Tietotekniikan peruskäytön osaamisen tavoite on opiskelijan arjen digitaitoihin liittyvistä tilanteista selviytyminen ja laitteiden käyttöön sekä niiden hallintaan liittyvän pelon ja arkuuden hälventäminen. Digitaidot ovat nykyajan kansalaistaitoja, joita ilman ei tule toimeen. Esimerkiksi verkkopankin tai sähköisten terveyspalveluiden käyttö on edellytys nyky-yhteiskunnassa toimimiselle.
Tieto

Monipuolinen tiedon ainealue johdattaa opiskelijan ihmismielen, historian ja tietotekniikan kysymyksiin yhdistäen niin teoriaa kuin käytäntöä.
Oppiminen ja kasvatus
Oppimisen ja kasvatuksen kursseilla voi opiskella muun muassa opiskelutaitoja, kouluttamista, muistamista tai matematiikkaa. Tarjoamme mahdollisuuden myös digilukiseulaan, jolla voi selvittää lukemisen ja kirjoittamisen tuen tarpeen. Leikkisästi muistamisen teemoihin johdattavat Tietovisa aivojumppana -kurssi ja shakin alkeet.
Psykologia
Psykologian kursseilla tavoitteena on hyvinvoinnin, jaksamisen sekä ihmis- ja itsetuntemuksen lisääminen erilaisten menetelmien ja taitojen avulla. Järjestämme vahvuuksien psykologiaa, terapeuttista luovaa kirjoittamista, voimavararyhmiä, läsnäoloon keskittyviä mindfulness-kursseja sekä suosittua Suomalaista eroseminaaria, joka toimii vertaistukiryhmänä. Mielenterveyden ensiapukurssit antavat tietoa mielen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä.
Filosofia
Filosofian kursseilla opiskelija pääsee tutustumaan henkisyyteen ja filosofian eri suuntauksiin sekä ottamaan osaa filosofisiin lukupiireihin ja keskusteluihin. Uusia näkökulmia tarjoaa myös suosittu buddhalaisen filosofian kurssi.
Kulttuuri, historia ja sukututkimus
Kulttuurien tuntemus tarjoaa väylän tutustua sekä Suomen että muiden maiden historiaan, kulttuureihin ja perinteisiin. Työväenopistossa pääsee lukukaudella 2022–2023 tutustumaan esimerkiksi karjalaisuuteen, suomalaiseen kansanperinteeseen, Japaniin, Ranskaan ja intiaanikulttuureihin. Suosituilla arkkitehtuurikävelyillä pääsee katselemaan kaupunkia uusin silmin aiheeseen perehtyneen oppaan johdolla. Sukututkimusta Tampereen seudun työväenopistossa voi harrastaa aina vanhojen käsialojen käsialojen tutkimisesta DNA-testien ja verkkoarkistojen hyötyihin.
Tietoa aktiiviseen kansalaisuuteen
Tietoa aktiiviseen kansalaisuuteen valmentaa opiskelijoita arjen ajankohtaisiin käytännön taitoihin, joita moni tarvitsee yllättäen elämässään. Kursseilla voi opiskella edunvalvontaa, perintöön ja testamentteihin liittyviä käytäntöjä, kirjanpitoa ja sijoittamista monipuolisesti rahastoista osakkeisiin.
Viestintä
Viestintä tarjoaa tietoa välineitä vuorovaikutukseen ja jopa omakustanteen julkaisemiseen! Viestinnän alaan kuuluvat myös saavutettavuustaidot, joita yhä useampi tarvitsee työssään, kuten ALT-tekstien kirjoittamista, kuvailutulkkausta tai pistekirjoitusta.
Luonto, ympäristö ja puutarha
Luontoon, ympäristöön ja puutarhaan keskittyvät kurssit johdattavat opiskelijan niin omenapuiden hoitoon kuin ruokasienien keräilemiseen. Kursseilla pääsee kehittämään ympäristöntuntemusta ja omaa luontosuhdetta sekä puutarhassa että lähimetsässä.
Tieto- ja viestintätekniikka
Tieto- ja viestintätekniikan kurssit huomioivat monentasoiset opiskelijat. Kursseilla voi opiskella niin tietokoneen käytön perusteita ja arjen tavallisimpia ohjelmia kuin edistyneempää kuvankäsittelyä, pelinkehittämistä, WordPress-päivittämistä, HTML- ja CSS-muotoilua ja Python-ohjelmointia. Tarjoamme myös englanninkielisiä kursseja koodaamisesta, hakukoneoptimoinnista ja digitaalisesta markkinoinnista. Tieto- ja viestintätekniikka opastaa opiskelijoita myös etäopetukseen osallistumisesta.
Lukuvuonna 2022–2023 tieto- ja viestintätekniikassa on mahdollista osallistua osaamisperusteisille kursseille, joista voi kerätä opintopisteitä.
Lue lisää opintopistekursseista.
Tieto- ja viestintätekniikan kursseista osa sopii aloittelijoille, jolloin aiempaa kokemusta tietokoneista tai mobiililaitteista ei edellytetä. Jos kurssitekstissä ei ole mainintaa ”Sopii aloittelijoille”, kurssilla edellytetään tietokoneen käytön perustaitoja. Taitotasot on jaettu kolmeen tasoon: alkeistaso (A), perustaso (B) ja jatkotaso (C).
Tieto- ja viestintätekniikan taitotasot
Digi- ja verkkosivuklinikat auttavat opiskelijantahtisesti
Digiklinikka tarjoaa apua arjen tietotekniikkapulmiin, kuten esimerkiksi uusien laitteiden käyttöönottoon tai älypuhelimien ja tietokoneiden ohjelmien harjoitteluun. Verkkosivuklinikalta tukea saa nettisivujen perustamiseen ja ylläpitämiseen.
Opetuksen sisältö määräytyy aina opiskelijan oman tarpeen mukaan. Oppitunnin kesto on 45 min ja hinta 20 €, seuraavat oppitunnit 15 €.
Digi- tai verkkosivuklinikalle voi varata ajan suoraan koulutussuunnittelijalta soittamalla numeroon 040 806 2362 (ma–pe klo 9–16).
Kristiina Kestinen
Filosofia, historia ja sukututkimus, kulttuuri, tietoa aktiiviseen kansalaisuuteen, ympäristö ja puutarha KoulutussuunnittelijaSähköpostiosoite on muotoa [email protected].
Minna Kymäläinen
Oppiminen ja kasvatus, psykologia, Opinverstas Suunnittelija-opettajaSähköpostiosoite on muotoa [email protected].
Marianne Laakso
Tieto- ja viestintätekniikka KoulutussuunnittelijaSähköpostiosoite on muotoa [email protected].
Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/tyovaenopisto/tieto