuttuvan ennakkoluulottomammiksi ja yhteiskunnasta poistuvan turhat eri sukupuolia koskevat rajoitteet, Mannerhovi kertoo.

 Pormestari Kummolan mukaan tasa-arvoa on oleellista edistää kaikilla tasoilla, paikallisesta globaaliin. Tasa-arvoisen yhteiskunnan luominen on tärkeä tulevaisuusteko, jonka edistämiseen kunnilla ja kaupungeilla on monipuolisesti keinoja. 

‒ Meidät tunnetaan rohkeana kaupunkina, jossa sanat muuttuvat teoiksi. Sukupuolten tasa-arvo näkyy tulevaisuudessa Tampereella entistä vahvemmin esimerkiksi ihmisoikeus-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuden osaamisen edistämisen kautta, pormestari Kummola kertoo.

Lisäksi kaupunki juhlistaa sukupuolten tasa-arvoa isännöimällä kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (IGEP International Gender Equality Prize) kutsuvierasgaalaa 11 joulukuuta. 

‒ Suomalaiset ovat olleet historiassa edelläkävijöitä tasa-arvon kentällä. Edelläkävijyys tulevaisuudessa tarkoittaa vaikuttavia tekoja ja aiheen pitämistä esillä. Siksi Tampere on ylpeä, että kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaetaan jälleen täällä, pormestari toteaa.
 

Neea Loimuvirta
Lisätietoja Erityisavustaja
Puhelin:
040 543 5412
Teksti: Ilona Reinikainen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa