Syksystä 2021 saakka on rakennettu ymmärrystä ilmiöstä ja kohderyhmästä yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Projektin alussa haastateltiin itsenäisesti asuvien nuorten kanssa työskenteleviä toimijoita. Ymmärrystä syvennettiin dialogisin menetelmin toteutetussa työpajoissa.
Kevään 2022 alussa nuorista koottiin säännöllisesti kokoontuva kokemusasiantuntijaryhmä, jonka tapaamisissa nuoret pääsevät kertomaan tarpeistaan ja toiveistaan. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti kuukausittain, ja sen jäsenet osallistuvat projektin työpajoihin. Kokemusasiantuntijanuorilta on kerätty tietoa myös ryhmähaastatteluilla, joissa nuoret nostivat esiin
- toimeentuloon ja viranomaisasiointiin liittyvät haasteet
- yksinäisyyden, vanhempien roolia tukijoina ja ystävyyssuhteet voimavarana
- arkiympäristöjen (koulun) tärkeän roolin ryhmämuotoisen ja yksilöllisen tuen tarjoajana
- kodinhoitoon liittyvät käytännön haasteet
- edullisten ja ilmaisten harrastusmahdollisuuksien tarpeen.
Ilmiön ymmärrystä syvennettiin kolmannessa työpajassa, jossa ekosysteemin toimijoille esiteltiin lapsiperhetietoa. Data kertoo, että itsenäisesti asuvia 16 - 18-vuotiaita nuoria on Tampereella noin 2000 ja että tähän ryhmään kuuluvilla nuorilla on haasteita useissa hyvinvointivarannoissa. Itsenäisesti asuvilla 16–18-vuotiaiden nuorilla tilapäisen tuen tarve on siis selvästi suurempi kuin huoltajan kanssa asuvilla nuorilla.