Eurooppalaiset paikallispäättäjät tutustuvat Tampereen käytäntöihin asunnottomuuden torjunnassa

Euroopan alueiden komitean SEDEC-valiokunta kokoontuu Tampereella 20.-21.4.2023. Yli 70  kunta- ja aluepäättäjää Euroopan unionin jäsenvaltioista saapuu Tampereelle Euroopan alueiden komitean järjestämään kokoukseen ja konferenssiin, jonka aiheena on asunnottomuuden hoito. Tampereen kaupunki toimii isäntänä kokoukselle.

Alueiden komitea on EU:n virallinen kuntia ja alueita edustava instituutio, joka antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöä koskien. Komitealla on kuusi valiokuntaa, joiden tehtävä on valmistella lausuntoluonnoksia omaan toimialaansa kuuluvista aiheista. Valiokunnan kokouksien yhteydessä on tapana järjestää Euroopan eri kaupungeissa konferensseja keskustelun ja osallisuuden ylläpitämiseksi. Tampereelta on edustus kahdessa valiokunnassa. Näitä ovat talouspolitiikkaan keskittynyt ECON ja SEDEC. SEDEC on sosiaalipolitiikka, koulutus, työllisyys, tutkimus ja kulttuuri –valiokunta.

Kokouksen ohessa pidettävän konferenssin temaattisena painopisteenä on asunnottomuuden vähentäminen, johon Suomi ja erityisesti Tampere voivat tarjota hyviä käytäntöjä. Suomi on asunnottomuuden torjunnassa EU:n johtavia maita. Etenkin kokemukset asunto ensin -mallista ovat herättäneet kiinnostusta muualla Euroopassa. 

- Tampereella pitkäaikaisasunnottomien määrä on tuoreimpien tietojen mukaan vähentynyt merkittävästi ja kohtuuhintaista asumista on täällä edistetty suunnitelmallisesti. Silti yksikin asunnoton on liikaa. Asunnottomuuden vähentämisessä tarvitaan vahvaa ja järjestelmällistä yhteistyötä monien eri toimijoiden kanssa, ja kansainvälinen tiedonvaihto on tässäkin tärkeää, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Mikko Aaltonen edustaa Euroopan alueiden komiteaa asunnottomuuden torjumista käsittelevän eurooppalaisen foorumin johtoryhmässä. Hän on myös laatinut komitean lausunnon, jossa EU:n alueet ja kunnat vaativat Euroopan komissiolta enemmän tukea eri hallintotasoille asunnottomuuden kitkemiseksi Euroopasta vuoteen 2030 mennessä.
 
- Juuri paikallistasolla tehtävillä toimilla on keskeinen merkitys, jotta EU:n asettama tavoite asunnottomuuden kitkemisestä pystytään saavuttamaan. Suomessa asunnottomien määrä on puolittunut vuoden 2010 jälkeen. Tähän on päästy sosiaalisen asuntotuotannon, asunnottomuuden torjunnan ohjelmien ja asunto ensin -mallin toteuttamisen avulla. Kehitys on ollut Euroopan tasolla ainutlaatuista. Muualla halutaan nyt ottaa mallia Suomen ja Tampereen hyvistä käytänteistä, Aaltonen sanoo. 
 
Eurooppalaiset kaupunginjohtajat, kunta- ja aluevaltuutetut ja muut paikallishallinnon edustajat tutustuvat Tampereella Y-Säätiön asunto ensin -mallin mukaan toteutettuun asumisyksikköön Hervannassa, Tastun väliaikaismajoitukseen, Kaukajärven turvakotiin sekä Suomen Punaisen Ristin nuorten turvataloon. 

Torstaina 20.4. Paja-kongressikeskuksessa pidetään SEDEC-valiokunnan kokous, jonka yhteydessä esitellään muun muassa Suomen Kasvukäytävän roolia aluekehittämisen yhteistyöverkostona sekä Väestöliiton Womento-mentorointiohjelmaa ulkomailta muuttaneille korkeakoulutetuille naisille. SEDEC-valiokunnan puheenjohtaja on bulgarialainen Gabrovon kaupunginjohtaja Tanya Hristova. Perjantaina 21.4. järjestettävään konferenssiin osallistuu muun muassa Euroopan asunnottomuustoimijoiden kattojärjestö FEANTSAn johtaja Freek Spinnewijn

Lisätietoja

Teksti: Aila Rajamäki
Jaa sosiaalisessa mediassa