Tampereen kaupunginkirjasto

Toiminta-ajatus

Tampereen kaupunginkirjasto tarjoaa monipuoliset ja uudistuvat kokoelmat, laitteet ja tilat oppimiseen, harrastamiseen ja työskentelyyn sekä opastusta niiden käyttöön.

Tavoitteena on mahdollistaa asukkaille pääsy tiedon ja kulttuurisisältöjen äärelle, tukea lukutaitoja ja lukuharrastusta sekä edistää yhdenvertaisuutta ja yhteiskunnallista vuoropuhelua.

Kirjastoverkko

Tampereen kaupunginkirjastoon kuuluvat pääkirjasto Metso, 14 lähikirjastoa, kaksi kirjastoautoa ja kirjaston kotipalvelut. Kirjastossa työskentelee lähes 200 henkilöä. Kirjastopalvelujohtajana toimii Niina Salmenkangas. Kirjastoihin voit tutustua niiden omilla sivulla. Henkilökunnan yhteystiedot löydät Ota yhteyttä kirjastoon -sivulta.

Historiaa

Tampereen ensimmäinen kaikille kaupunkilaisille tarkoitettu lainakirjasto, Sällskapet för Låne Bibliotheket i Tammerfors stad, perustettiin vuonna 1837. Kirjastolla ei ollut omia tiloja, vaan se toimi vaihtuvissa vuokratiloissa.

Ajatus oman talon rakentamisesta kirjastolle ja lukusalille vahvistui 1800-luvun loppuvuosina. Monien vaiheiden jälkeen kirjastotalo valmistui 1925.

Nykyisen pääkirjaston suunnittelukilpailu pidettiin vuonna 1978. Kilpailun voittivat arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä ehdotuksellaan "Soidinkuvat". Pääkirjasto Metso avattiin yleisölle elokuussa 1986. Rakennus on kokonaistaideteos, jossa kaikki yksityiskohdat on harkittu tarkoin. Metsosta on tullut yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista rakennuksista.

Tampereen kaupunginkirjaston historiaan voi tutustua Matti Wacklinin teoksessa Kaikkien sielujen apteekki (2011).

Arkkitehtuuri

Arkkitehtipari Reima ja Raili Pietilän työ näkyy vahvasti Tampereen kirjastoarkkitehtuurissa. He ovat suunnitelleet sekä pääkirjasto Metson että Hervannan kirjaston. Molemmat rakennukset ovat kansainvälisesti arvostettuja ja paljon vierailtuja kohteita. Myös Sampolan ja Lielahden isot kirjastot ovat arkkitehtuuriltaan kiinnostavia rakennuksia.

Tampereen pienemmät kirjastot edustavat oman aikakautensa arkkitehtuuria. Useat eri lähikirjastot on saavutettavuuden vuoksi sijoitettu koulujen ja muiden kaupungin toimitilojen yhteyteen.