Varhaiskasvatus, perusopetus ja toisen asteen koulutus: työelämän teemaviikolla puhutaan hyvää työstä

Tampereen päiväkodit, koulut ja oppilaitokset viettävät 4.–8.9.2023 työelämän teemaviikkoa. Yritteliäs Tampere - Työelämäviikon aikana lapset, oppilaat ja opiskelijat tutustuvat työelämään ja yritteliäisyyteen monin tavoin. Viikon teemana tänä vuonna on ”puhu hyvää työstä”.

Yritteliäs Tampere - Työelämäviikkoa vietetään nyt viidettä kertaa varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Tänä vuonna viikon teema muistuttaa aikuisille, että sillä on merkitystä, mitä ja miten puhumme työstä. Lapsi ei välttämättä tunnista ironiaa tai satiiria, vaan ottaa monesti sanomamme kirjaimellisesti. Tämä voi vaikuttaa siihen, millainen perusasenne lapselle ja nuorelle kehittyy työtä kohtaan. 

- Puhutaan siis hyvää työstä, vaikka työhön, työpaikkaan tai työtehtäviin liittyisi myös ikäviä piirteitä. Viikonloppujen ja lomien hehkutuksen rinnalla on hyvä sanoittaa myös se, että on kivaa, kun on työtä ja maanantaikin voi olla hyvä päivä, muistuttaa Yritteliäs Tampere -verkoston Ville Lähdesmäki.

Tapahtumaviikon suojelijana on Tampereen pormestari Kalervo Kummola.

- Tämä viikko on lapsille ja nuorille hieno tilaisuus tutkia ja tutustua yritteliäisyyteen, löytää omia mielenkiinnon kohteitaan ja kehittää vahvuuksiaan. Lapsuudessa ja nuoruudessa kehitetyt tiedot ja taidot kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Toivotan kaikille antoisaa ja mielekästä työelämäviikkoa, sanoo Tampereen pormestari Kalervo Kummola.

Hyödyllisiä taitoja voi kehittää jo varhain

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa nostetaan teemaviikolla esiin tärkeitä yritteliäisyyteen ja työelämään liittyviä aiheita. Varhaislapsuudessa luodaan pohja elinikäiselle yritteliäisyydelle, jota harjoitellaan sinnikkyyskasvatuksen keinoin. Jo pienet lapset harjoittelevat sinnikkyyttä päivittäin muun muassa pukemistilanteissa. 

Lasten ideoista kehitellään esimerkiksi projekteja, joissa opetellaan tekemään asioita yhdessä valmiiksi. Aihetta tarkastellaan toiminnallisesti: tutkien, leikkien ja kokeillen. Leikin kautta käsitellään muun muassa unelmia ja tutustutaan eri ammatteihin.

Kouluissa ja oppilaitoksissa runsaasti ohjelmaa

Kouluissa järjestetään viikon aikana yhteisenä ohjelmana muun muassa erilaisia kilpailuja. Viikon ohjelmassa ovat alakoulun Työssä! -valokuvauskilpailu, 8. luokkien Yritteliäs koulu -videokilpailu sekä 9. luokkien Tampere Business Race  -kilpailu, jossa oppilaat kiertävät keskustassa suorittamassa yrittämiseen ja työelämään liittyviä tehtävärasteja. 

Lisäksi koulut voivat laatia teemaviikolle omaa ohjelmaa. Esimerkiksi Hatanpään koulussa 4. ja 7. luokkien oppilaat pelaavat koko viikon Työelämäbingoa. Myös Tampereen kaupungin järjestämä #unelmaduuni -tapahtuma 8. luokkalaisille palaa muutaman vuoden tauon jälkeen osaksi työelämäviikon ohjelmaa.

Toisen asteen koulutuksessa lukioissa ja Tredussa keskitytään teemaviikolla yrittäjyyteen ja työelämätaitoihin. Yhteistyössä aktiivisen verkoston kanssa on mahdollistettu monipuolista ohjelmaa, jota voi seurata livetapahtumissa tai verkon kautta. 

Yhteisessä ohjelmassa on tarjolla muun muuassa Entäs yrittäjyys? -tapahtuma, jossa kuullaan opiskelijoiden tarinoita yrittäjyydestä. Lisäksi puhujavieraina viikolla ovat yrittäjä Rajkumar Sabanadesan ja Laura Tirkkonen-Rajasalo Sulapac Oy:stä. 

Toimipisteissä järjestetään omia tapahtumia, työpajoja sekä vierailuja eri kohteisiin. Tampereen lukiokoulutuksen kaikki toisen vuoden opiskelijat käyvät teemaviikon aikana yritysvierailulla.
 
Tulevaisuudessa työpolut monimuotoistuvat. Opiskelijat tarvitsevat valmiuksia sekä tietoa yrittäjyydestä, itsensä työllistämisestä ja oman työpolun muotoilemisesta. Erityisesti yrittäjävieraiden tarinat ja kokemukset ovat arvokkaita opiskelijoille. Teemaviikon tapahtumat tarjoavat monipuolisesti näkökulmaa tulevaisuuden työelämään ja yrittäjyyteen.

Myös korkeakoulut mukana teemaviikolla

Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto tarjoavat asiantuntemusta työelämäviikon ohjelmaan. Proakatemia ja Tampereen korkeakouluyhteisön kestävän yrittäjyyden opintoja tarjoava HUBS järjestävät aloittaville opiskelijoille tietoiskuja yrittäjyysopintojen tarjonnasta. Lisäksi työelämäviikon teema ”Puhu hyvää työstä” tulee näkymään HUBSin päivittäisviestinnässä. 

Työelämässä jo oleville ohjelmaa tarjoaa Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut, joka järjestää webinaarin sivutoimisen yrittäjyyden aloittamisesta. Lisätuloa voi lähteä hakemaan oman osaamisen myymisellä päätyön rinnalla. Monipuolisten palvelujen lisäksi Työelämäviikolla esitellään startup-talo Platform6:n tukea osaajatiimeille ja innostetaan nuoria tutustumaan yrittäjyyteen ja startup-toimintaan yhtenä uravaihtoehtona.

Teemaviikon järjestää Yritteliäs Tampere -verkosto, jossa ovat mukana varhaiskasvatus, perusopetus, toisen asteen koulutus, korkeakoulut sekä kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut. Työelämäviikkoon ja sen järjestelyihin osallistuu ihmisiä ”taaperosta tohtoriin” eli varhaiskasvatuksesta yliopistoon.
 

Lisätietoja

Ville Lähdesmäki
Yritteliäs Tampere -verkosto
Puhelin:
040 160 2760
Kuvat: Susanna Lyly
Jaa sosiaalisessa mediassa