Imagine the Metaverse kokosi Tampereelle teknologia-alan supernimiä

Imagine the Metaverse -tapahtumassa kuultiin Microsoftin operatiivisen johtajan Teemu Vidgrenin sekä maailman ensimmäisen VR-sitcomin luojan Eve Westonin kaltaisia teknologia-alan huippunimiä. Kansainvälinen tapahtuma tarjosi kävijöilleen virtuaalisen ja reaalimaailman yhdistäviä elämyksiä, sekä yrityksille alustan kertoa innovaatioistaan ja verkostoitua.
Messuhallissa tapahtumaständejä ja ihmisiä, taustalla päälava ja valonheittimiä.
Tapahtuman demoalueella kävijät pääsivät tutustumaan metaversen tarjoamiin elämyksiin.

11.–12.6. Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen kerääntyi yli tuhat kävijää tutustumaan metaversen, eli virtuaalisen ja reaalimaailman limittymisen tuomiin mahdollisuuksiin kaupunkikehityksen, elämystalouden, teollisuuden ja liike-elämän näkökulmista. Kävijöiden joukossa oli alan asiantuntijoita yritysten, tutkimuslaitosten ja kaupunkien puolelta. Kansainvälinen tapahtuma keräsi kävijöitä 33 maasta.

– Imagine the Metaverse konkretisoi teknologista muutosta, jonka keskellä elämme. Tampereelle on tärkeää ottaa aktiivinen rooli tämän muutoksen eturintamassa. Tapahtumassa nähtiin hienoja askeleita tällä saralla, kuten kansainvälisten yhteistyöhankkeiden lanseerauksia, yritysten ja julkisen puolen yhteistyötä ja uusia elämysteknologioita, toteaa kehittämispäällikkö Tiia Joki Tampereen kaupungilta.

Tapahtuma syntyi yhteistyön voimin. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Tampereen kaupunki sekä Tampereen Messut. Tapahtuman pääkumppaneita ovat Tampereen kaupunki ja Microsoft. Lisäksi kumppaneita ovat Nokia, Fujitsu, Intelligent Traffic Systems Finland (ITS), Smart City Innovation Cluster (SCIC), Cisco ja Bable Smart Cities.

– Tällaiset tapahtumat tukevat Tampereen kilpailukykyä, elinvoimaa ja vientimahdollisuuksia. Esimerkiksi Business Finland toi delegaation Los Angelesista Tampereelle tapahtuman yhteyteen tutustumaan älykkäisiin kaupunkiratkaisuihimme. Tapahtumat, kuten Imagine, toimivat kansainvälisinä näyteikkunoina alueemme osaamiselle ja yrityksille, toteaa ohjelmapäällikkö Outi Valkama Tampereen kaupungilta.  

Lisäksi tapahtumassa nähtiin delegaatioita muun muassa Indonesiasta ja Rotterdamista. 

Myös Business Tampere oli mukana tapahtumassa.

Puheenvuoroja digitaalisesta muutoksesta ja elämyksiä

Tapahtumassa esiteltiin uusimpia teknologioita. Demoalueella kävijät pääsivät tutustumaan metaversen tarjoamiin elämyksiin, kuten vierailemaan Vapriikin näyttelyissä reaaliaikaisesti tapahtumasta käsin.

Demoalueella oli yritysten esittelypisteitä, ja kävijät pääsivät esimerkiksi Nokian pisteellä kokemaan vr-lasien kautta paikallisen jääkiekko-ottelun vastakkaisilla puolilla pelaavien joukkueiden näkökulmista, sekä tutustumaan tulipalon sammutusoperaatioon. Tapahtuman parkkialueella kävijöiden oli mahdollista kokeilla, miten etäajettava auto toimii. 

Puheenvuorot käsittelivät kysymystä, miten uudet teknologiat muuttavat tapaamme olla vuorovaikutuksessa, tarjoavat uusia elämyksiä ja tapoja tehdä töitä, sekä työkaluja globaalien haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja auttavat kaupunkeja kasvamaan kestävästi. 

Tapahtuma käynnistyi Helsinki XR-Centerin teknologia-asiantuntija Santeri Saarisen puheenvuorolla metaversen historiasta ja tulevaisuudesta. Aikajanalle piirtyi nostoja niin pelimaailmasta kuin sosiaalisen median alustoilta. Saarinen kuvaa metaversea erilaisten teknologioiden, taiteen, tieteen ja populaarikulttuurin risteyskohdaksi. Tapahtuman loppupuolella keynote-puhuja Eve Weston julisti, että metaversesta tulee sellainen, joksi sen ”vanhempina” kasvatamme. 

Imagine the Metaverse toimii Tampereen metaverse-kehityksen näyteikkunana

Metaverse-kehityksen edistäminen tukee kaupungin strategista painopistettä olla rohkea edelläkävijä. Viime kesänä Tampere julkisti yhdessä lontoolaisen The Metaverse Instituten kanssa tekemänsä Metaverse vision. Imagine the Metaversen yhteydessä Tampere kertoi olevansa rahoitussopimuksen neuvotteluvaiheessa x-CITE-nimisessä EU-hankeessa, joka luo eurooppalaista, kaupunkien yhteistä metaversea, ”CitiVersea”. Tampere on mukana johtamassa hanketta.

– Tampereella on tehty yhdessä kumppaneiden kanssa pitkäjänteisesti pioneerityötä älykkäiden kaupunkiratkaisujen ja metaversen saralla, ja tämä tunnistetaan maailmalla. Esimerkiksi viime marraskuussa voitimme Barcelonassa World Smart City Awardseissa mahdollistavien teknologioiden palkinnon kekseliäistä tavoistamme hyödyntää kaupungin yhteistä IoT-alustaa, Valkama toteaa.

– Olemme tehneet hienoja avauksia, silti Metaverse-työ on vasta alussa. Siihen tarvitaan yhteistyötä ja verkostoja. Iloitsemme saavutuksista ja Imagine-tapahtuman onnistumisesta, mutta katseemme on suunnattu jo tulevaisuuden tarpeisiin: uusiin innovaatioihin ja yhteistyökuvioihin, Joki kertoo.

Lisätietoja

Tiia Joki
Kehittämispäällikkö
Puhelin:
040 063 6838
Outi Valkama
Ohjelmapäällikkö
Puhelin:
040 801 6423
Teksti: Elina Uusitalo
Kuvat: Mikko Vares
Jaa sosiaalisessa mediassa