Hyppää sivuvalikkoon

Terveyden edistäminen

Jumppamattoja pystyssä rullalla liikuntasalin lattialla.

Kurssivalikoima ja ilmoittautuminen

Terveyden edistämisen ainealueen kursseille voit ilmoittautua Opistopalvelut.fi/tampere-sivustolla, josta näet myös koko tarjonnan ja kurssikohtaiset tiedot.

Terveyden edistämisen kurssit tarjoavat tietoa, taitoa ja kokemuksia itsestä huolehtimiseen iloisesti yhdessä. Kurssi voi olla hetkellinen irtiotto arjesta, mahdollisuus tavata ystävä tai ylläpitää omaa terveyttä. Tavoitteenamme on, että kurssilla opittuja asioita voi soveltaa omassa elämässä.

Tampereen seudun työväenopisto järjestää liikunnan kursseja eri puolella Tamperetta ja Ylöjärveä, ja lisäksi on tarjolla myös runsaasti verkkokursseja. Kursseille voi osallistua asuinpaikkakunnasta riippumatta.

Terveys ja hyvinvointi

Terveyden ja hyvinvoinnin kursseihin kuuluu erilaisia omaan ja läheisten fyysiseen hyvinvointiin liittyviä kursseja. Kursseilla tutustutaan ja harjoitellaan menetelmiä oman terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon ja edistämiseen. Kurssit eivät ole terapialuonteisia, ja ne ovat virallisia hoitosuosituksia täydentäviä, eivät korvaavia. Lukukautena 2022–2023 voi opiskella esimerkiksi Alexander-tekniikkaa, Feldenkraisia®, intialaista päähierontaa, jalkahierontaa, vyöhyketerapiaa ja reikiä sekä äänimaljarentoutusta.

Tanssi

Tanssikursseilla opiskelija pääsee kehittämään kehonsa liikekieltä ja nauttimaan tanssin ilosta. Pääsääntöisesti kursseille voi tulla yksin, mutta valikoimasta löytyy myös pareille suunnattuja kursseja. Jatkotason kursseilla edellytetään aiempia alan opintoja ja harrastuneisuutta. Riittävän osaamistason toteamisen ja paikan varmistamisen tekee viime kädessä kurssin opettaja.

Työväenopistossa voi opiskella kaudella 2022–2023 itämaista tanssia, kansantanssia, soololattareita, kuntobalettia, klassista balettia, irlantilaista tanssia ja showtanssia sekä uutuutena jazzia, lyyristä jazzia ja vannetanssia. Pareille tarjolla on paritanssia ja -lattareita.

Terveysliikunta

Terveysliikunnan kurssit on jaettu kolmeen eri tasoon: kevyt, keskiraskas ja raskas. Kevyt terveysliikunta on suunnattu perustaitojen harjoitteluun ja peruskunnon hankintaan, keskiraskas terveysliikunta sisältää monipuolista kunnon kohotusta peruskuntoisille, ja raskas terveysliikunta on tehokasta liikuntaa hyväkuntoisille.

Valikoimaan kuuluvat muun muassa venyttelykurssit, Asahi Health®, kehonhuolto, pilates, seniorijumppa ja -tanssi, juoksukoulu, kuntojumppa, lavatanssijumppa, niska–selkäjumppa, Nia-tanssiliikunta, kahvakuulaharjoitukset, HIIT ja kuntotanssi. Uutuutena tarjolla on myös Memodance, joka yhdistää tanssiliikunnan ja muistiterveyden harjoittamisen.

Jooga ja itämaiset harjoitukset

Joogavalikoimaamme kuuluvat astangajooga, hathajooga, Yin-jooga, jooganidra, kundaliinijooga sekä äitiysjooga. Rauhallista etenemistä ja helppoja liikkeitä kaipaavat voivat osallistua rentouttavaan ja lempeään joogaan. Itämaisissa harjoituksissa on mahdollista opiskella chi kungia, taiji'ta, yiquania ja shindoa.

Liikuntaa lapsille ja perheille

Lapset ja perheet pääsevät harrastamaan työväenopistossa monipuolisesti niin aikuinen–lapsikursseilla kuin temppujumpissa ja perheliikunnassa. Tavoitteena on se, että lapsi oppii tuntemaan ja hallitsemaan omaa kehoaan, erilaisia liikunnan perustaitoja, ilmaisemaan itseään ja toimimaan yhdessä muiden kanssa. Järjestämme temppujumppaa 3–6-vuotiaille eri ryhmissä. Lukukautena 2022–2023 pääsee kokeilemaan myös aikuinen–lapsisalibandya ensimmäistä kertaa! Valikoimaamme kuuluvat myös synnytyksen jälkeistä palautumista edistävät äiti–vauvapilates ja äiti–vauvalihaskunto.

Kotitalous

Tampereen seudun työväenopisto järjestää kotitalouden kursseja Ylöjärvellä. Kurssien teemoja ovat muun muassa eri maiden ruokakulttuuri, kasvisruoka ja leivonta. Valikoima vaihtelee lukukausittain, ja kuluvan kauden tarjonta kannattaa tarkistaa esitteestä tai ilmoittautumissivustolta. Ruokakurssit ovat pääsääntöisesti yhden illan lyhytkursseja.

Lukukautena 2022–2023 opiskelijat pääsevät tutustumaan vegaaniruokaan, salaatteihin, lähiruokaan ja permakulttuuriin, hapanjuurileivontaan sekä Lähi-idän, Arabian niemimaan, Ukrainan, itäisen Välimeren ja Meksikon ruokakulttuureihin. Järjestämme aikuisille ja lapsille yhteiskursseja ja leivontakursseja 3.–6.-luokkalaisille.

Liikunnan ohjaajaksi työväenopistoon?

Onko sinulla tietoa, taitoa ja intoa ohjata ryhmäliikuntaa? Ilmoittaudu sijaisrekisteriimme lähettämällä vapaamuotoinen hakemus ainealueen suunnittelijoille.

Anne Kilponen
Terveyden edistäminen Tampereella Koulutussuunnittelija
Puhelin:
040 806 2361

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected].

Emmi Kallioniemi
Terveyden edistäminen Ylöjärvellä Suunnittelija-opettaja
Puhelin:
050 390 4617
Puhelin:
050 390 4617

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected].

Tutustu UKK-instituutin liikkumisen suosituksiin

Mikä on hyvä määrä liikuntaa viikossa? Millaisia ovat eri-ikäisten suositukset?

UKK-instituutin liikkumisen suositukset

Tarvitsetko liikuntaneuvontaa?

Jos olet epävarma, mikä kurssi soveltuisi sinulle parhaiten tai haluat lisätietoja kurssisisällöistä, ota yhteyttä ainealueen suunnittelijoihin.

Yleistä, maksutonta liikuntaneuvontaa on tarjolla niin Tampereella kuin Ylöjärvellä.

Tampereella maksutonta liikuntaneuvontaa antavat kaupungin liikuntapalvelujen liikunnanohjaajat terveysasemilla. Ylöjärvellä maksutonta liikuntaneuvontaa puolestaan antaa kaupungin liikuntapalveluiden liikunnanohjaaja.

Tampereen liikuntaneuvonta

Ylöjärven liikuntaneuvonta

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/tyovaenopisto/terveys

Päivitetty 8.8.2023