Työväenopiston opintopistekurssisuoritukset kirjattu Opintopolkuun

Tampereen seudun työväenopiston koko lukuvuoden kestävien opintopistekurssien suoritukset kirjattiin Opintopolku-palveluun 27.4.2023. Opintosuoritusmerkintä on helppo tapa osoittaa vapaa-ajalla ja harrastuksissa hankittu osaaminen työnantajalle esimerkiksi työnhaussa, ja lisäksi suoritusmerkintöjä voi oppilaitoksen hyväksynnällä sisällyttää myös osaksi tutkintoa.
Pöydällä makaa avattuja kirjoja. Kaksi henkilöä opiskelee. Heidän kätensä pitelevät kynää.
Tampereen seudun työväenopistossa toteutui lukuvuonna 2022–2023 viisi opintopistekurssia kielissä ja tietotekniikassa.

Yhteensä opintopistesuorituksia koko lukuvuoden kestävillä kielten kursseilla kertyi 11 henkilöltä. Lukuvuonna 2022–2023 työväenopisto pilotoi opintopisteiden suorittamista kolmella osaamisperusteisella kielikurssilla: suomen jatkokurssilla, saksan alkeissa ja englanti sujuvaksi -kurssilla. Aiemmin suoritusmerkinnät kirjattiin jo lukukauden mittaisilta Python-ohjelmointikursseilta, joilla opintopisteet keräsi yhteensä viisi osallistujaa.

– Vaikka opintopistekurssin suunnittelu ja toteutus on haastanut tavallista kansalaisopiston opetustyötä sillä, että siinä arvioidaan opiskelijoiden osaamista, on se myös ollut erittäin antoisa matka yhdessä opiskelijoiden kanssa, opintopistekurssityötä työväenopistossa koordinoinut suunnittelijaopettaja Susanna Ylihärsilä kertoo.

Opintopistekurssi maksaa tavallisen kurssin verran, mutta opiskelija voi halutessaan suorittaa kurssin osaamisperusteisena eli kerryttää siitä opintopisteitä. Osaamisen osoittaminen tapahtuu tehtävillä ja aktiivisella läsnäololla tunneilla. Kansalaisopistot kirjaavat suoritusmerkinnät Opintopolku-palveluun, jota myös toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut käyttävät. Koulutuksen suoritustietojen tallentamisella tavoitellaan opiskelijan edun toteutumista tekemällä osaaminen näkyväksi. 

Kurssi merkitään hyväksytyksi, jos kurssin aikana saavuttaa asetetut kurssitavoitteet. Merkinnät Opintopolkuun tehdään vasta, kun kurssi on päättynyt, eikä hylättyä merkintää kirjata palveluun. Ylihärsilä suosittelee opintopistekursseja niin muille kansalaisopistoille kuin opiskelijoille.

– Opintopistekurssit sopivat kaikille, jotka haluavat opiskella opistossa tavoitteellisesti ja saada samalla osaamisestaan virallisen opintopistemerkinnän.

Lukuvuoden 2023–2024 opintopistekurssit julkaistaan kesäkuun aikana, kun ilmoittautumissivustolle päivitetään uusi kurssitarjonta.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff
Jaa sosiaalisessa mediassa