Tampereella pääsee äänestämään enimmäkseen entisillä paikoilla

Tasavallan presidentin vaali järjestetään sunnuntaina 28.1.2024 ja ennakkoäänestys 17.–23.1. Ennakkoäänestyspaikkoihin on tullut vain pieniä muutoksia Tampereella. Yliopiston Hervannan kampuksen ennakkoäänestyspaikka on siirretty Tietotalosta päärakennukseen. Samoin ammattikorkeakoulun pääkampuksen ennakkoäänestyspiste sijaitsee nyt Kuntokadun puolella aiemman Teiskontien puolen sijaan.

Voit äänestää joko ennakkoon tai vaalipäivänä ja vaikuttaa siihen, kuka hoitaa presidentin tehtäviä seuraavat kuusi vuotta. Varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 28.1. pystyt äänestämään vain oman äänestysalueesi äänestyspaikassa. Ennakkoon voit äänestää 17.–23.1. useissa äänestyspisteissä eri puolilla kaupunkia.

Lielahden K-Citymarket on Tampereella kokonaan uusi ennakkoäänestyspaikka. Äänestäjämäärältään kaupungin vilkkain ennakkoäänestyspaikka on ollut Kalevan Prismassa, jossa on äänestyspisteet sekä ensimmäisessä että toisessa kerroksessa. Virastotalon ennakkoäänestyspaikan korvaa jälleen Frenckell.

– Jos esimerkiksi Frenckellissä on ruuhkaa, keskustassa on tarjolla ennakkoäänestyspaikaksi hyvin lähellä Satakunnankadulla nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13. Siellä on aiemmin ollut verrattain rauhallista, kertoo juristi Katja Korhonen, joka toimii keskusvaalilautakunnan 2. sihteerinä.

– Odotamme hyvin vilkkaita vaaleja. Jos haluat äänestää rauhallisempaan aikaan, äänestyspaikalle kannattaa mennä heti aamulla tai aamupäivällä. Ensimmäiset ja viimeiset päivät ovat yleensä ruuhkaisimmat, ja rauhallisempaa on aina ennakkoäänestysajan keskivaiheilla, vinkkaa Korhonen. 

Äänestyslippuun saa kirjoittaa vain ehdokkaan numeron

Jotta äänesi hyväksytään, kirjoita äänestyslippuun vain ehdokkaan numero, ei muita merkintöjä, kuten sydämiä.

– Itse aina harmittelen ääntenlaskun aikaan, jos äänestyslippuihin on piirretty kuvia ehdokkaan numeron viereen. Ne äänet joudutaan hylkäämään, sanoo Katja Korhonen.

Tampereen äänestyspaikoilla on tarjolla käsidesiä, mutta koronaan liittyviä erityisjärjestelyjä ei varsinaisesti ole. 

Mahdollinen toinen kierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä

Presidentinvaalissa järjestetään toinen kierros, jos kukaan ehdokas ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä. Toinen kierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.

Tämä tarkoittaa kahta ennakkoäänestysviikkoa ja kahta varsinaista vaalipäivää. Ennakkoäänestyspaikat ja vaalipäivän äänestyspaikat ovat molemmilla kierroksilla samoja.

Tampereen kaupunki tarjoaa puolueille ja valitsijayhdistyksille mahdollisuuden ehdokasjulisteiden kiinnittämiseen niille varatuissa telineissä, jotka sijaitsevat kaupungin omistamilla yleisillä alueilla. Tampereella mainokset saa tuoda telineisiin 10.1. alkaen. Mainosaika päättyy 28.1. ja mahdollisella toisella vaalikierroksella 11.2.

Lisätietoja

Katja Korhonen
Juristi
Puhelin:
040 128 6993
Teksti: Tuuli Oinonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa