Tampereella vietetään lokakuussa Sugrifestiä jo kymmenettä kertaa

Suomalais-ugrilaisia kieliä ja kulttuureja esittelevä Sugrifest viettää kymmenvuotisjuhliaan 7.10.2023. Sukukansojamme juhliva tapahtumakokonaisuus on kasvanut pikkuhiljaa koronavuosienkin yli. On havaittu, että kiinnostus omia juuria ja sukulaiskansoja kohtaan on kasvussa. Sugrifest on osa kansainvälisen sukukansapäivän juhlintaa Suomessa.
Kansallispukujen tuuletusta Sugrifestissä.
Kansallispukujen tuuletusta Sugrifestissä 2022.

Päätapahtuma on sukukansapäivä, joka järjestetään Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 7.10.2023 klo 10–17. Ohjelma sisältää eri kansojen kulttuuria, musiikkia, tanssia, luentoja ja kansallispukujen tuuletusta. Lisäksi koko päivän ajan on käynnissä sukukansapäivän markkinat, joilta voi löytää muun muassa suomalais-ugrilaisia koruja, koriste-esineitä, kirjoja ja maistiaisia. Lastenkulttuurikeskus Rulla järjestää lapsille aktiviteettia. Laikun kahvila tarjoaa brunssia, keittolounasta ja kahvia.

Päivän avaa klo 10 tietokirjailija Pekka Lehtonen, joka vie yleisön valokuvien kautta matkoilleen Siperian suomalais-ugrilaisten kansojen pariin. Klo 13 järjestetään perinteinen kansallispukujen tuuletus ja otetaan yhteiskuva paikallaolevista puvuista. Viime vuoden kuvassa mukana oli jo liki 50 erilaista pukua. Voit laittaa yllesi oman kansallispukusi ja tulla osaksi väriloistoa. Sugrifestin kansallispukutuuletukseen saa tulla matalalla kynnyksellä, osallistujilta ei edellytetä täydellisiä pukukokonaisuuksia!

Marit (myös marilaiset) ovat Volgajoen mutkassa asuva kansa, joka on onnistunut suomalais-ugrilaisista kansoista parhaiten säilyttämään perinteistä luonnonuskoa. Sugrifesteille saapuu ryhmä Virossa asuvia marilaisia. Klo 14 alkaen esiintyy marilainen laulaja Anna Makeev virolaisen kantelistin Kristi Mühlingin kanssa sekä lauluryhmä. Marien nopeatempoisiin tansseihin tutustutaan osana klo 15–17 välistä ohjelmaa.

Sugrifestissä on tänä vuonna myös runsaasti virolaista kulttuuria. Klo 15 kulttuurituntija Kylli Kell esittelee virolaisia tarinoita ja kansantanssiryhmä Vingerpussid tanssittaa. Viron kaakkoiskulmalta Setomaalta tullaan esittelemään setojen kieltä, kulttuuria ja perinteitä. Alueen kulttuuri on omaleimainen ja tunnetaan esimerkiksi laulutyylistään eli ”leelottamisesta”, koristeellisista puvuistaan sekä vuosittaisesta kuninkaanvalinta-perinteestään.

Suomalais-ugrilaisuus näkyy lokakuussa myös muissa tapahtumissa, kuten Telakan Sugrifest-klubilla 12.10., perinteisillä Viro-viikoilla, Niagaran saamelaiselokuvissa ja näyttelytarjonnassa.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskus, Pirkanmaan Tuglas-seura, Rahvaanmusiikin kerho, Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu, Taivaannaula, Tampere Eesti klubi, Tampere-Tartto seura, Tampereen Kalevalaiset, Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö, Tampereen Suomi-Unkari Seura ja Tampereen Suomi–Venäjä-Seura.

Lisätietoja

Riku Savonen
Suomi–Venäjä-seura
Puhelin:
+358 50 328 1420
Teksti: Riku Savonen
Kuvat: Irina Kolomijets
Jaa sosiaalisessa mediassa