Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Pysäköintiluvat

Tampereella on käytössä seuraavat pysäköintiluvat 1.11.2018 alkaen:

 • Asukaspysäköintilupa
 • Vieraspysäköintilupa (kokeilu aloitetaan myöhemmin alueilla F, G, J ja K)
 • Yrityspysäköintilupa
 • Työmatkapysäköintilupa (kokeilu alueilla F, G, J ja K)
 • Yhteiskäyttöautojen pysäköintilupa (otetaan käyttöön 1.1.2019)

Pysäköintiluvan lunastaneen ajoneuvon kuljettajalla on oikeus poiketa liikennemerkillä osoitetusta pysäköintikiellosta, -rajoituksesta tai maksusta, mikäli lisäkilvellä näin on määrätty.

Luvan lunastaminen ei takaa pysäköintipaikkaa, vaan sallii ainoastaan poikkeamisen pysäköintikielloista, joihin on liitetty asianmukainen lisäkilpi. Lupa ei ole voimassa kuin merkityillä paikoilla.

Asukaspysäköintilupa

 • Luvan voi lunastaa asukaspysäköintitunnuksen alueella asuva 15 vuotta täyttänyt henkilö (jäljempänä asukas).
 • Lupa voidaan myöntää liikennekäytössä olevalle henkilö- tai pakettiautolle, mopoautolle tai enintään 3 500 kg:n painoiselle erikoisautolle tai moottoripyörälle. Jos ajoneuvo poistetaan liikenteestä, lupa ei ole voimassa.
 • Asukkaat saavat lunastaa yhden (1) pysäköintiluvan.
 • Yhteen asukaspysäköintilupaan saa liittää kerrallaan enintään kaksi (2) rekisteritunnusta.
 • Pysäköintiluvalla on oikeus pysäköidä vain yksi ajoneuvo kerrallaan.
 • Pysäköintitunnuksen voi lunastaa 1 - 12 kuukaudeksi.

Asukaspysäköintiin liittyvät ongelmatilanteet

Olen juuri muuttanut alueelle
Osoitteenmuutokset päivittyvät suomi.fi -järjestelmään noin kolmessa viikossa, joten järjestelmä hylkää hakemuksen vanhan osoitteen perusteella ennen tietojen päivittymistä. Asukas- tai vieraspysäköintiluvan voi hankkia pysäköinninvalvonnan toimistolta osoittamalla uuden kotiosoitteen esim. vuokrasopimuksella tai sähkösopimuksella.

Miten voi tunnistautua suomi.fi -järjestelmässä?
Tunnistautumiseen käyvät pankkitunnukset, varmennekortti, mobiilivarmenne, katso OTP ja katso PWD.

Minulla ei ole tunnistautumisen mahdollistavia palveluita käytössä
Asukaspysäköintiluvan tai vieraspysäköintiluvan voi hankkia myös Frenckellin palvelupisteestä. Lupaa hakevan tulee osoittaa esim. vuokrasopimuksella tai sähkösopimuksella, että asuu lupa-alueella.

Voiko samaan talouteen hankkia useampia asukaspysäköintilupia?
Kyllä voi. Asukaspysäköintiluvan voi hankkia jokainen 15 vuotta täyttänyt henkilö, joka asuu tunnusalueella.

Miksi asukaspysäköintilupa myönnetään jo 15 vuotiaalle eikä vasta 18-vuotiaalle?
15-vuotiaalla voi olla käytössään mopoauto.

Voiko asukaspysäköintiluvan hankkia, vaikka asuu tunnusalueen rajojen ulkopuolella?
Ei voi.

Vieraspysäköintilupa

Vieraspysäköintilupamenettelyn kokeilu aloitetaan myöhemmin pysäköintitunnusten F, G, J ja K alueilla. Muilla alueilla vieraiden pysäköintiin on lyhyen kävelymatkan päässä käytettävissä yli 4 h kestävän pysäköinnin mahdollistavia kadunvarsipaikkoja tai pysäköintilaitoksia.

Pitkällä aikavälillä tunnuksen käytöstä luovutaan, kun autolla keskustan tuntumaan saapuville on tarjolla liityntäpysäköintialueita ja niiltä sujuvat joukkoliikenneyhteydet alueelle tai kaupunkipyöräjärjestelmä tai alueille on toteutettu pysäköintilaitos tai muita pitkäaikaisia pysäköintimahdollisuuksia.

