Kaksi katuun upotettu tähteä nimillä.

Tähtikatu – Walk of Fame Finland

Tampereella avattiin lokakuussa 2019 oma Tähtikatu. Tähtikatu on musiikkia, artisteja ja musiikintekijöitä kunnioittava katu Hollywoodin jalanjäljissä – ensimmäinen valtakunnallinen ja kansainvälinen Tähtikatu Suomessa. Tähtikatu rakentuu Åkerlundinkadulle Tullin alueelle.

Katu juhlistaa ja kunnioittaa kotimaisen ja kansainvälisen musiikkialan keskeisiä toimijoita Manserockin synnyinsijoilla Tampereella – niin alan ammattilaisia kuin artistitähtiä. Se elävöittää Tampereen katukuvaa ja tuo musiikin tarinat lähelle kaupunkilaisia ja turisteja.

Tähtikatu tukee keskeisesti samalla Tampereen keskustan ja Tullin alueen kehittämistä. Viiden tähden keskustana tunnettu Tampereen kaupungin kehittämisohjelma on pohja keskustan kaupunkiympäristön strategiselle, pitkäjänteiselle ja johdonmukaiselle kehittämiselle.

Ensimmäiset nimet ikuistettu tähtiin syksyllä 2019

Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2019 katuun upotettiin 11 tähteä. Niistä seitsemään yleisö pääsi vaikuttamaan keväällä 2019. Yleisöltä pyydettiin kyselyllä ehdotuksia musiikkialalla vaikuttavista henkilöistä tai yhtyeistä, joiden nimet he haluaisivat nähdä ikuistettuina Tähtikadun tähtilaattoihin.

Oman tähtensä kadulle saivat rap-artisti Cheek, manserockin pioneeri, muusikko Juice Leskinen, manserock-yhtye Popeda, laulaja Katri Helena, maamme kansallissäveltäjä Jean Sibelius, maamme kansainvälisesti menestynein nykysäveltäjä Kaija Saariaho ja musiikkialan yrittäjä Epe Helenius.

Jatkossakin yleisön ääni painaa Tähtikadun tähtien valinnassa. Yleisöltä kerätään joka vuosi ehdotuksia esimerkiksi artisteista, yhtyeistä tai musiikkialalla ansioituneista ammattilaisista.

Tampere Music Award -voittajien tähdet

Muut neljä ensimmäisessä vaiheessa upotettua tähteä ovat musiikkialalla ansioituneita nimekkäitä henkilöitä. Heille on myönnetty elämäntyöpalkinto Music x Media -tapahtumassa vuosina 2010–2019. Music x Media on Tampereella jo 30 vuoden ajan järjestetty musiikin ammattilaistapahtuma, jonka yhteydessä Tampere Music Award jaetaan. Kuhunkin neljään tähteen upotettiin syksyllä 2019 kaksi nimeä. Nimet ovat:

  • pohjoismaisen musiikkiviennin edistäjä Anna Hildur (2018) sekä virolainen kulttuurivaikuttaja Rein Lang (2010)
  • menestynyt ruotsalainen musiikkikustantaja Pelle Lidell (2017) sekä suomalaisbändejä Japaniin vienyt Onta Shiroh Kawaguchi (2016)
  • suomalaisen metallin sanansaattaja Holger Tiefenbach (2015) sekä Tallinn Music Weekin perustaja Helen Sildna (2014)
  • indieyhtiöiden puolestapuhuja Jonas Sjöström (2013) sekä musiikkivalokuvaaja ja -toimittaja Jan Sneum (2012).

Jatkossa Music x Media elämäntyöpalkinnon saaneet saavat kadulle tähden joka toinen vuosi. Yhteen tähteen upotetaan kahden edellisen vuoden voittajien nimet.

Tampereen Tähtikatu sai kuusi uutta tähteä vuonna 2020 ja viisi uutta tähteä vuonna 2021

Tähtikatu sai kuusi uutta tähteä syksyllä 2020: musiikkivaikuttaja Tapio Korjus, manserock-yhtye Eppu Normaali, metalliyhtye Nightwish, sopraano Karita Mattila, muusikko Ismo Alanko sekä iskelmälaulaja Paula Koivuniemi.

Tähtikadulle ikuistettiin viisi tähteä lisää syksyllä 2021. Uudet nimet ovat muusikko Mikko Alatalo, suomirock-yhtye , nykykansanmusiikkia esittävä Värttinä, iskelmä- ja pop-laulaja Kaija Koo sekä kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen.

Tähtikadulle nimetyt tähdet edustavat Tamperetta musiikkikaupunkina laajasti, sillä ne edustavat monipuolisesti eri sektoreita ja genrejä, eivät pelkästään popmusiikkia, rockia tai mitään muutakaan yksittäistä musiikkilajia. Nimeämisessä on otettu huomioon monimuotoisuus, valtakunnallisuus sekä tasa-arvo esimerkiksi sukupuolten ja iän näkökulmasta. Tärkeätä on myös Tampereen musiikkiperinnön merkitys.

Miksi Tähtikatu Tampereelle?

