Tähtikatu – Walk of Fame Finland

HIM-yhtyeen tähti tähtikadulla.

Tällä sivulla

Tähtikatu on musiikkia, artisteja ja musiikintekijöitä kunnioittava katu Hollywoodin jalanjäljissä – ensimmäinen valtakunnallinen ja kansainvälinen Tähtikatu Suomessa. Tähtikatu rakentuu Åkerlundinkadulle Tullin alueelle.

Manserockin synnyinsijoille avattu katu elävöittää Tampereen katukuvaa ja tuo musiikin tarinat lähelle kaupunkilaisia ja turisteja. Vuosittain julkaistaan 3−8 uutta tähtien saajaa, joita yleisö saa ehdottaa. Nimeämisessä on otettu huomioon monimuotoisuus, valtakunnallisuus sekä tasa-arvo esimerkiksi sukupuolten ja iän näkökulmasta. Tärkeätä on myös Tampereen musiikkiperinnön merkitys.

Tähtikatu kartalla

Tähtikadun tähdet

Miksi Tähtikatu Tampereelle?

  • Tampere on Manserock-ilmiön koti ja vetovoimainen kulttuuri-, musiikki- ja matkailukaupunki.
  • Tampereelta on noussut julkisuuteen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä artisteja ja musiikintekijöitä.
  • Monet valtakunnallisesti merkittävimmät musiikkialan yhtiöt on perustettu Tampereella. Tähtikadun varrella sijaitsee mm. Headline Studio, jossa on äänitetty lukuisa joukko suomalaisen rockin merkkiteoksia.
  • Maailman kolmanneksi vanhin musiikkialan ammattilaistapahtuma Music x Media on järjestetty Tampereella jo 30 vuoden ajan ja se on tuonut kaupunkiin lähes tuhat vierasta kotimaasta ja kansainvälisesti jopa 25 maasta levy-, kustannus-, live-, jakelu-, tuotanto- ja media-aloilta. Music x Media onkin suomalaisen musiikkialan tärkein väylä kansainvälisille markkinoille.
  • Tampereella on Suomen aktiivisin musiikkiklubien yhteisö. Tästä kertoo, se että kaupungista tilitetään eniten Teosto-korvauksia.

Tähtikadun tarina

Tampereen musiikkikenttä on millä tahansa mittapuulla poikkeuksellisen aktiivinen ja monipuolinen. Tampereella järjestetään vuosittain useita kymmeniä musiikkifestivaaleja ja väkilukuun suhteutettuna eniten livekeikkoja Suomessa. Aktiivisia keikkapaikkoja on noin 20, levy-yhtiöitä saman verran. Tampere Filharmonia on klassisen musiikin pohjoinen kruununjalokivi, ja skaalan toisessa ääripäässä kaupungin typerryttävän laaja ja tasokas underground-skene tuottaa omaehtoisia helmiä äärimetallista elektroon. Tamperelaisten musiikkialan pioneerien vuonna 1989 synnyttämä Music x Media on Pohjoismaiden merkittävin musiikkialan ammattilaistapahtuma.

Siinä missä Helsinki on suomalaisen musiikkiteollisuuden kaupallinen keskus, Tampere on sen henkinen koti ja sulatusuuni: paikka jossa agraarinen rillumarei ja urbaani syke yhdistyivät maanläheiseksi, konstailemattomaksi, tinkimättömäksi ja perin juurin suomalaiseksi populaarimusiikiksi.

Samaan aikaan kun tuotantokustannusten nousu ja energiakriisit alkoivat 1970-luvun mittaan nakertaa perinteisten teollisuudenalojen elinmahdollisuuksia, 1960-luvun opiskelijaliikehdintä, sensuurin ja alkoholipolitiikan löyheneminen ja etenkin yhtenäiskulttuurin ja suurten musiikkitalojen vallan mureneminen 1970-luvun vaihteessa synnyttivät vastakulttuurin ja Tampereen nykyisen populaarimusiikkikentän.

Suomalaisten keikkapaikkojen klassikkoihin lukeutuva Ylioppilastalo avautui nykymuotoisena vuonna 1969. Vuonna 1971 Tapio Korjus perusti Tampereelle ohjelmatoimiston, josta myöhemmin kehittyi Rockadillo Records. Vuonna 1972 alkoi ilmestyä Musa-lehti ja kolme vuotta myöhemmin Soundi ja Pahkasika. Epe Heleniuksen vuonna 1972 avaama Epe’s oli ensimmäinen pääasiassa rockia myyvä suomalainen levykauppa, ja vuonna 1977 Helenius perusti legendaarisen Poko Rekordsin. Tampereen matka Suomen musiikkielämän kiintotähdeksi oli alkanut.

Tullin alue symboloi kenties parhaiten Tampereen muutosta teollisuuskaupungista kulttuurikaupungiksi. 1970-luvulla alkanut Tullin alueen rakennusten ja kaavojen käyttötarkoitusten muutos liike- ja toimistorakennuksien suuntaan oli ensimmäinen paikallinen konkreettinen ilmentymä muutoksesta jälkiteolliseen aikaan. 1980-luvun loppua kohti alueen muutosvauhti kiihtyi entisestään. Tampere-talo vihittiin käyttöön vuonna 1990. Tullin alueen kulttuuripainotusta vahvisti tullikamarin ja pakkahuoneen muutos kulttuurikeskukseksi vuonna 1988. Maantuotteen vanha mylly muutettiin kulttuuri- ja ravintolatila Telakaksi vuonna 1996.

(Lähde: Analyysiraportti: Tullin alueen yleissuunnitelma 22.2.2016)

Yhteystiedot

Tähtikadun toteuttavat yhteistyössä Tampereen kaupunki, Tampere-talo Oy ja Music x Media. Yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Bauer Media Oy.

Hanke on osa Viiden tähden keskustan kehitysohjelmaa sekä Tullin alueen kehittämistä.

Markus Joonas
Hankekehityspäällikkö
Puhelin:
050 345 0705
Puhelin:
050 345 0705

Tampereen kaupunki, Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, Kehitysohjelmat

Paulina Ahokas
Toimitusjohtaja
Puhelin:
03 243 4100

Tampere-talo Oy

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/tahtikatu

Päivitetty 23.10.2023