Hyvinvointi- ja yhteisökeskukset tarjoavat asukkaille tärkeitä arjen palveluita ja mukavaa vapaa-ajan toimintaa

Useimmissa hyvinvointi- ja yhteisökeskuksissa sijaitsee tärkeitä arjen palveluita, kuten kirjasto ja nuorisotilat. Tarjolla on maksutonta neuvontaa ja ohjausta arkeen sekä kohtaamispaikkoja erilaisille yhteisöille ja ryhmille.
Aulikki istuu salissa neulomassa käsitöitä käsityökerhon kanssa.
– Käsityökerhossa jutellaan ja parannetaan maailmaa, tesomalainen Aulikki kertoo. – Kerho on avoin kaikille.

Tampereen hyvinvointikeskuksiin ja yhteisökeskuksiin saavutaan päivittäin hoitamaan arjen askareita ja huoltamaan terveyttä, mutta myös viihtymään. Ryhmät kokoontuvat yhteisten harrastusten parissa ja kavereiden kanssa kahvitellaan. Kirjastoissa vieraillaan lukemassa ja lainaamassa lempikirjallisuutta tai vietetään aikaa perheen kanssa pidempään. Lapset voivat osallistua vaihtuviin tapahtumiin. Nuortentiloissa hengaillaan ikätovereiden ja turvallisten ohjaajien kanssa.

Tampereella on yhteensä kahdeksan hyvinvointi- ja yhteisökeskusta, joissa on tarjolla erilasia palveluita ja kohtaamistiloja. Tutustumme seuraavaksi niistä kahteen: Tesoman hyvinvointikeskukseen ja Linnainmaan Koilliskeskukseen.

Tesoman hyvinvointikeskus

Tesoman hyvinvointikeskuksen Monitoimitilassa on mahdollista järjestää erilaisten ryhmien kokoontumisia. Maanantaisin paikalle kerääntyy käsityökerho kahdeksi tunniksi. 19 vuotta Tesomalla asunut Aulikki kertoo, että ryhmä on tehnyt yhteisiä taideteoksia. He ovat myös lahjoittaneet omatekemiä hypistelymuhveja muistisairaille ja villatumppuja asunnottomille. Mukaan kerhoon saa ottaa omia lankoja tai käyttää kaupungin tarjoamia.

– Hyvinvointikeskuksen palvelut ovat aina toimineet minulle, sanoo Aulikki. – Pelkkää hyvää sanottavaa tästä.

Aulikki käyttää käsityökerhon lisäksi hyvinvointikeskuksen kaikkia palveluita – kauppaa, terveyskeskusta, kirjastoa – paitsi kahvin hän haluaa keittää itse kotona.

Yhteisökahvilassa Eilaksi ja Eijaksi esittäytyvät tesomalaiset pelaavat korttia. Eila on asunut Tesomalla jo 37 vuotta ja Eija 41 vuotta. He ovat paikalla yleensä arkisin, kun kahvila on auki. Kumpikin on kokeillut keskuksen järjestämää tuolijumppaa, ja erityisesti silloin tällöin järjestetty bingo on ollut mieleinen.

Huhtikuussa Tesoman hyvinvointikeskuksen 5-vuotisjuhlissa he kuuntelivat harmonikansoittajia ja seurasivat kirjastokaraokea. Silloin paikalla oli paljon väkeä.

Joni Trivedi viettää perheensä kanssa aikaa Tesoman kirjastossa. Hän on asunut Haukiluomassa kaksi vuotta. Hän löytää kirjastosta myös englanninkielistä kirjallisuutta, vaikka sitä ei ole niin paljon saatavilla kuin pääkirjastossa. Pienen poikansa kanssa hän on ajatellut kokeilla hyvinvointikeskuksen järjestämää perhekerhoa.

– Perhekerho on avoinna kello 9–14, mikä on positiivisesti joustava aika, Joni sanoo. – Silloin saapumisen voi ajoittaa sopivaan kohtaan päivää.

Tesoman nuorisokeskus Nuorkka tarjoaa hyvät puitteet eri ikäisille nuorille. Siellä voi esimerkiksi pelata konsoleilla erillisessä pelitilassa tai viettää aikaa kavereiden kanssa vaikka kokkailun merkeissä. Nuorkka on auki 9–12-vuotiaille tiistaista torstaihin kello 14:00–16:30 ja 13–17-vuotiaille tiistaista torstaihin kello 17:00–20:00 sekä perjantaina ja lauantaina kello 16:00–22:00.

