Tampere-talo täyttyy tasa-arvon merkkihenkilöistä – osallistu jälkitapahtumaan G Livelabissa

Kansainvälinen tasa-arvopalkintojuhla järjestetään Tampere-talossa 11.12.2023 kello 13–15.30. Kutsuvierastilaisuutta on mahdollista seurata suorana lähetyksenä verkossa. Tilaisuuden jälkeen G Livelabissa järjestetään kaikille avoin jälkitapahtuma, jonka aiheena on "Afganistan: ei rauhaa ilman naisia?".

Suomen pääministeri Petteri Orpo luovuttaa kansainvälisen tasa-arvopalkinnon Tampere-talossa maanantaina 11.12.2023. Kyseessä on arvostettu valtioneuvoston tunnustus, joka jaetaan kahden vuoden välein. Ensimmäisen kerran palkinto jaettiin vuonna 2017. Palkinto myönnetään toimijalle, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Palkintosumma on suuruudeltaan 300 000 euroa.

Tilaisuuden avaavat Tampereen kaupungin pormestari Kalervo Kummola sekä kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Palkinnonsaajan julkistamisen jälkeen luvassa on kuullaan mielenkiintoisia näkökulmia aiheesta What about gender equality? Tilaisuuden toisen osuuden avaa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen, minkä jälkeen Ukrainassa toimivan The Reckoning -projektin toimitusjohtaja  Janine di Giovanni pitää juhlapuheen aiheesta Why Can't Women End Wars? Inclusion in Conflict.

Uutisankkuri Richard Lui haastattelee paneelikeskustelussa Ruandan tasavallan suurlähettilästä Pohjoismaissa, Diane Gashumbaa, ihmisoikeusaktivisti ja Afganistanin Maidan Shahrin entistä pormestaria Zarifa Ghafaria sekä ukrainalaista toimittajaa Yuliia Shchetynaa.

Lopuksi CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundationin varatoimitusjohtaja Hanna Klinge kokoaa keskustelua ja päättää seminaarin.

Osallistu yleisötapahtumaan

Palkinnon yhteistyökumppani CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation järjestää palkintojuhlan jälkeen kansainväliseen tasa-arvopalkintoon liittyvän yleisötilaisuuden G Livelabissa. Tilaisuudessa keskustellaan naisten roolista osana rauhan rakentamista Afganistanissa Talibanin valtaannousun jälkeen. Löytyykö Afganistanin tilanteelle rauhanomaista ratkaisua? Millä tavoin EU ja Suomi voivat edistää kestävää rauhaa Afganistanissa? Millä tavoin naisia voidaan osallistaa, kun tilanne on sivuuttanut heidät yhteiskunnallisen keskustelun ja päätöksenteon marginaaleihin?

Nordic West Officen johtavan neuvonantajan Katri Makkosen johdattelemana Tyyne Karjalainen Ulkopoliittisesta instituutista avaa keskustelun. Paneelissa mukana Afganistanista Suomeen paennut CMI:n Women in Peacemaking -tiimin Shekeba Ahmadi, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sekä SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar.

Tietoa palkinnosta

Palkinnon saajasta tuli arvioitavaksi lähes 500 ehdotusta eri puolilta maailmaa. Päätös palkittavasta tehtiin kansainvälisen palkintolautakunnan ehdotuksen pohjalta.

Palkintolautakuntaan kuuluvat ihmisoikeusaktivisti Zarifa Ghafari, GWL Voices -järjestön perustaja ja puheenjohtaja Susana Malcorra, uutisankkuri Richard Lui, CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundationin hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb ja näyttelijä Krista Kosonen. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimii Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto on valtioneuvoston palkinto, jota hallinnoi sosiaali- ja terveysministeriö. Vuonna 2023 palkinnon kokonaiskoordinaatiosta vastaa Tampereen kaupunki, ja palkinnon yhteistyökumppaneina toimivat CMI ‒ Martti Ahtisaari Peace Foundation sekä Naisjärjestöjen Keskusliitto.

Lisätietoja

Jessica Stortz
International Gender Equality Prize Koordinaattori
Puhelin:
040 628 0275
Jaa sosiaalisessa mediassa