Kävijävirtoja ennustava Tampereen Pulssi -palvelu on julkaistu Tampere.Finland-sovelluksessa

Tampereen kaupunki on kehittänyt yhdessä ohjelmistoyritys Wapice Oy:n kanssa Tampereen Pulssi -palvelun, joka ennustaa kävijävirtoja Tampereen keskustan alueella. Palvelu on suunniteltu yrittäjien tarpeisiin, jotta he voivat varautua kasvaviin kävijämääriin erilaisten tapahtumien aikaan. Palvelu on tuotu osaksi kaupungin Tampere.Finland-sovellusta.

Tampereen Pulssi on keskustan alueen yritysten avuksi suunniteltu palvelu, joka tarjoaa ennakoivaa tietoa yritysten liiketoiminnan tueksi. Palvelun kautta saatava tieto liikevirroista auttaa yrityksiä varautumaan tapahtumien aikaan esimerkiksi kasvavaan kysyntään, riittävään työvoimaan ja aukioloaikoihin. 

– Tavoitteenamme on olla paras automaattisia ja ennakoivia palveluja tarjoava kaupunki kuntalaisille. Suhtaudumme rohkeasti digitalisaation mahdollisuuksiin palvelujen kehittämisessä. Haluamme luoda yrityksille parhaat puitteet onnistua, ja Pulssi-palvelu on kehitetty tukemaan tätä tavoitetta, kertoo Tampereen kaupungin kasvupalvelujohtaja Irene Impiö.

Tampereen Pulssi on nyt saatavilla Tampere.Finland-palvelusovelluksessa. Pilottivaiheessa dataa kerätään keskustan liikennekameroista ja sääennusteesta. Keruussa huomioidaan myös muun muassa viikonpäivät, juhlapyhät sekä Nokia Arenan tapahtumat. Kerätyn datan avulla luodaan tekoälyyn pohjautuva ennuste liikevirroista kuukaudeksi eteenpäin. Pulssi tuo lisäarvoa palvelun käyttäjille jo toukokuussa pelattavien jääkiekon MM-kisojen aikana. Saatu palaute edesauttaa myös palvelun jatkokehitystyötä. 

Pulssi käyttää Tampereen kaupungin IoT-alustalle kerättyä anonymisoitua tietoa, josta liikkujien henkilöllisyyttä ei voi tunnistaa. Pulssi näyttää käyttäjille karttanäkymän, jonka avulla voi seurata liikevirtoja tunnin tarkkuudella.

Pulssista hyötyvät alueen yrittäjien lisäksi turvallisuusala ja kaupunkisuunnittelu

Yrittäjien lisäksi Pulssista hyötyvät myös monet muut ammattialat, jotka tekevät ennakoivaa työsuunnittelua, kuten turvallisuus-, tuki- ja ylläpitopalvelut. Pulssia voidaan hyödyntää myös esimerkiksi elämys- ja tapahtuma-alalla. Myös kaupungin asukkaat ja tapahtumakävijät voivat nähdä Pulssista tapahtumien aikaiset ruuhka-alueet ja huomioida ne jo etukäteen, kun he suunnittelevat liikkumistaan. 

– Tulevaisuudessa ennustetieto voi tukea myös kiinteistö- ja kaupunkisuunnittelua, turvallisuus- ja hätätilanteisiin varautumista sekä liikenteen hallintaa. Lisäksi ennustetieto mahdollistaisi kohdennetumpaa markkinointia ja tapahtumasuunnittelua. Kaupunkiympäristön kunnossapitoa, kuten hiekoitusta, voidaan myös suunnitella täsmällisemmin ennustetiedon avulla. Tämä tekee Tampereen IoT-alustasta ja Pulssi-palvelusta jatkossa arvokkaan työkalun tamperelaisille, kertoo Wapice Oy:n Head of AI Mickey Shroff.

Pulssi-palvelu löytyy Tampere.Finland -sovelluksesta

Tampereen Pulssia voi käyttää Tampere.Finland-mobiilisovelluksella sekä selainpohjaisilla alustoilla. Mobiilisovelluksen voi ladata maksutta Googlen Play -kaupasta ja Applen sovelluskauppa App Storesta. Pulssi löytyy helposti sovelluksen yrityskäyttäjäpuolelta.

Lisätietoja

Irene Impiö
Tampereen kaupunki Työllisyys- ja kasvupalvelut Kasvupalvelujohtaja
Puhelin:
050 539 2943
Mickey Shroff
Head of AI, Wapice Oy
Puhelin:
050 302 7187
Teksti: Petra Mattila
Kuvat: Hanna Kirmanen
Jaa sosiaalisessa mediassa