Masseista mahiksia -avustus tanssittaa Normaalikoulussa

Tampereen normaalikoulun aktiivinen oppilaskunta järjestää lukuvuoden aikana paljon toimintaa. Niihin kuuluu myös viikoittain järjestettävät Tanssivälkät. Toiminnan rahoittamiseen oppilaat ovat saaneet kaupungin Masseista mahiksia -avustusta.
Kolme lasta, vasemmanpuoleisin on kannettavan tietokoneen ääressä.
Aino Peltonen, Saida Kela ja Freija Gerdt (kuvassa vasemmalta oikealle) ovat mukana tanssittamassa muita norssilaisia.

Kello on vähän vaille kymmenen keskiviikkoaamuna. Tampereen normaalikoulun aulaan on kerääntynyt viitisenkymmentä oppilasta, useimmat alakoululaisia. Tasan kymmeneltä oppilaskunnan edustajat laittavat musiikin soimaan, aulan isolla näytöllä alkaa pyöriä tanssivideo ja koko oppilasjoukko alkaa tanssia videon mallin mukaan. Joka keskiviikkoinen Tanssivälkkä on alkanut.

- Palkitsemme parhaita tanssijoita ja hankimme rekvisiittaa vapuksi ja halloweeniksi, sekä järjestimme pääsiäismunajahdin ja ystävänpäivätapahtuman, kertovat oppilaskunnan aktiivit ja Tanssivälkän pyörittäjät Saida Kela ja Freija Gerdt.

Oppilaskunta tanssittaa ja organisoi omatoimisesti

Tanssivälkkä sinänsä on jo vanha konsepti. Alun perin idean keksivät yläkoulun oppilaskuntalaiset ja he järjestävät välituntitanssit kaikille edelleen joka perjantai. Idea laajennettiin yhtenäiskoulun hengessä myös alakoululaisten puolelle, jotka siis tanssittavat oppilaita keskiviikkoisin. Tällöin tanssijatkin ovat enimmäkseen alakoululaisia, mutta ainakin takariviin oli uskaltautunut muutama yläkoululainenkin.

Opettajat auttoivat alakoululaisia hieman alussa käynnistämään toimintaa, mutta sen jälkeen oppilaskunta on pyörittänyt sitä täysin omatoimisesti. Opettaja Mikko Horilan mukaan oppilaskunnan aktiivit saavat sen vuoksi lähteä joskus tunneilta aikaisemmin tai saapua myöhässä, mutta itse opiskelusta he eivät saa helpotusta. 

Mikä Masseista mahiksia?

Masseista mahiksia -rahaa myönnetään hankkeille, joissa lapset ja nuoret itse järjestävät toimintaa toisille lapsille ja nuorille kouluissa ja päiväkodeissa. Tarkoitus on tuottaa toiminnalla iloa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Jaettavaa oli tänä vuonna 50 000 euroa. 

Norssin oppilaskunnalle avustusta myönnettiin 450 euroa hankkeeseen nimeltä Teemapäivillä iloa ja yhteisöllisyyttä kouluarkeen. Oppilaskunta järjestääkin toimintaa koko vuodeksi, mutta Tanssivälkkä on viikoittain koko lukuvuoden.

Norssilaiset hakivat avustusta viime syksyn haussa ja osallistuivat tammikuun lopussa pidettyyn Massipäivään. Siellä lapsista ja nuorista koostuva raati arvioi ryhmien hakemuksia. 

Vuoden 2025 Masseista mahiksille -avustusten haku alkaa marraskuussa.

----

Aino Peltosen nimi on korjattu artikkeliin 19.4.2024 klo 8.45.
 

Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa