Tampere Biennalen ohjelma julkaistu

10.–14.4.2024 järjestettävän Tampere Biennalen ohjelma on julkaistu. Parillisina vuosina järjestettävän, kotimaiseen nykymusiikkiin keskittyvän festivaalin teemana on tänä vuonna Muuttuvat maailmat. Minna Leinosen johdolla kootussa ohjelmassa kohtaavat fantasia ja todellisuus, nykyhetki ja menneisyys, näkyvä ja näkymätön.
Kapellimestari Eva Ollikainen.
Kapellimestari Eva Ollikainen, Tampere Biennale 2024.

Tarjolla on jälleen monipuolinen kattaus kantaesityksiä ja harvemmin kuultuja orkesteri- ja kamarimusiikkiteoksia kiinnostavien säveltäjien kynästä. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin näyttävässä, sinfonisesti rakentuvassa konsertissa Tampere-talon Pienessä salissa kuullaan kantaesitykset Paola Livorsilta ja Heidi Hassiselta. Samassa konserttisalissa poikkeuksellinen yhdistelmä Suomen eturivin muusikoita omistautuu nykymusiikin klassikoille ja tuoreille teoksille, kun Pehr Henrik Nordgrenin musiikin luottotulkki Marko Ylönen tuo Tampereelle 80 vuotta sitten syntyneen säveltäjän kvarteton.

Tampere Filharmonian Virtauksia tulevaan – From Wasteland to Wonderland Tampere-talon Isossa salissa tarjoaa täyslaidallisen tuoreimpia tuttavuuksia nykymusiikin moderneja klassikoita unohtamatta. Korealaissyntyisen Unsuk Chinin teoksen Alice in Wonderland: Puzzles and Games solistina on sopraano Piia Komsi.

Hannu Pohjannoron Birgitta-ooppera Johanna Venhon runomuotoiseen librettoon on moderni tulkinta keskiaikaisen mystikon Pyhän Birgitan ilmestyskertomuksista. Tampere Cappellan ja TampereRaw’n kantaesittämä oopperan konserttiversio kuullaan Aleksanterin kirkossa. Tuomiokirkossa puolestaan hengitetään rauhalle Key Ensemblen johdolla.

Tämän vuoden ulkomaisena esiintyjänä nähdään Tampereella ensi kertaa vieraileva Irlannin johtava uuden musiikin yhtye Crash Ensemble, joka vie yleisön unohtumattomiin musiikillisiin elämyksiin ja tarjoilee kuultavaa myös kotiseudultaan. Ohjelmassa on kaksi suomalaista sävellystä: Kaija Saariahon Ciel étoilé sekä Tampere Biennalen tilaama uusi teos Antti Auviselta.

Tampere Biennalen lounaskonsertit järjestetään tänä vuonna museoissa. Museo Milavidassa esiintyvät Eva Alkula & Reetta Näätänen sekä Johanna Suvenmetsä, Olli Hirvanen ja Johanna Venho. Sara Hildénin taidemuseossa järjestettävässä kävelykonsertissa kuullaan Sirja Nirosen selloa ja Antti Tiensuun lausuntaa.

Festivaaliohjelman täydentävät klubiympäristöissä järjestettävät iltakonsertit. Harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaaran, saksofonisti Joonatan Rautiolan ja rohkeista sarjakuvistaan palkitun Ville Rannan yhteisesiintymisessä Ranta piirtää ilmeikkäiden nykymusiikkiteosten pohjalta G Livelabissa. TTT-Klubin valtaa palkittu Hietsu is Happening!, ja Pakkahuoneella kokeellinen defunensemble soittaa mm. Francesco Filidein mukaansatempaavan teoksen vessapaperille.

Tämän vuoden erikoisuutena on Minna Leinosen ideoima tarinankerrontaa, tanssia ja musiikkia yhdistävä Äänitarina Tammerkoskella, joka esitetään festivaalin aikana neljä kertaa. Ainutlaatuinen ja yllätyksellinen äänikävely kulkee läpi Tammerkosken kansallismaiseman, jossa uppoudutaan Salla Simukan käsikirjoittamaan mysteeriin Seela Sellan kertomana. Sävellyksestä ja äänisuunnittelusta vastaavat Tytti Arola ja Þorkell Nordal, ja koreografia on Samuli Roinisen käsialaa.

Leinosen ideasta ja sävellystyöstä on lähtöisin myös Hämeensillan laulavat veistokset, jossa ikoniset Pirkkalaisveistokset saavat Tampere Biennalen ajaksi kauan kaihoamansa äänen. Teoksen äänisuunnittelija on Jussi Suonikko. Kaupunkitaidetta on tarjolla myös Frenckellin aukiolla, jossa soi Frenckellin kellosysteemille sävelletty Tampere Biennalen tilausteos Mioko Yokoyamalta. Finlaysonin Terdellä interaktiivinen ääni-installaatio Naiad tuo esille Tammerkosken ja Tampereen kaupungin ainutlaatuista suhdetta ja niiden yhteistä historiaa.

Festivaalin päättää tuttuun tapaan Tampere Biennalen perhepäivä, jota vietetään tällä kertaa Kulttuuritalo Laikussa. Ohjelmassa on sävellys- ja soitintyöpajoja lapsille sekä kaksi koko perheen konserttia.

Tampere Biennalen ennakkotapahtumaa vietetään 27.3.2024. Ennakkotapahtumassa avataan Suomen musiikkioppilaitosten liiton Sävellyksen teemavuosi, kuullaan Frenckellin kellolle sävelletyn teoksen ensisoitto ja annetaan estradi Pirkanmaan musiikkiopiston oppilaille.
 

Lisätietoja

Katariina Pasuri
Lisätietoja ja kuvapyynnöt Markkinointiassistentti
Puhelin:
040 800 4361
Minnakaisa Kuivalainen
Toiminnanjohtaja
Puhelin:
050 405 5225
Teksti: Katariina Pasuri
Kuvat: Nikolaj Lund
Jaa sosiaalisessa mediassa