Artikkeli
20.9.2022 08.23
Koukkuniemen lähihoitajat suihkutuspisteessä. Kuvassa myös apukädeksi kutsuttu laite.
Tanja Pensasmaan ja Heidi Seppälän osastolla moni vanhus käy suihkussa suihkulaverilla. Kun asukasta pesevällä hoitajalla on kädet täynnä, apukäsi pitelee suihkua luotettavasti.

Tanja Pensasmaan ideasta syntyi hoitajan apukäsi

Apukäsi on tukevasti suihkulaveriin tai -tuoliin kiinnitettävä laite, johon hoitaja voi asettaa suihkun. Apukäden protomalli palkittiin kaupungin Henkilöstö kehittäjänä -kilpailussa. Idea oli itänyt lähihoitaja Tanja Pensasmaan mielessä pitkään.

– Ajatus lähti jo yli kymmenen vuotta sitten, kun suihkutin yhtä palelevaa asukasta suihkulaverilla. Mietin, että onhan se ihan kauheaa olla alasti ja kylmissään, tähän pitäisi keksiä jokin ratkaisu, Pensasmaa kertoo. 

Kun ihminen tulee vanhaksi, voimat voivat hiipua jossakin vaiheessa niin vähiin, ettei esimerkiksi suihkun piteleminen kädessä enää onnistu kunnolla. Koukkuniemen Varpulan osastolla 23 asukkaat käyvät suihkussa enimmäkseen makuuasennossa, juuri tähän tarkoitukseen valmistetulla suihkulaverilla. 

Hoitajalla taas on vain kaksi kättä, ja ne tarvitaan asukkaan pesemiseen. Kolmas käsi olisi siis todella tarpeen, jotta hoitaja voisi pitää lämpimän veden virtaamassa asukkaan keholle, ja asukas pysyisi mukavan lämpöisenä.

Ideasta protomalliksi ja eteenpäin

Tanja Pensasmaa kehitteli ideaansa aika ajoin ja jutteli siitä miehelleen. Tänä vuonna Pensasmaitten autotallista sitten löytyivät laitteeseen soveltuvat osat, ja käsistään kätevä puoliso rakensi protomallin. Pensasmaa toi sen töihin ja esitteli kollegalleen lähihoitaja Heidi Seppälälle. 

– Olin apukädestä aivan innoissani ja olenkin käyttänyt sitä siitä lähtien. Tämän pitäisi olla suihkulaverien vakiovarusteena – ja ehkä se jonain päivänä onkin, Seppälä sanoo.

Protomalli täyttää tehtävänsä jo sellaisenaan, mutta mahdollista kaupallistamista varten se vaatisi vielä hienosäätöä. Pensasmaan ja Seppälän keskusteluissa on kaavailtu esimerkiksi ammattikoulujen opiskelijoita tekemään apukäden seuraavaa versiota. Sitä kelpaisi esitellä esimerkiksi Apuvälinemessuilla tai suihkulaverien valmistajille. 

– Saa soitella, jos joku haluaa auttaa meitä apukäden kehitystyössä! Minulta on jo kyselty, mistä näitä saa, vaikka olemme vielä protovaiheessa, Pensasmaa kertoo.

Osasto 23 on innostava työyhteisö

Hoitotyön arki on kiireistä, ja hoitajat tekevät töitä enimmäkseen niillä apuvälineillä, joita heille on annettu. Pensasmaalla ja Seppälällä on mielessään silti jo seuraavakin kehityskohde: suihkulaverin tyyny on perin epämukava, teräväreunainen ja huonosti paikallaan pysyvä. Sille pitäisi tehdä jotain.

– Tässäkin pitää asettua asukkaan asemaan: mitä minä haluaisin, jos olisin siinä suihkulaverilla pitkälläni, Pensasmaa sanoo.

Varpulan osastolla 23 ei tyrmätä työntekijöiden visioita, kertovat Pensasmaa ja Seppälä. Apukäden ideointi on tästä hyvä esimerkki. Osaston työyhteisö on innostava, henki hyvä, työkaverit mukavia ja voimavarana se, että jokainen saa olla oma itsensä.

Lähihoitajat testaavat suihkuveden lämpötilaa kädellä kokeillen.
Kuten kaikkiin apuvälineisiin apukäden käyttöönkin voi joutua totuttelemaan. Sitä on kuitenkin pidetty todella kätevänä laitteena ja ihmetelty, ettei moista ole aiemmin keksitty.
Teksti: Päivi Stenroos
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa