Hyppää sivuvalikkoon

Opiskeluhuolto ja erityisopetus

Kaikkien sivulla mainittujen ammattilaisten yhteystiedot löydät Wilmasta sekä sivulta Yhteystiedot.

Opiskeluhuolto

Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena opiskeluhuoltona (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1297/2013) 3§). Yksilökohtainen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu tarvittaessa.

Koulun henkilökunta sekä kouluterveydenhuollosta ja muusta oppilashuollosta vastaavat henkilöt saavat salassapitovelvollisuuden estämättä antaa toisilleen sekä koulutuksesta vastaaville viranomaiselle opiskelun asianmukaisen järjestämisen edellyttämät välttämättömät tiedot. (Lukiolaki 32 §)

Terveydenhuolto

Sammon keskuslukion opiskeluterveydenhuollon tilat sijaitsevat lukiolla 3. kerroksessa, E-siivessä.

Ajanvaraus terveydenhoitajien vastaanotolle puhelimitse, tekstiviestitse tai sähköisesti.

Terveydenhoitajien Walk in -neuvonta on tiistaisin ja torstaisin klo 10-11. Opiskelija voi tulla terveydenhoitajan Walk in -neuvontaan tekemään ajanvarauksen, hoidon tarpeen arvioon tai kysymään neuvoa ilman ajanvarausta

Terveystarkastukset toteutetaan ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Opiskeluterveydenhuollon palveluihin kuuluu myös kiireetön yleislääkäripalvelu. Ajanvaraus lääkärille tapahtuu oman oppilaitoksen terveydenhoitajien kautta.

Opiskeluterveydenhuollossa peritään maksu kaikista lääkäri- ja hoitajakäynnistä, jotka täysi-ikäinen asiakas on jättänyt käyttämättä ja perumatta ilman hyväksyttävää syytä.

Opiskeluterveydenhuolto on osa koulun opiskelijahuoltoa ja terveydenhoitaja kuuluu koulun yhteisölliseen opiskelijahuoltoryhmään.

Lisätietoja:

Wilman tiedote ”opiskeluterveydenhuollon palvelut Sammon keskuslukiossa”
Opiskeluterveydenhuolto, Pirkanmaan hyvinvointialue

Tapaturmat

Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijat on tapaturmavakuutettu koulualueella varsinaisella kouluajalla opetuksen aikana, välitunneilla ja otettaessa osaa koulun opetussuunnitelman puitteissa järjestettyyn toimintaan sekä niihin välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla.

Koulun toiminnassa sattuneista tapaturmista tulee välittömästi ilmoittaa opintojakson opettajalle tai opintomatkan vastuuhenkilölle riippumatta siitä, syntyykö hoitokustannuksia.

Tapaturmat hoidetaan terveydenhoitajan tai lääkärin ohjeiden ja lähetteiden mukaisesti joko julkisen tai yksityisen terveydenhuollon toimipisteissä.

Tapaturmasta tehdään koululla mahdollisimman pian koulusihteerin kanssa tapaturmailmoitus. Mikäli pystyt käymään koulun kansliassa heti tapaturman satuttua täyttämässä tapaturmailmoituksen, saat mukaasi vakuutustodistuksen, jolloin hoito on ilmaista. Muussa tapauksessa joudut maksamaan kustannukset ensin itse ja korvaukset haetaan vakuutusyhtiöltä jälkikäteen. 

Varaa tapaturmailmoituksen täyttämiseen aikaa noin 15-20 minuuttia.

Vakuutuksista korvataan myös lääkärin määräämät ylimääräiset koulukyydit lääkärinlausunnon perusteella. Vakuutus ei kata vaatteita, tavaroita, varusteita eikä välillisiä kuluja.

Matkustajavakuutus on voimassa lukion opiskelijoiden opetussuunnitelman mukaisilla ulkomaan matkoilla. Vakuutus koskee tapaturmia ja sairastumista matkan aikana. Matkatavarat eivät kuulu korvauksen piiriin.

Suun terveydenhuolto

Ajan voi varata keskitetystä ajanvarauksesta ma–pe klo 8.00-17.00 numerosta 03 384 5300. Ajan tarkistaminen, siirtäminen ja peruuttaminen sekä ensimmäisen ajan varaaminen suuhygienistille ja kiireellisen hammaslääkäriajan varaaminen on mahdollista myös sähköisen asioinnin kautta.

Vieraspaikkakuntalaisella opiskelijalla on mahdollisuus Pirkanmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palveluja puh. 03 384 5300. Ajanvaraus on tehtävä itse. Vieraspaikkakuntalaisella opiskelijalla on mahdollisuus käydä hammashoidossa myös omassa kotikunnassaan.

Opiskelijoiden suun terveydenhuolto, Pirkanmaan hyvinvointialue

Toisen asteen kuraattori- ja psykologipalvelut

Kuraattori ja psykologi tarjoavat opiskelijoille hyvinvointia tukevia vastaanottokäyntejä. Käynneillä kartoitetaan opiskelijan elämäntilannetta ja tuen tarvetta ja annetaan ohjausta, neuvontaa ja tukea. Tarpeen mukaan opiskelija ohjataan jatkotutkimuksiin ja jatkohoitoon sekä muiden palveluiden piiriin. Kuraattori ja psykologi toimivat tarpeen mukaan linkkinä opiskelijan, kodin ja koulun sekä eri yhteistyötahojen välillä.

Opiskelijat voivat hakeutua kuraattorille tai psykologille ottamalla itse yhteyttä tai pyytämällä yhteydenottoa esimerkiksi vanhempien, kouluterveydenhoitajan, ryhmänohjaajan, opettajan, opinto-ohjaajan, rehtorin tai erityisopettajan kautta. Lähesty rohkeasti kumpaa tahansa asiantuntijaa! Käynnit ovat maksuttomia, luottamuksellisia ja vapaaehtoisia.

Kuraattori

Kuraattori on tavattavissa huoneessa D206. Tapaamisajat sovitaan aina erikseen opiskelijan kanssa. Ajan voi varata puhelimitse, sähköpostitse tai Wilman kautta.

Opiskeluhuollon kuraattori, Pirkanmaan hyvinvointialue

Psykologi

Psykologi on tavattavissa huoneessa D207. Tapaamisajat sovitaan aina erikseen opiskelijan kanssa. Ajan voi varata puhelimitse, sähköpostitse tai Wilman kautta.

Opiskeluhuollon psykologi, Pirkanmaan hyvinvointialue

Erityisopetus

Erityisopettaja tarjoaa tietoa, opetusta ja ohjausta erilaisissa oppimisen pulmissa.

Työtapoja ovat opettaminen, keskusteleminen ja tarvittaessa eteenpäin ohjaaminen. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille tehdään kielellisten taitojen alkukartoitus. Alkukartoituksen, opiskelijoiden toiveiden ja opettajien suositusten perusteella opiskelijoille tarjotaan kurssimuotoista ja yksilöllistä erityisopetusta. Tavoitteena on tutustua itseen oppijana ja tehostaa omaa opiskelua.

Päivitetty 21.11.2023