  • Tampere on Manserock-ilmiön koti ja vetovoimainen kulttuuri-, musiikki- ja matkailukaupunki.
  • Tampereelta on noussut julkisuuteen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä artisteja ja musiikintekijöitä.
  • Monet valtakunnallisesti merkittävimmät musiikkialan yhtiöt on perustettu Tampereella. Tähtikadun varrella sijaitsee mm. Headline Studio, jossa on äänitetty lukuisa joukko suomalaisen rockin merkkiteoksia.
  • Maailman kolmanneksi vanhin musiikkialan ammattilaistapahtuma Music x Media on järjestetty Tampereella jo 30 vuoden ajan ja se on tuonut kaupunkiin lähes tuhat vierasta kotimaasta ja kansainvälisesti jopa 25 maasta levy-, kustannus-, live-, jakelu-, tuotanto- ja media-aloilta. Music x Media onkin suomalaisen musiikkialan tärkein väylä kansainvälisille markkinoille.
  • Tampereella on Suomen aktiivisin musiikkiklubien yhteisö. Tästä kertoo, se että kaupungista tilitetään eniten Teosto-korvauksia.

Tähtikadun tarina

Tampereen musiikkikenttä on millä tahansa mittapuulla poikkeuksellisen aktiivinen ja monipuolinen. Tampereella järjestetään vuosittain useita kymmeniä musiikkifestivaaleja ja väkilukuun suhteutettuna eniten livekeikkoja Suomessa. Aktiivisia keikkapaikkoja on noin 20, levy-yhtiöitä saman verran. Tampere Filharmonia on klassisen musiikin pohjoinen kruununjalokivi, ja skaalan toisessa ääripäässä kaupungin typerryttävän laaja ja tasokas underground-skene tuottaa omaehtoisia helmiä äärimetallista elektroon. Tamperelaisten musiikkialan pioneerien vuonna 1989 synnyttämä Music x Media on Pohjoismaiden merkittävin musiikkialan ammattilaistapahtuma.

Siinä missä Helsinki on suomalaisen musiikkiteollisuuden kaupallinen keskus, Tampere on sen henkinen koti ja sulatusuuni: paikka jossa agraarinen rillumarei ja urbaani syke yhdistyivät maanläheiseksi, konstailemattomaksi, tinkimättömäksi ja perin juurin suomalaiseksi populaarimusiikiksi.

Samaan aikaan kun tuotantokustannusten nousu ja energiakriisit alkoivat 1970-luvun mittaan nakertaa perinteisten teollisuudenalojen elinmahdollisuuksia, 1960-luvun opiskelijaliikehdintä, sensuurin ja alkoholipolitiikan löyheneminen ja etenkin yhtenäiskulttuurin ja suurten musiikkitalojen vallan mureneminen 1970-luvun vaihteessa synnyttivät vastakulttuurin ja Tampereen nykyisen populaarimusiikkikentän.

Suomalaisten keikkapaikkojen klassikkoihin lukeutuva Ylioppilastalo avautui nykymuotoisena vuonna 1969. Vuonna 1971 Tapio Korjus perusti Tampereelle ohjelmatoimiston, josta myöhemmin kehittyi Rockadillo Records. Vuonna 1972 alkoi ilmestyä Musa-lehti ja kolme vuotta myöhemmin Soundi ja Pahkasika. Epe Heleniuksen vuonna 1972 avaama Epe’s oli ensimmäinen pääasiassa rockia myyvä suomalainen levykauppa, ja vuonna 1977 Helenius perusti legendaarisen Poko Rekordsin. Tampereen matka Suomen musiikkielämän kiintotähdeksi oli alkanut.

Tullin alue symboloi kenties parhaiten Tampereen muutosta teollisuuskaupungista kulttuurikaupungiksi. 1970-luvulla alkanut Tullin alueen rakennusten ja kaavojen käyttötarkoitusten muutos liike- ja toimistorakennuksien suuntaan oli ensimmäinen paikallinen konkreettinen ilmentymä muutoksesta jälkiteolliseen aikaan. 1980-luvun loppua kohti alueen muutosvauhti kiihtyi entisestään. Tampere-talo vihittiin käyttöön vuonna 1990. Tullin alueen kulttuuripainotusta vahvisti tullikamarin ja pakkahuoneen muutos kulttuurikeskukseksi vuonna 1988. Maantuotteen vanha mylly muutettiin kulttuuri- ja ravintolatila Telakaksi vuonna 1996.

(Lähde: Analyysiraportti: Tullin alueen yleissuunnitelma 22.2.2016)

Yhteystiedot

Tähtikadun toteuttavat yhteistyössä Tampereen kaupunki, Tampere-talo Oy ja Music x Media. Yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Bauer Media Oy.

Hanke on osa Viiden tähden keskustan kehitysohjelmaa sekä Tullin alueen kehittämistä.

Hankekehityspäällikkö Markus Joonas
Puhelin:
050 345 0705
Puhelin:
050 345 0705

Tampereen kaupunki, Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, Kehitysohjelmat

Toimitusjohtaja Pauliina Ahokas
Puhelin:
03 243 4100

Tampere-talo Oy

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/tahtikatu

Päivitetty 23.6.2022