 • Vieraspysäköintitunnuksen voi lunastaa asukaspysäköintitunnusten F, G, J ja K alueen asukas.
 • Lupa voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, mopoautolle tai enintään 3 500 kg:n painoiselle erikoisautolle tai moottoripyörälle.
 • Lupa liitetään yhteen (1) rekisteritunnukseen.
 • Vieraslupa on voimassa 24 h.
 • Asukkaat voivat lunastaa yhden vieraspysäköintiluvan päivässä.

Vieraspysäköintiin liittyvät ongelmatilanteet

Tarvitseeko hankkia asukaspysäköintilupa, jos haluaa hankkia vieraspysäköintiluvan?
Ei tarvitse. Vieraspysäköintilupa ja asukaspysäköintilupa ovat toisistaan erilliset luvat, mutta molemmat myönnetään vain alueen asukkaalle.

Miksi vieras ei voi ostaa itse itselleen vieraspysäköintilupaa?
Vieraspysäköintilupa on tarkoitettu vain alueella asuvien vieraille. Rekisteröinnin yhteydessä tunnistaudutaan suomi.fi -järjestelmässä, jolloin varmistetaan, että hakijan kotiosoite on pysäköintitunnusalueella.

Yrityspysäköintilupa

 • Luvan voi lunastaa yrityspysäköintitunnuksen alueella toimiva yritys, elinkeinonharjoittaja tai julkisyhteisö (jäljempänä yleisnimityksenä yritys).
 • Lupa voidaan myöntää yrityksen toimintaan liittyvässä käytössä olevalle henkilö- tai pakettiautolle, mopoautolle tai enintään 3 500 kg:n painoiselle erikoisautolle tai moottoripyörälle. Jos ajoneuvo poistetaan liikenteestä, lupa ei ole voimassa. Lupaa ei myönnetä pelkkiin työmatkoihin.
 • Yrityksillä on mahdollisuus lunastaa enintään kymmenen (10) lupaa vuodessa.
 • Lupaan saa liittää kerrallaan enintään kolme (3) rekisteritunnusta.
 • Pysäköintiluvalla on oikeus pysäköidä vain yksi ajoneuvo kerrallaan.
 • Luvan voi lunastaa 12 kuukaudeksi kerrallaan.

Työmatkapysäköintilupa

Työmatkapysäköintilupamenettelyä kokeillaan 1.11.2018 - 31.12.2019 pysäköintitunnusten F, G, J ja K alueilla. Muilla alueilla työmatkapysäköintiin on lyhyen kävelymatkan päässä käytettävissä yli 4 h kestävän pysäköinnin mahdollistavia kadunvarsipaikkoja tai pysäköintilaitoksia.

Pitkällä aikavälillä tunnuksen käytöstä luovutaan, kun autolla keskustan tuntumaan saapuville on tarjolla liityntäpysäköintialueita ja niiltä sujuvat joukkoliikenneyhteydet alueelle tai kaupunkipyöräjärjestelmä tai alueille on toteutettu pysäköintilaitos tai muita pitkäaikaisia pysäköintimahdollisuuksia.

 • Työmatkapysäköintitunnuksen voi lunastaa asukaspysäköintitunnusten F, G, J ja K alueella töissä käyvä henkilö.
 • Lupa voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, mopoautolle tai enintään 3 500 kg:n painoiselle erikoisautolle tai moottoripyörälle.
 • Yhteen työmatkapysäköintilupaan saa liittää enintään kaksi (2) rekisteritunnusta.
 • Pysäköintiluvalla on oikeus pysäköidä vain yksi ajoneuvo kerrallaan.
 • Pysäköintitunnuksen voi lunastaa 1 kuukaudeksi kerrallaan.

Työmatkapysäköintiin liittyvät ongelmatilanteet

Voiko työmatkapysäköintiluvan hankkia, vaikka työpaikka on tunnusalueen rajojen ulkopuolella?
Ei voi. Työmatkapysäköintilupa on tarkoitettu vain alueella töissä käyville.

Miten voin hankkia työmatkapysäköintiluvan alueelle, jos työnantajan osoite on rekisteröity alueen ulkopuolelle?
Erikoistapauksissa voi ottaa yhteyttä pysäköinninvalvontaan. Perusteltu pysäköintitarve alueella voi johtua esim. työn liikkuvasta luonteesta (rakentaminen tms.) tai työstä alueella asuvan asiakkaan kotona.

