Kotihoidossa saa tehdä vastuullista ja omatoimista työtä

Parrakas mies hymyilee vienosti varastohyllyjen edessä.
Jyri Keränen on viihtynyt kotihoidossa, jossa hän kokee tekevänsä arvokasta työtä.

Jyri Keränen työskenteli nuorempana pitkään, yli 15 vuotta teollisuuden parissa. Työ ei kuitenkaan tuntunut omalta vaan hän halusi löytää työn, jossa on hyödyksi ja tekee hyvää jollekin. Sellainen löytyi kotihoidosta. Nyt Keränen on työskennellyt lähihoitajana jo 13 vuotta.

– Kotihoidossa lähihoitaja saa tehdä vastuullista hoidollista työtä. Kotihoidossa lähihoitaja on hoitaja. Työ on myös omatoimista: saa tehdä päätöksiä ja ratkaisuja ja päättää päivänkulusta, kertoo Keränen.

Myös asiakkaisiin tutustuminen on mielenkiintoista.

– Sosiaalisena ihmisenä mielelläni tapaan ja tutustun ihmisiin. Toki on myös haasteellisia asiakkaita, myöntää Keränen.

Keränen on työskennellyt samalla kotihoidon alueella Tampereen keskustassa jo 12 vuotta. Alue ja asiakkaat ovat pysyneet samoina, mutta työnantaja on vaihtunut viisi kertaa. Kaupunki osti aiemmin alueen kotihoidon yksityiseltä palveluntuottajalta, mutta viime talvesta saakka kaupunki on tuottanut itse alueen kotihoidon palvelut – samalla alueen kotihoidon henkilökunta siirtyi kaupungin palvelukseen.

– Kaupunki on ollut positiivinen yllätys – selkeästi paras työnantaja, jolla olen ollut. Täällä on omat suunnittelijat, jotka tuntevat asiakkaat. Työmäärä on sopiva. Ei ole hirveä hoppu koko ajan eikä toimistolle tullessa ole aivan puhki. Myös esimiestyöskentely on hyvää. Omalla esihenkilölläni on varsin hyvä kuva tästä kotihoidon työstä, sillä teki sitä vielä vuosi sitten. Meidän tiimissämme on poikkeuksellisen hyvä henki, kehuu Keränen.

Keräsen mielestä viime vuosien aikana yksi parhaimmista kotihoidon työtä helpottaneista uudistuksista on ollut kotihoidon pysäköintitunnus, joka otettiin Tampereella käyttöön heti kun tieliikennelaki sen mahdollisti vuonna 2020.

– Vaikka itse teen kävellen 95 prosenttia käynneistä, niin pysäköintilupa on todella hyvä silloin, kun kotihoidon käyntiin tarvitsee autoa. Ei tarvitse koko ajan työntää kolikkoa automaattiin, toteaa Keränen.

Kotihoitokin siirtyy kaupungilta Pirkanmaan hyvinvointialueen vastuulle

Keräsen nimi on monelle tuttu lehtien mielipidepalstoilta, jossa hän on vuosien mittaan kirjoituksissaan nostanut esiin kotihoidon epäkohtia. Hän on ollut aiemmin myös Tampereen kaupungin ikäihmisten palvelujen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnassa jäsenenä.

– Uskallan väittää, että olen itsekin vaikuttanut kotihoidon tilan parantumiseen tuomalla epäkohtia keskusteluun. Kymmenen vuotta sitten kirjoitin ensimmäisen mielipidekirjoitukseni siitä, mikä kotihoidon tilanne on ja minne se on ajautumassa, jos mitään ei tehdä. Tampereen kaupungilla kotihoito on kehittynyt ja mielestäni tilanne on selkeästi parempi kuin monessa muussa paikassa, sanoo Keränen.

Vuoden 2023 alussa Keräsen työnantaja vaihtuu taas, sillä kotihoito samoin kuin kaikki muutkin Tampereen kaupungin vastuulla olleet sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen vastuulle. Palvelut jatkuvat kuitenkin kuten aiemmin. Myös Keräsen työ jatkuu normaalisti ja asiakkaat pysyvät samoina kuin vuonna 2022.

Teksti: Marika Haapala
Kuvat: Marika Haapala
Jaa sosiaalisessa mediassa