IMAGINE the Citiverse tapahtumassa sukellettiin sujuvan ja älykkään liikkumisen merkitykseen kaupungeissa
Älykkäät liikenneratkaisut olivat yksi Tampereella toukokuun lopulla järjestetyn IMAGINE the Citiverse-tapahtuman neljästä pääteemasta. Muita teemoja olivat kestävyys, turvallisuus ja hyvinvointi.
Tapahtuman keynote-puheenvuoroihin kuului Los Angelesin metron innovaatiojohtaja Seleta Reynoldsin puheenvuoro. Reynolds käsitteli puheenvuorossaan erityisesti sitä, miten julkinen joukkoliikennejärjestelmä ja saavutettavat liikkumispalvelut ovat yhteydessä tasa-arvoon, saavutettavuuteen sekä hyvinvointiin, esimerkiksi mielenterveyteen. Lisäksi Reynolds korosti puheessaan kaupunkilaisten tarpeiden kuuntelua suunnittelussa, sekä julkisen ja yksityisen sektorin välisen yhteistyön tärkeyttä.
Imaginessa oltiin juuri yhdessä tekemisen, osallistamisen ja ihmisten arjen tarpeiden kuuntelun äärellä. Tapahtumassa kaupungit ympäri maailmaa esittelivät ajankohtaisia ongelmiaan ja haasteitaan, joihin yritykset tarjosivat ratkaisuja. Monella näistä haasteista ja ratkaisuista oli yhtymäpintaa sujuvaan ja kestävään liikkumiseen kaupungeissa.
– Osallistumme tapahtumiin Suomessa ja maailmalla, joissa painopiste on älykkäässä ja kestävässä liikkumisessa, joten tällainen älykaupunkipainotteinen tapahtuma palvelee jäsenistöämme erittäin hyvin. Keskusteluissa korostuu liikkumisen rooli osana elinvoimaista kaupunkia ja sen sujuvaa arkea. Erityisen hienoa on ollut ratkaisukeskeinen lähestyminen, jossa kaupungit, tutkimusala ja yritykset hakevat yhdessä ratkaisuja kaupunkien haasteisiin, ja samalla oppivat yhdessä miten esimerkiksi tekoälyn avulla voidaan luoda entistä saavutettavampia ja kestävämpiä ratkaisuja, toteaa Marko Forsblom, ITS Finlandin toimitusjohtaja.

Älykästä liikkumista rakennetaan yhdessä kaupunkien, tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa
– Tampereen salaisuus menestyksekkään älyliikenteen kehittämisessä on varmasti monipuolinen, verkostomaisen yhteistyön ja älyliikenteen systemaattinen kehitys. Seudulla on yliopistot, maailmanluokan tutkimusta ja aktiivisia yrityksiä, toteaa Mika Kulmala, liikkumisen hallinnan projektipäällikkö Tampereen kaupungilta.
Los Angelesin delegaatio tutustui IMAGINE-vierailunsa yhteydessä Tampereen älykkään liikkumisen ratkaisuihin, esimerkiksi Lyyli living lab -ratikkaan, jota hyödynnetään tutkimus- ja kehityskäytössä eri tahojen kesken. Tampere tekee joukkoliikennekehityksessä myös kansainvälistä yhteistyötä. Tapahtuman liikkumiseen keskittyvällä alueella vieraili myös delegaatio Texasin Austinista.
– Imaginen liikkumisen osastolla oli yli kaksikymmentä yritystä esittelemässä palveluitaan. Yritykset olivat ITS Finlandin, ITS Factoryn ja Lyyli Living Labin jäseniä. Lisäksi siellä pidettiin messujen aikana tutkimuslaitosten tietoiskuja alan tutkimuksesta molempina päivinä, kertoo Jari Ikonen, älykkään liikkumisen asiakasvastaava Business Tampereelta.
Tapahtumassa korostuivat verkostotyöskentelyn hyödyt niin puheenvuoroissa kuin kohtaamisissa.
– Verkostomaisen yhteistyön avulla saadaan viimeisin tieto ja kokemukset jalostettavaksi. Tämä kaikki konkretisoituu hankkeiksi, piloteiksi ja innovatiivisiksi hankinnoiksi. Viime vuosina yhteistyö ITS Finlandin kanssa on ollut tiivistä, Kulmala kertoo.
– Tampereen kaupunki organisaationa on ollut digitalisaation edelläkävijöitä ja älyliikennepuolella myös rohkea hankkija ja kokeiluiden mahdollistaja. On hienoa miten Tampereella liikkuminen kytkeytyy esimerkiksi elämyksiin: Tapparan ja Ilveksen pelien lipulla voi matkustaa ilmaiseksi peliin joukkoliikenteessä, Forsblom toteaa.