Miten voin hankkia työmatkapysäköintiluvan alueelle, jos käytössäni ei ole henkilökohtaista työpaikan sähköpostiosoitetta?
Sähköpostiosoitteen ei tarvitse olla henkilökohtainen, mutta yhdellä sähköpostiosoitteella voi hakea vain yhtä lupaa. Erikoistapauksissa voi ottaa yhteyttä pysäköinninvalvontaan.

Miksi työmatkapysäköintilupaa ei voi hankkia vuodeksi?
Työmatkapysäköintilupakäytäntöä on päätetty kokeilla vuoden 2019 loppuun asti. Kokeilun lyhyt aika ei mahdollista vuoden lupien myymistä.

Kuinka pysäköintilupaa haetaan ja käytetään?

Pysäköintiluvan hakemista varten asukkaan, yrityksen tai työntekijän tulee rekisteröityä eParking-järjestelmään osoitteessa eparking.fi .

Yritys- tai työmatkapysäköintilupaa hakevan tulee käyttää rekisteröitymiseen työpaikan sähköpostiosoitetta. Rekisteröityminen eParking-järjestelmään ja sen käyttö on asiakkaalle ilmaista.

Asukas, jonka kotiosoite on väestötietojärjestelmässä oikein, voi hankkia pysäköintiluvan välittömästi rekisteröitymisen yhteydessä. Yritysten ja työntekijöiden rekisteröinnin yhteydessä tarkistetaan lupaehtojen täyttyminen, joten käsittely voi kestää 1 - 5 arkipäivää.

Rekisteröitymisen jälkeen pysäköintilupaa haetaan eParking-järjestelmässä. Pysäköintilupa on voimassa heti, kun maksu on suoritettu.

Luvat myönnetään ja valvotaan sähköisellä sovelluksella. Ajoneuvossa ei tarvita lupatunnistetta esim. tarraa tai lappua.

Palveluun voi rekisteröityä ja pysäköintiluvan voi ostaa myös Frenckellin palvelupisteestä.

Pysäköintiluvalla on oikeus pysäköidä vain yksi ajoneuvo kerrallaan. Pysäköitävän ajoneuvon rekisteritunnus tulee olla aktivoituna eParking-järjestelmässä.

Mikäli pysäköintilupaan on lisätty useampia rekisteritunnuksia, aktivointi tulee tehdä sen ajoneuvon rekisteritunnukselle, joka pysäköidään. Aktivoinnin voi tehdä eParking-järjestelmässä tai iPhoneen App Storesta ladattavalla sovelluksella tai Android-älypuhelimeen Google Playsta ladattavalla sovelluksella.

Pysäköintilupaan liittyvien tietojen muuttuessa on luvan haltijan päivitettävä välittömästi uudet tiedot joko osoitteessa eparking.fi tai Frenckellin palvelupisteessä.

Pysäköintiluvan voimassaolo ja oikeus sen käyttämiseen päättyvät välittömästi, kun jokin luvan saantiedellytyksistä päättyy.

Mitä lupa maksaa?

Asukaspysäköintilupa: 17,98 euroa/kk tai 186 euroa/vuosi tai alueella G 46,50e/3kk
Vieraspysäköintilupa: 5 euroa/vrk
Yrityspysäköintilupa: 434 euroa/vuosi
Työmatkapysäköintilupa: 51 euroa/kk

Hinnat sisältävät alv:n (24 %).

Luvan voi maksaa eParking-järjestelmästä verkkopankissa tai Frenckellin palvelupisteessä käteisellä, pankkikortilla tai luottokortilla.

Kassapalvelut

Frenckellinaukio 2 B

avoinna ma - pe klo 8.30 - 15.45, suljettuna ma - pe 12.30 - 13.00

Pysäköintitunnukset ja -alueet

Pysäköintitunnus A: Juhannuskylä
Pysäköintitunnus B: Sorsapuisto ja Tammela
Pysäköintitunnus C: Amurin itäosa
Pysäköintitunnus D: Kaakinmaa
Pysäköintitunnus E: Puuvillatehtaankatu
Pysäköintitunnus F: Pyynikki
Pysäköintitunnus G: Onkiniemi (G-lupa on voimassa 1.6. - 31.8.)
Pysäköintitunnus H: Armonkallio
Pysäköintitunnus J: Kaleva
Pysäköintitunnus K: Amurin länsiosa
Pysäköintitunnus Z: Pysäköinti on sallittu tunnusten A, B, C, D, E, F, G, H, I, J ja K alueilla sekä paikoilla, joissa lisäkilvellä sallitaan pysäköinti tunnuksella Z.