Tavara-asema palkittiin Vuoden kulttuuriteko -palkinnolla 

Tampereen kaupunki palkitsee vuosittain vuoden kulttuuriteon tunnustuspalkinnolla. Vuoden 2023 kulttuuriteko -palkinnolla palkitaan Tavara-asema, joka aloitti toimintansa tapahtumatalona tammikuussa 2023. 
Tavara-aseman rakennus ulkoa kuvattuna pääsisäänkäynnin puolelta.
Vuonna 1907 valmistunut Tavara-asema muuntautui suosituksi tapahtumataloksi. Toiminta alkoi tammikuussa 2023.

Tavara-asema on 1200 hengen konsertti- ja tapahtumatalo Tullintorin naapurissa, rautatieaseman vieressä. Tavara-asema on jo ensimmäisen toimintavuotensa aikana löytänyt paikkansa ja täydentänyt hienosti Tampereen jo valmiiksi elävää ja monipuolista elävän musiikin kenttää. Uudet tapahtumakonseptit kuten K-40 Disco, paikallista kirppiskulttuuria edistävät Second hand -tapahtumat sekä lukuisat muut kulttuuritilaisuudet ovat uudistaneet Tampereen kulttuurielämää ja luoneet yhteisöllisyyttä innostavien ilmiöiden ympärille. 

Ensimmäisen toimintavuoden aikana Tavara-asemalla on järjestetty yli 100 tapahtumaa, joihin on osallistunut noin 70 000 vierasta. Ohjelmistoa on rakennettu kunnianhimolla ja ammattitaidolla. Tavara-asemalla on järjestetty useita huippuartistien loppuunmyytyjä keikkoja, festivaaleja sekä yritys- ja yksityistilaisuuksia. Toiminta on antanut uuden ja arvokkaan elämän historialliselle rakennukselle. Pihapiirin vanhassa puutalossa on tarjolla ruoka- ja seikkailuelämyksiä.

-Tampereen rikasta ja monipuolista kulttuurielämää kuvaa hyvin, kuinka paljon saimme jälleen hyviä ehdotuksia kaupunkilaisilta vuoden 2023 kulttuuriteoksi. Lautakunta oli yksimielinen valitessaan Tavara-aseman monien hyvien vaihtoehtojen joukosta. Tänä päivänä varmaan melkein kaikki kaupunkilaiset ovat yksimielisiä siitä, että Tavara-asema kannatti säilyttää. Se on esimerkillinen pala tamperelaista kulttuurielämää ja täydentää hienosti laadukkaalla ja monipuolisella tarjonnallaan tamperelaista kulttuuriverkkoa, palkinnon luovuttanut apulaispormestari Matti Helimo sanoo. 

Tavara-asema on vuonna 1907 valmistunut jugend-tyylinen rakennus. Rakennus on aikoinaan palvellut tavarakuljetusten vastaanottopaikkana ja myöhemmin myös muun muassa Tampereen Oopperan harjoitustilana. Kansanliikkeen ansiosta rakennus pelastui purku-uhan alta ja se siirrettiin 28 metriä nykyiselle paikalleen. Vuonna 2022 mittavassa remontissa rakennus muuntautui moderniksi tapahtumataloksi. 

Tampereen Kulttuurikamari Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tero Viikari iloitsee siitä, että Tampereen kaupunki antaa tunnustuksen vasta vuoden ikään ehtineelle Tavara-asemalle ja näkee tapahtumatalon myönteisen vaikutuksen alueen kulttuurielämään.

-Hienoa, että pirkanmaalaiset ja kulttuurin ystävät eri puolilta Suomea ovat ottaneet tapahtumatalon heti omakseen. Tavara-aseman kaltaisissa historiallisissa rakennuksissa piilee paljon potentiaalia ja niillä on paikkansa myös rohkeasti kehittyvien kaupunkien sydämissä. Loistava henkilökuntamme on kehittänyt Tavara-aseman toimintaa taidokkaasti, ja tämä palkinto kuuluu ennen muuta heille. Tahdomme kiittää lämpimästi myös huippuhienoja artisteja ja yhteistyökumppaneita, jotka ovat auttaneet nostamaan Tavara-aseman uuteen kukoistukseensa sekä tietysti kaikkia, jotka ovat vierailleet tapahtumissamme ja herättäneet talon henkiin, Tero Viikari kiittää.

Tavara-asemaa hallinnoi Tampereen Kulttuurikamari Oy. Kiinteistön omistaa A. Ahlström Kiinteistöt Oy, ja Jatke Oy toteutti talossa mittavan remontin. Tavara-aseman toiminnassa on huomioitu kaikille turvallinen tila.

Kulttuuritekopalkinnon perusteena on erityinen ponnistus tamperelaisen kulttuurikentän kehittämisessä tai rikastuttamisessa. Palkinnon saajasta päätettiin kaupunkilaisten ehdotusten perusteella kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa tammikuussa. Palkinto luovutettiin Raatihuoneella järjestetyssä tilaisuudessa 7.2.2024.

Neljä henkilöä seisoo Raatihuoneen juhlasalissa, kolmella on kunniakirjat kädessä.
Tavara-asema palkittiin Vuoden 2023 kulttuuritekona. Apulaispormestari Matti Helimo (vas.) luovutti tunnustuksen Tero Viikarille (Tampereen Kulttuurikamari Oy), Pia Lindborgille (Ahlström Kiinteistöt) ja Jukka Hannukselle (Jatke Oy).

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa