Tampere Smart City Expo & Conference -tapahtuma avautui sukelluksella metaversumin mahdollisuuksiin kaupunkilaisille ja yrityksille

Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen avasi Tampere Smart City Expo & Conference -tapahtuman tuomalla esiin metaversumin tarjoamia mahdollisuuksia sekä ihmislähtöisyyden merkitystä tässä uudessa digitaalisessa ajassa. Tampereen kaupungin metaversumi ei ole pelkkä virtuaalimaailma, vaan kehittyvä ja elävä, todelliseen kaupunkiin kytkeytyvä digitaalinen ympäristö.
Teppo Rantanen pitää puhetta messulavalla.
Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen piti avajaispuheen metaversumin mahdollisuuksista. Kuva: Jyri Kivimäki.

Tampere Smart City Expo & Conference kokoaa yhteen älykkään kaupungin ja teknologioiden asiantuntijat ja yritykset. Tampereen kaupunki ja Business Tampere järjestävät tapahtuman Nokia Arenalla 6.–7.6. yhteistyössä Tampereen messujen kanssa. Kaupungin pääyhteistyökumppaneina toimivat Microsoft, Nokia ja VTT. 

–Haluamme kutsua yrityksiä mukaan testaamaan ratkaisujaan Tampereella. Kaupunki toimii testialustana ja avoimena kumppanina yrityksille ja tutkimukselle. Tavoittelemme älykkäiden ratkaisujen avulla kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämistä, positiivista kaupunkikokemusta ja hyviä lähtökohtia ihmisten arjelle, Rantanen listaa. 

Metaversumi limittyy fyysiseen maailmaan esimerkiksi digikaksosten, generatiivisen tekoälyn ja älykkäiden sovellusten avulla, joita käyttävät niin kaupunkilaiset, kaupungin suunnittelutahot kuin yritykset. Vastuullinen metaversumin hyödyntäminen tarkoittaa etiikan ja hyödynnettävän datan arvojen tarkastelua. Tampereen metaversumikehityksessä tehdään aktiivisesti työtä vastuullisuuden tutkimisessa.  

Yhteistyö yritysten kanssa on keskeistä metaversumin mahdollisuuksien valjastamisessa hyötykäyttöön kaupunkilaisten hyväksi 

VTT:n kestävän rakennetun ympäristön tutkimuksen kehitysjohtaja Tuija Pakkanen näkee metaversumin kehityksen ihmiskeskeisenä polkuna. 

– Tulevaisuudessa Tampereen metaversumi näyttäytyy interaktiivisena moniaistisena alustana, jossa kaupunkilaiset voivat käyttää monipuolisia palveluita sekä työskennellä paikkariippumattomasti erilaisissa tehtävissä, jotka tänä päivänä vaativat usein fyysistä paikallaoloa. Metaversumiin voidaan kytkeytyä monenlaisilla laitteilla tämän päivän tietokoneista, puhelimista ja lisätyn todellisuuden AR-laseista tulevaisuuden jaetun todellisuuden SR-laitteisiin (shared reality), jotka mukautuvat käyttäjänsä tarpeisiin vielä ennenkokemattomilla tavoilla, Pakkanen kertoo.

–Metaversumi – tai pikemminkin erilaiset metaversumit –  avaavat valtavia mahdollisuuksia, ja tietoliikenneverkot ovat tässä kehityksessä ratkaisevan tärkeässä roolissa. Koko potentiaalin lunastamiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä, yhteistä innovointia ja kumppanuuksia niin kaupunkien, yritysten kuin muiden ekosysteemikumppaneiden kesken. Olemme iloisia hyvästä yhteistyöstä Tampereen kaupungin kanssa, toteaa Nokian Tampereen yksikön johtaja Petri Ahokas.

Yksi esimerkki kaupungin yhteistyöstä yritysten kanssa on kaupungin tekoälyyn liittyvä kehitystyö Microsoftin kanssa. Yhteistyötä on suunnitteilla myös laajemmin metaversumin ympärillä.  

Microsoft Suomen toimitusjohtaja Mervi Airaksisen mukaan Tampere kuuluu kansainvälisten älykaupunkien kanssa samaan sarjaan Soulin, Dubain ja Rotterdamin kanssa.

–Älykehitys ei ole lineaarista, se etenee hyppäyksin ja sitä tehdään toisiltaan oppien, Airaksinen kuvailee.   

Kaupunkien ja yritysten yhteistyö on keskeistä metaversumin mahdollisuuksien valjastamisessa hyötykäyttöön kaupunkilaisten hyväksi. Rantanen lopettaa avajaispuheensa toivottamalla yritykset tervetulleeksi mukaan rakentamaan metaversumia hyödyntävää, ihmislähtöistä kaupunkia ja tulevaisuuden Tamperetta. 
 

Lisätietoja: 

Teppo Rantanen

Johtaja, elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue

Tampereen kaupunki

Elina Uusitalo

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija, Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma

Tampereen kaupunki

Pekka Isosomppi

Viestintäjohtaja

Microsoft
[email protected]
 

Nokian viestintä

[email protected] 

Tuija Pakkanen
Kehitysjohtaja, kestävä rakennettu ympäristö

VTT
[email protected]
 

Kuvat: Jyri Kivimäki
Jaa sosiaalisessa mediassa