Suomi täyttää 106 vuotta ja Tampere tarjoaa juhlijoille runsaasti ohjelmaa – Tutustu päivän kohokohtiin

Suomen itsenäisyyspäivää juhlistetaan keskiviikkona 6. joulukuuta 2023 Tampereella monipuolisella juhlaohjelmalla. Luvassa on muun muassa itsenäisyyspäivän juhlaa Keskustorilla, perinteiset lasten tanssiaiset ja kunniakäynti Kalevankankaan sankarihaudoilla. Poimi alta tapahtumavinkit itsenäisyyspäivän juhlintaan Tampereella.

Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset

Lapset pääsevät jälleen nauttimaan tanssin pyörteistä, kun Tampere-talon Sorsapuistosalissa järjestetään 6.12. kello 14–17 Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset. Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset on suunnattu 4–12-vuotiaille lapsille perheineen.

Tapahtumassa musiikista vastaa Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan AUK band ja ohjelmassa on muun muassa lasten tanssi- ja lauluesityksiä sekä erilaisia työpajoja. Tapahtuman avaa pormestari Kalervo Kummola yhdessä Tampereen Lasten Parlamentin lasten kanssa. Tanssiaisten isäntäväkenä toimii Tampereen Lasten Parlamentin lapset ja juontajana nähdään lastenohjelmista tuttu Veera Degerholm.

Vieraat saavat halutessaan pukeutua juhlavasti, mutta jokainen saa tulla juuri sellaisena kuin haluaa. Juhliin on vapaa pääsy.

Itsenäisyyspäivän juhla Keskustorilla

Tampere juhlistaa Suomen itsenäisyyttä perinteisesti Keskustorilla 6.12. kello 17–17.30. Itsenäisyyspäivän juhlassa esiintyvät VIIVIn ja Konsta Hietasen lisäksi Mieskuoro Laulajat, Poikakuoro Pirkanpojat sekä Tampereen työväenyhdistyksen soittokunta. Juhlapuheen tapahtumassa pitää Tampereen kaupungin apulaispormestari Pekka Salmi ja runon lausuu Tampereen yhteiskoulun lukion opiskelijat Minttu Viitamäki ja Elli Löövi. Tapahtuman juontaa Anna Sirén. Tapahtuma on kaikille avoin ja pääsymaksuton.

Juhlan päätteeksi Keskustorin ympäristön rakennukset saavat talvivalaistuksen. Valokuviot luovat talven tunnelmaa keskustassa 7.1.2024 asti.

Kalevankankaan seppeleenlasku, ohimarssi ja jumalanpalvelus

Kalevankankaan sankarihautausmaalla vietetään perinteikästä itsenäisyyspäivän seremoniaa 6.12. kello 11 alkaen. Ohjelman avaa F18 Hornetin tekemä ylilento Kalevankankaalla. Ohjelma jatkuu perinteisellä seppeleenlaskulla sankarihaudalle sekä Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan puheella.

Tämän jälkeen luvassa on juhlava ohimarssi, jonka liikkeellelähtö tapahtuu Kalevankankaan hautausmaalta noin kello 11.35 kohti Kalevankirkkoa. Ohimarssin ottavat vastaan eversti Mika Kulkas, konsernijohtaja Juha Yli-Rajala sekä sotaveteraani Aimo Reinikainen. Ohimarssin komentaa everstiluutnantti Petri Landkammer. Ohimarssia seuraa jumalanpalvelus Kalevan kirkossa kello 12. Seremonian järjestää Tampereen Kansalaisjuhlatoimikunta.

Sotiemme veteraanien perinteinen itsenäisyyden juhlalounas

Tampereen kaupunki tarjoaa tamperelaisille sotiemme veteraaneille, heidän puolisoilleen ja leskilleen sekä sotaleskille perinteisen juhlalounaan tiistaina 5.12. kello 12 Peurankallion lähitorilla (Peurankallionkatu 10). Juhlalounaan avaa apulaispormestari Matti Helimo.

Filharmonian itsenäisyyspäivän konsertti

Filharmonian itsenäisyyspäivän juhlakonsertti järjestetään 6.12. kello 15 Tampere-talossa. Suomen luonto soi Merikannon, Rautavaaran, Mobergin, Järventaustan ja Sibeliuksen sävellyksissä. Konsertti huipentuu Paciuksen Maamme-lauluun ja Sibeliuksen Finlandiaan Tampereen Filharmonisen Kuoron kanssa. Kapellimestarina toimii Ruut Kiiski. Konsertti kestää noin tunnin.

***

Uutista muokattu 1.12.2023: Lisätty tieto sotaveteraani Aimo Reinikaisesta, joka ottaa ohimarssin vastaan yhdessä eversti Mika Kulkaksen ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan kanssa.

Lisätietoja

Merja Kostamovaara
Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset Koordinaattori
Puhelin:
044 431 4740
Saara Saarteinen
Itsenäisyyspäivän juhla Tapahtumapäällikkö
Puhelin:
040 801 6222
Perttu Laurèn
Ylivääpeli, Kalevankankaan seppeleenlasku
Puhelin:
0299 220 212
Iina Ojala
Veteraanien juhlalounas ja Kalevankankaan seppeleenlasku Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö
Puhelin:
040 801 6189
Leena Mäki-Suominen
Filharmonian itsenäisyyspäivän konsertti Viestintäsuunnittelija
Teksti: Emilia Narmio
Kuvat: Mikko Vares
Jaa sosiaalisessa mediassa