Linnainmaan Koilliskeskus

Linnainmaan Koilliskeskuksessa toimivat tärkeät alueen palvelut, kirjasto sekä nuortentila Muru. Koilliskeskus on avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaisesti, jolloin tilat ovat kuntalaisten ja asiakkaiden käytettävissä.

Nuoristotila Muru tarjoaa monenlaista ajanvietettä yhdessä hengailun ja pelailun merkeissä. Nuoriso-ohjaajat Janne Peltonen ja Miia Rautiainen kertovat, että nuorisotilojen pääkohderyhmä on 10–17-vuotiaat.

– Se on asiakasryhmänä suuri alue, Janne korostaa. –  Jopa yhteensä noin 3000 Koillis-Tampereen nuorta käy vierailemassa paikan päällä.

– Arkisin pieniä käy päivittäin 2–60 ja isoja 25–60, Miia jatkaa. – Perjantaisin ja lauantaisin porukkaa on vielä enemmän, koska perjantaisin saa syödä herkkuja ja bingoakin järjestetään.

Isommille Murussa pidetään myös Let’s talk about it -keskusteluhetkiä, eli silloin puhutaan tärkeistä elämän asioista suhteista päihteisiin. Ajankohtaisesti järjestetään myös mm-kisakatsomoa ja euroviisukatsomoa. 

Tila on turvallinen, ja sinne voi tulla jokainen nuori. Tarjolla on arkisin myös lautapelejä, pelikoneita sekä sali pallopelejä ja oleilua varten. Kirjastoyhteistyönä pidetään myös Lukukettu-lukupiiriä sekä parillisten viikkojen tiistaisin pienten vuorolla kokkikerhoa. Muru on ollut toiminnassa kuusi vuotta.
 

Kirjastossa lasten leikkialueelle saapuu Masom sekä lapset Maisa ja Roosa. He ovat asuneet Takahuhdissa seitsemän vuotta, ja käyvät kirjastossa muutaman kerran kuukaudessa. Maisa alkaa heti katsella kirjoja, ja Masom nauraa, kuinka tämä haluaisi päästä jo nuortentilaan.

– Kirjaston leikkipaikka on hyvä, koska se on rauhallinen ja lapsia varten, Masom sanoo. – Tänne voi tulla milloin vain, ja etenkin talvella on mukava päästä tekemään jotakin sisätiloihin.

Perhe kantaa joka kerta aina uuden kassillisen kirjoja kotiin. He ovat olleet myös Koilliskeskuksen tapahtumissa mukana, esimerkiksi ystävänpäivään liittyen.

Koilliskeskuksen kirjastossa lapset voivat lukea torstaisin kello 18 lukukoira Pipsalle. Koiralle lukeminen hyödyttää lapsia, joilla on lukihäiriö tai esiintymispelkoa. Lukukoiratoiminta on maksutonta. Ennakkoilmoittautuminen tehdään etukäteen kirjastoon. Lapsille esitetään toisinaan myös lastenelokuvia.

Kangasalla asuva Kirsi Jänne käy kirjastossa lainaamassa kaunokirjallisuutta.

– Tänne on helppo tulla, hän kertoo. – Oma työpaikkakin on lähellä. Voi hoitaa monta asiaa samaan aikaan. Lisäksi parkkitilat ulkona ovat hyvät.

Lastenlasten kanssa he käyvät myös paikalla usein, ja tuttavien nuoret ovat käyneet nuortentilassa.

– Uskon, että Koilliskeskuksen merkitys on alueen ihmisille suuri.

Samaa mieltä hyvinvointikeskuksen merkityksestä on myös lehtilukusalissa istuva Juhani Ylikorpula. Hän on asunut Linnainmaalla seitsemän vuotta.

– Käyn täällä noin kerran viikossa lukemassa erä-, tekniikka- ja tiedelehtiä. On myös helppoa varata netissä musiikkia ja käydä noutamassa ne kirjastolta.

Hän on kuullut, että keskuksessa järjestetään joskus myös tapahtumia, ja ainakin tapaamisvartissa hän kävi juomassa kahvia.

Hyvinvointikeskuksia ja yhteiskeskuksia Tampereella ovat

  • Hervanta Trio
  • Kaukajärven KaVeri
  • Koilliskeskus
  • Lielahtikeskus
  • Teiskon Kämppi
  • Tesoman hyvinvointikeskus
  • Tipotien hyvinvointikeskus
  • Vuores-talo
Teksti: Tiia-Maria Angeli
Kuvat: Emilia Narmio
Jaa sosiaalisessa mediassa